Het blijft maar geruchten regenen over de toekomst van Xbox Live Gold. Blijft het nu of gaat het eraan?

Volgens journalist Jeff Grubb gaat Xbox Live Gold vervangen worden door een combinatie van een gratis multiplayer en het Xbox Game Pass abonnement. Tijdens aflevering 2 van zijn nieuwe premium show op Giant Bomb, GrubbSnax, legde Grubb uit waarom Microsoft misschien zijn belangrijkste abonnementsdienst gaat verlaten. Grubb haalde zijn bewering nog even terug over het verdwijnen van Xbox Live Gold voor het gratis maken van free-to-play games. Dit laatste is nu al lopende dus dat klopt alvast niet. Maar we weten wel al  dat “Halo: Infinite” een gratis multiplayer mode zal gaan bevatten.

Die ontwikkeling, plus Microsofts vreemde pogingen om de prijs van Xbox Live Gold te verhogen en terug te draaien, heeft Grubb gesterkt in zijn overtuiging.

Ik weet niet of [Xbox] er nu wel of niet actief over praat, maar ze hebben het nog steeds ‘Xbox Live Gold zal op een bepaald moment in de toekomst komen te vervallen’ op een roadmap staan

Op dit moment blijft Xbox Live Gold echter een belangrijke inkomstenbron voor Microsoft. Het kost de meeste Xbox-eigenaren een maandelijks bedrag om online te kunnen gamen en toegang te krijgen tot functies zoals party chat.

Hoewel Grubb ervan overtuigd is dat Xbox Live Gold op het hakblok ligt, erkent hij dat

[Het laten vallen van Gold] nog jaren kan duren, omdat de focus op dit moment nog steeds op het in een zeer gezonde positie brengen van Game Pass ligt.

Grubb beweert dat het laten groeien van Xbox Game Pass de echte prioriteit van Microsoft is. Zodra Xbox Game Pass een abonnee-niveau heeft bereikt dat de inkomstenstroom die Microsoft ontvangt van Xbox Live Gold kan vervangen, zal de oudere dienst volgens Grubb met pensioen gaan omdat de meeste titels dan online free-to-play gaan.

Om Game Pass in die positie te krijgen zijn echter nog miljoenen gebruikers nodig. Grubb schat dat Xbox Game Pass tussen de 20 en 25 miljoen huidige abonnees heeft. Grubb verklaarde echter:

[Xbox Live Gold] zal waarschijnlijk, totdat het waarschijnlijk dichter bij iets van 40 – 50 miljoen actieve gebruikers voor Game Pass komt, niet verdwijnen

Natuurlijk blijven het maar de gedachtenspinsels van een journalist en ligt er niets in beton gegoten. Maar toch is het geen vreemd idee. Het verschuiven van een Game Pass los en een Xbox Live Gold los naar een combinatie van beide, geeft al aan dat men daarin aan het verschuiven is. Ik schat dat de losse Game Pass amper nog verkocht wordt en iedereen ondertussen aan de Ultimate Game Pass zit. Zet men die trend door, dan is het loslaten van Live Gold uit die Game Pass niet zo’n grote stap. Uiteindelijk zullen we dan alleen nog de Game Pass overhouden en waarschijnlijk wel voor de prijs die we nu al voor de Ultimate betalen. Dat is dus een win-win voor Microsoft. Zet daarnaast de trend dat games steeds meer in een soort service-jasje gegoten worden, zoals de laatste berichten over Assassin’s Creed laten zien, en we zien een verschuiving in de manier waarop abonnementen een steeds grotere maar andere rol gaan spelen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments