We raken maar niet uitgepraat over de loot boxes. Met name EA krijgt een hoop shit over zich heen met Need for Speed: Payback en vooral met Star Wars Battlefront 2. De Nederlandse Kansspelautoriteit is nu een onderzoek begonnen naar loot boxes in het algemeen.

Dat onderzoek gaat met name over de vraag of loot boxes in games niet onder de wet op de kansspelen vallen. In Nederland heb je namelijk een vergunning nodig wanneer je een kansspel aanbiedt waarmee je een prijs of premie kunt winnen. Voor online kansspelen bestaat dit vergunningsstelsel nog niet, wat betekent dat online kansspelen verboden zijn. Dit zou in het ergste geval kunnen betekenen dat games met loot boxes compleet worden verboden totdat er een nieuwe wet voor komt.

Zo ver is het echter nog lang niet. De Kansspelautoriteit benadrukt nog niet op het punt te zijn dat spellen met loot boxes als gokgames worden gezien.

We bevinden ons nog echt in een onderzoeksfase.

Daarnaast ligt er ook nog ergens een wet voor online kansspelen ter goedkeuring bij de Eerste Kamer, dus al te veel zorgen hoeven we ons daar nu nog niet om te maken.

Duidelijk is wel dat naast een grote groep boze gamers, ook de overheid die ellendige loot boxes nu dus in het vizier heeft. Het is te hopen dat uitgevers nu ook opletten en een andere mogelijkheid bedenken om aan hun games te verdienen.

EA in het stof

Na eerst de verdediging in te zijn geschoten in een post op Reddit, die overigens massaal gedownvote is (wat inhoudt dat men het er niet mee eens is), is er vandaag ineens een hele andere toon op de EA pagina te lezen. Vrij vertaald geven ze deze statement uit:

We horen jullie luid en duidelijk dus we zetten alle in-game aankopen uit. We gaan nu meer tijd steken in het bijstellen, balanceren en tunen. Dit betekent dat de optie om crystals in de game te kopen offline is gezet en dat alle voortgang verdiend moet worden in de gameplay. De mogelijkheid om crystals in-game te kopen zal op een later tijdstip beschikbaar gaan worden maar pas nadat we wat aanpassingen aan de game hebben gedaan. Meer details volgens nog.

 

Deze behoorlijk bekritiseerde keutel wordt nu dus ingetrokken. Terecht want berekeningen laten zien dat je 190 dagen constant moet spelen om alle heroes bij elkaar te verdienen. Onmogelijk dus waardoor je eigenlijk verplicht werd om deze met echt geld te gaan kopen. Of EA dit nu doet om de fans tevreden te stellen of puur omdat meerdere overheden hun pijlen gaan richten op dit betaalde loot box systeem, dat is gissen.

Boycotten jullie Star Wars Battlefront al? Of kan het jullie weinig schelen?

 

 

 

 

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments