Daar waren we dan, Martin, Dante en ik, op de booth van Bethesda en we kregen een gameplay trailer van een kwartier voorgeschoteld. Het filmpje hierboven beschrijft mijn eerste reactie, maar ik zet hier ook nog even neer in woorden wat er nou allemaal precies was te zien.

I feel so S.P.E.C.I.A.L.

Het filmpje bij de Bethesda booth opent met de S.P.E.C.I.A.L. reclame, dat zijn de perks (bonussen) van Fallout. Het staat voor Strength, Precision, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility en Luck. In elke perk kan je punten steken en zo speel je bepaalde bonussen vrij. Als je punten spendeert in strength kan je bijvoorbeeld meer dragen en harder slaan, maar met intelligence kan je meer healen, repareren en meer skill points per level krijgen. Daar hoorde in de presentatie een heel leuk geanimeerd stripverhaal bij in de stijl van vault boy en er werd een nieuw menu laten zien waar duidelijk was welke perk wat kon unlocken. Maar wat is er dan nog meer nieuw aan dit systeem in Fallout 4? Je kan nu veel sneller de unieke skills van elke perk vrijspelen. Zo kan je al vroeg in het spel bepalen wat voor speler jij bent. Wil jij iedereen doodslaan en heb je dus meer strength nodig? Dan kan je mooi aan het begin de punten besteden aan unieke strength-gerelateerde skills en zo nieuwe moves vrijspelen. Wil jij meer skillpoints en sneller repareren? Spendeer ze dan aan intelligence.

Daarna gingen we over naar de gameplay.

Knallen met fat man!

Jahoor, ze waren er weer, de mini nucleaire bommen! In de gameplay trailer kregen we meerdere soorten wapens te zien in een verlaten omgeving. Dit keer waren het niet raiders, maar feral ghouls, een soort zombies die jou aanvielen. Daar heb je wat meer vuurkracht voor nodig en zelfs met een arm er af, blijven ze nog aanvallen! Het was wel overduidelijk dat ze iets wilde bereiken in het filmpje, namelijk het schieten van de armen en benen om te laten zien wat voor impact het heeft op de vijand. Dat lukte echter niet altijd, dus de speler bleef maar schieten. Ik had ook wat meer verwacht van de gameplay trailer, want het was enkel een groot vuurgevecht in een uitgestorven stad genaamd Lexington. Wat mij wel opviel naast al het schieten, is dat die hond op een natuurlijke wijze reageert op de speler. Hij voelt echt als jouw trouwe vriend die jou nooit zal verlaten. De hond is goed in te zetten door hem naar plaatsen te sturen of dingen op te pakken. Hierdoor is hij niet één of andere nutteloze figurant en dat is fijn.

fallout4trailer

Graphics…meh

Wat ik ook al zeg in het filmpje, schrijf ik ook hier, namelijk mijn commentaar over de textures. De speler loopt naar binnen na een intens gevecht en opent een deur waarvan de textures wel uit 2011 lijken te komen. Nu weet ik dat ik vrij streng ben en verwend met graphics van 2015, maar het valt wel echt op. Na de gameplay footage vond ik echter nog steeds dat de game er prachtig uit zag. Hoe kan dat? Dat komt door de sfeer en de objecten in beeld. Bethesda heeft gekozen voor het vullen van je beeld i.p.v. de meest indrukwekkende textures en belichting. Daardoor komt de hele omgeving volledig tot haar recht. Zal er waarschijnlijk een mod op de PC komen met nieuwe texturen? Zeker weten. Echter zal de Xbox One daar niet van kunnen profiteren, want hoewel mod support beschikbaar is, zal het niet op magische wijze meer kracht hebben. Even een flauwe vergelijking hieronder, maar niet minder waar. Wapens en dergelijke zien er natuurlijk wel veel beter uit nu, dus het gaat puur om de omgeving. Ach ja, het gaat natuurlijk om de magie van Fallout, niet de graphics.

fallotu4compariso

Nog even wachten…

Nu is het wachten tot 10 november 2015, de dag dat Fallout 4 uitkomt! Dat is natuurlijk eerder dan men had verwacht, maar het lijkt nu nog zo ver weg. Het liefste speelde ik het gisteren al en eigenlijk wilde ik vrijdag met een testversie aan de gang i.p.v. een gameplay trailer. Ik wilde het een uur lang spelen en dat zat er even niet in, helaas. Nu weer even verder met Fallout 3 en New Vegas want ik moet natuurlijk in topvorm zijn wanneer Fallout 4 uitkomt!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments