In de aanloop van de launch van de Xbox One heeft Microsoft een hoop kritiek te verduren gehad. De hele DRM discussie en de daarbij always online vereiste ligt mij in ieder geval nog vers in het geheugen. Er werd naar mijn idee door de community veel te veel gefocust op de negatieve kanten en te weinig gekeken naar de voordelen.

Microsoft heeft destijds geluisterd naar de kritiek en hun vooruitstrevende ideeën (gedeeltelijk) teruggedraaid. Maar het ziet er toch naar uit dat men in de (nabije) toekomst toch voor digitaal gaat. Sterker nog, met Xbox play anywhere is Microsoft alweer voorzichtig de weg ingeslagen van het promoten en meer mainstream maken van digitale games. Immers Xbox play anywhere werkt alleen bij de digitale versie van een game.

Men wil gebruik maken van content op het moment dat deze beschikbaar is

Op de vraag of Microsoft voorzichtig aan het opschuiven is naar een wereld waarin enkel digitale games te verkrijgen zijn geeft Larry Hryb oftewel Major Nelson in een interview met Gamespot het volgende antwoord:

“Ik denk dat de consument, jaar na jaar, maand na maand, steeds meer gewend raakt aan digitale aankopen, het is eigenlijk al iets wat de klant eist.”

Een game direct kunnen spelen op het moment van de release, zonder dat je uit je luie stoel hoeft te komen. Maar niet alleen de software is flexibel, in het licht van gebruikersgemak en het centraal stellen van de gamer geeft hij in hetzelfde interview ook nog het volgende aan:

“De komende maanden zullen we meer en meer onthullen over Project Scorpio en daarin draait het allemaal om keuzes. Er zijn mensen die hebben de tijd en het geld om hun eigen pc te bouwen en daar de nieuwste en duurste grafische kaart in te stoppen en dat is prima. Het is een prima publiek en we houden van deze mensen. Maar er zijn ook mensen die minder, misschien maar 6 uur per week, tijd hebben om te gamen.
Die zetten misschien liever hun console aan om een game te spelen die al voor hen gedownload is. Ik denk dat we mensen in staat stellen om te kiezen hoe en wanneer ze willen gamen.”

Het kernwoord hier is flexibiliteit, het maakt niet uit wat voor een gamer je bent, hardcore 100 uur per week of een casual gamer die even een potje speelt op het moment dat je daar zin in hebt. Gamen wanneer je wil, op het platform dat jou het beste past. Op de vraag hoe dan de aankomende Scorpio verder in dit verhaal past antwoordt hij het volgende:

“We zien Scorpio als onderdeel van de Xbox familie. Wie of wat definieert een generatie? De definitie was altijd heel scherp, door bijvoorbeeld een processor, een hardware release en de games die erop te spelen waren. Waar wij nu me bezig zijn, dat is iets wat meer lijkt op hoe het nu gaat in de wereld van de mobiele telefoons, waar wanneer je upgradet, je je content ook meeneemt”

Als je de  bovenstaande quotes analyseert dan is de lijn van Microsoft voor de toekomst duidelijk. Een hardware platform met een strategie als dat van de iPhone, waarbij om de zoveel jaar een upgrade van de hardware uitkomt. En nog meer flexibiliteit in de vorm van portable software, oftewel software die een vorm van hardware onafhankelijkheid heeft, waardoor de games en apps draaien op een Windows machine maar ook op verschillende generaties van de Xbox (waarbij het OS in feite ook Windows 10 is).

Zelf vind ik dit een hele goede strategie, het heeft wel een heel hoog marketingsgehalte “play anywhere, anytime and anyway you like” maar als het werkt is het natuurlijk fantastisch. Hoe kijken jullie hier tegenaan? Is deze ontwikkeling positief, of ben je toch nog te gehecht aan je fysieke kopie?

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Rob Breedeveld
Rob Breedeveld
5 jaren geleden

Hoe je het ook wendt of keert, het is een luxeprobleem. Zolang digitale games na gebruik geen waarde meer hebben, zal er een grote groep blijven (waaronder ik) die best een halve dag kan wachten en niet te lui is om op te staan om een game op te starten. Ik sta niet eens op, mijn games staan naast me. Ik zie het nu weer, games als Rocket League zijn gewoon voor mij weggegooid geld geweest. Voor andere is het dan misschien maar 20 euro maar ik werk hard voor mijn geld dus had graag nog iets terug gezien voor… Lees verder »

Malistix
5 jaren geleden

kijk uit naar de scorpio maar fysieke games is een must, ik heb beide consoles en speel meer op de xbox, omdat ik de controller fijn vind en het online netwerk simpel beter is. Anyway, als ze stoppen met discs dan stop ik met xbox 😛

Martin
5 jaren geleden

Ik heb al mijn games digitaal op de Xbox. Vind het fantastisch. En ze starten nog steeds op wanneer er geen internet verbinding is. Tevens geen schijven meer wisselen.