“De games die deze zomer, begin van de herfst verschijnen? Daar maak ik me niet zoveel zorgen over,” aldus ome Phil. Spencer maakt zich meer zorgen over de games die pas over een jaar, of nog later moeten verschijnen. Doet Corona dan toch af aan de launch van de Series X, straks?

“De games die over een jaar verschijnen, of daarna? Daar ga je de effecten van Corona wel zien.”, zegt Phil Spencer. Je hoort wel geluiden dat zeker de Westerse ontwikkelaars de omschakeling naar het thuiswerken wel kunnen nemen, maar Oosterse ontwikkelaars zouden hier toch meer mee worstelen. Ze kennen de cultuur waarin je vanuit huis aan de slag gaat minder goed. Direct of indirect, Corona zorgt zeker bij de games die nu nog volop in ontwikkeling zijn voor vertraging. Afgaande op de bovenstaande uitspraak van Phil gaan we in 2021 pas echt de gevolgen zien van Corona, dan zien we de grote vertragingen.

Neem nou de grotere AAA titels, waar honderden, zo niet duizend(en) mensen aan werken. Met dergelijke budgetten wordt ook vaak aan mocap denken als het gaat om het animeren van mens en dier in een spelletje. De interactie onderling die nodig is om motion capturing mogelijk te maken wordt door de huidige regelgeving in veel landen vrijwel onmogelijk gemaakt.

“Mocap is iets dat nu eigenlijk stil ligt. We gaan die studio’s nu simpelweg niet in,”

..vervolgt Phil, in zijn gesprek met Business Insider.

“Als je als studio al je animatiewerk hebt gedaan, en je bent bezig met het de final touch, dan kom je er aardig goed vanaf. Stel dat je met orkestrale stukken in de weer gaat, en je had hiervoor vanuit creatief oogpunt een symfonieorkest voor willen strikken, dan wordt je nu opgehouden.”

Hoewel ze de nodige uitdagingen het hoofd hebben moeten bieden lijkt de launch van de Series X nog altijd gehaald te worden. Hij heeft er het volgende over te zeggen:

“Hoewel we niet richting China afreizen op dit moment hebben we een goed gevoel bij de progressie die gemaakt wordt met de productie van de nieuwe hardware. Ik heb een exemplaar staan, thuis, en ik speel er vrijwel elke avond wel op.”

Op deze manier ervaart Phil vanuit eerste hand welke stappen Microsoft maakt op softwarematig vlak. “..daar voel ik me goed bij.”, vervolgt Phil. Toch weet hij dat de launch er hoe dan ook (net wat) anders uit gaat zien dan van tevoren werd gedacht.

“Kijk naar het vertoon dat je normaal rond de release van een console ziet.. er komt wellicht een moment waarop je de impact van Corona gaat zien. Bepaalde zaken die bij de lancering gereed hadden moeten komen worden dan mogelijk wat naar achteren geschoven.”

Los daarvan zal de hele lancering toch ook anders aanvoelen. Als de grote werkloosheid en economische krimp geen smet vormen op de lancering, eind dit jaar, dan bestaat toch altijd nog het risico dat met name de Japanse ontwikkelaars met hun launchgames de bewuste datum aan zich voorbij moeten laten gaan. Verder kan ik mij niet voorstellen dat je de rijen en launch-parties gaat zien zoals we die kennen van de 360, of de One.

Hoe dan ook, Phil houdt in ieder geval vertrouwen op een geslaagde lancering. De producten komen wel. Misschien worden bepaalde games uitgesteld, maar er zit voldoende in de pijplijn, wat maakt dat Phil zich nog geen zorgen maakt. Dat is wat hij naar mijn mening in ieder geval uitstraalt.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments