Windows 10 is een aardige verbetering op al zijn voorgangers. Het heeft Cortana, het Universal Windows Platform voor apps en een verbeterde beveiliging. Maar op één gebied is nog veel winst te halen namelijk datgene waar wij naar kijken als we het systeem besturen, de User Interface.

Het lijkt erop dat Microsoft dit ook ziet en dat het bezig is met verbeteringen in dat gebied. Het toverwoord in dit verhaal is Project Neon. Een project die een lancering ergens achterin 2017 moet gaan krijgen als onderdeel van de Redstone 3 update. Dit zal het huidige Windows 10 ontwerp die gebaseerd is op “Microsoft Design Language 2” of MDL2 gaan vervangen.

De Creators update

Eerst zal er begin 2017 een Creators Update gaan plaats vinden. Deze wordt nu al uitgerold in het Windows Insider programma. Neon is een voortzetting van het Metro ontwerp dat gestart werd met het Windows 7 Media Center en daarna is voortgezet in verschillende versies van de Windows Phone. Project Neon zal dus eigenlijk een soort Metro 2.0 gaan worden.

microsoft-expected-to-bring-x86-app-emulation-to-windows-10-mobile-with-redstone-3-update

Met de Redstone 3 Update in de herfst van 2017 zal er een meer gestroomlijnde versie van Windows 10 gaan komen. De focus van Project Neon zal liggen op het aantrekkelijker maken van de nu nogal platte User Interface. Het dashboard moet prettiger worden om naar te kijken zeg maar.

De details zijn nog minimaal maar er wordt al gesproken over meer animatie, meer beweging en mooiere overgangen die het geheel een vloeiend gevoel moeten geven. Daarnaast zullen er een aantal concepten in verborgen zijn die een brug moeten bouwen tussen Windows Holographic, de HoloLens en het Windows 10 bureaublad. Hoe men de 3D concepten wil omzetten naar een 2D beeld is nog vaag maar het zal ongetwijfeld met textures, 3D modellen en lighting effects te maken hebben.

(R)Evolutie

Als we Project Neon willen duiden dan zal het meer een evolutie dan een revolutie zijn waarbij ze de simpele UI van Windows 10 behouden maar dit wel visueel aantrekkelijker gaan maken. Dit maakt ook dat ontwikkelaars dit kunnen gaan toepassen in de apps en deze ook visueel mooier kunnen maken dan nu mogelijk is met de huidige Universal Windows Apps.

scorpio 2

Redstone 4 staat gepland voor 2018 en deze zal ontwikkelaars de mogelijkheid gaan geven om Project Neon in hun eigen apps te implementeren. Het is dus een win-win situatie waarbij de simpelheid van Windows 10 behouden blijft maar het wel veel leuker wordt om naar te kijken.

Wat dit precies voor de Xbox One interface gaat betekenen is totaal onbekend. Dat het iets gaat doen, is een feit. Windows 10 is immers de motor die onder de kap van de Xbox One draait. En al heeft de Xbox One een totaal eigen User Interface dan nog zitten we met vernieuwingen die rond elke twee jaar worden doorgevoerd. Ook als we kijken naar de UWP apps waarin Neon een rol gaan spelen, die apps draaien nu ook op de Xbox dus ook daar zien we al meer overlapping in. Zeker als we richting Project Scorpio gaan kijken en daarin de integratie van Virtual Reality (misschien zelfs wel de HoloLens) in ogenschouw nemen, dan is Project Neon ook iets wat de User Interface van de Xbox One zou kunnen gaan bepalen. We houden het in de gaten.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments