Je zal het niet ontgaan zijn. Naast het gamen zijn er in de wereld ook andere zaken aan de gang. Die zijn zo groot dat het effect op de gaming-wereld niet kan uitblijven.

We krijgen al berichten in onze persmail over in nood zijnde studio’s in Oekraïne. Veel studio’s zijn in Oekraine gevestigd zoals Ubisoft, dat locaties heeft in Kiev en de kuststad Odesa en Plarium, de Israëlische ontwikkelaar achter Raid: Shadow Legends.

Esports is ook een belangrijk onderdeel van de Oekraïense gaming-gemeenschap. De regering erkende het in 2020 als een officiële sport, waarbij Oleksandr Borniakov, viceminister voor Digitale Transformatie, erkende dat “miljoenen Oekraïners” graag naar esports kijken. De teams van het land zijn ook regelmatige winnaars bij grote evenementen, met Natus Vincere (of “Navi”) als een van de grootste teams.

Natus Vincere gaf een verklaring op Twitter die luidt:

Hoofdspeler Oleksandr Olegovich Kostyliev, alias “s1mple” tweette dat zijn thuisstad werd beschoten tijdens het eerste conflict. Ook de makers van This War of Mine lieten zich horen door alle winst naar het Rode Kruis van Oekraine te doneren.

Maar daar blijft het niet bij. Terwijl de wereld Rusland terecht straft, zien we nu ook in games dat bedrijven Rusland gaan weren. Het lijkt symboolpolitiek maar goed, men moet wat.

EA laat al weten dat men in hun sportgames maatregelen neemt. De Russische en Wit-Russische nationale clubs worden uit zowel FIFA 22 en NHL 22 verwijderd. Dit in navolging van wat de FIFA en de IJshockeyfederatie in het echt hebben besloten.

EA Sports haalde deze maatregelen aan – op het IOC na zijn het allemaal licentiepartners – in de beslissing van woensdag om Russische en Wit-Russische teams uit haar wedstrijden te verwijderen. Wit-Rusland, dat grenst aan het noorden van Oekraïne, is een bondgenoot van het Kremlin en is een verzamelplaats geweest voor de invasie van het Russische leger in Oekraïne.

NHL 22 kreeg eind januari een update waarmee de door de IIHF erkende nationale teams in drie divisies – vrouwen, mannen en junioren – in de speltypen Standard, Ultimate Team, NHL Threes en World of Chel werden opgenomen. Deze laatste aankondiging betekent dat deze speltypen deze twee ploegen “binnen de komende weken” zullen verliezen.

De verwijdering heeft alleen betrekking op Russische teams, of het nu gaat om de nationale elftallen in FIFA en NHL 22 of de professionele voetbalclubs CSKA Moskou, Lokomotiv Moskou, Spartak Moskou en Zenit Sint-Petersburg. Individuele Russische atleten, zoals de superster van de Washington Capitals, Alexander Ovechkin, zullen in het spel blijven.

Maar deze verwijderingen zullen waarschijnlijk niet het einde van de zaak zijn voor EA Sports. Ook F1 2022, die deze zomer uit gaat komen, en de Formule 1 annuleerde vorige week de Russische Grand Prix die voor september gepland stond op het Sochi Autodrom. Het parcours en het evenement komen al sinds 2014 voor in de videogame.

Verder verliest het Amerikaanse Haas F1 Team zijn belangrijkste coureur en sponsor, de kunstmestproducent Uralkali, die eigendom is van de Russische oligarch Dmitry Mazepin. Zijn zoon, Nikita, reed voor Haas en werd laatste met nul punten en zes DNF’s. Zelfs als hij met Haas blijft racen, is Mazepin volgens de Britse motorsportautoriteit dinsdag uitgesloten van de Britse Grand Prix van 2022.

Mazepin reed al onder een neutrale vlag (zowel in het echt als in het videospel) vanwege de straf van twee jaar die het Wereld Anti-Doping Agentschap aan alle Russische deelnemers had opgelegd. Als hij en Uralkali formeel worden uitgesloten, zullen ze ook uit het komende spel moeten worden gestript.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties