Eerder deze week hebben we meerdere artikelen aan dit onderwerp gewijd. De soap duurt voort.

In een artikel die we eerder deze week hebben gepost, lieten we een inkijkje zien in het politieke gehalte van de acties van de FTC. Maar blijkbaar is deze commissie, ondanks tekenen dat het haar vingers hier niet aan wilde branden, toch van plan om actie te ondernemen tegen de overname van Blizzard/Activision.

Het draait om de overname door Microsoft van videogames Activision Blizzard en zijn gamefranchises zoals Call of Duty. De FTC wil dit blijkbaar toch voor de rechter gaan brengen, omdat de deal van 69 miljard dollar, Microsofts grootste ooit en de grootste ooit in de videogamesindustrie, Microsoft in staat zou stellen concurrenten van zijn Xbox-gameconsoles en zijn snel groeiende activiteiten op het gebied van abonnementscontent en cloud-gaming te onderdrukken. Iets wat andere ontwikkelaars zoals Sony effectief al jarenlang doet en waar niemand iets van lijkt te vinden.

In een gister bekendgemaakte klacht wees de FTC op Microsofts staat van dienst wat betreft het verwerven en gebruiken van waardevolle spelinhoud om de concurrentie van concurrerende consoles te onderdrukken, waaronder de overname van ZeniMax, het moederbedrijf van Bethesda Softworks. Microsoft besloot verschillende titels van Bethesda, waaronder Starfield en Redfall, exclusief voor Microsoft te maken, ondanks de verzekering die het bedrijf aan de Europese antitrustautoriteiten had gegeven dat het geen motief had om games van rivaliserende consoles achter te houden. In mijn ogen is de opmerking van het FTC nogal gekleurd en eenzijdig.

Microsoft heeft al laten zien dat het content van zijn rivalen kan en zal achterhouden. Vandaag willen we voorkomen dat Microsoft controle krijgt over een toonaangevende onafhankelijke gamestudio en deze gebruikt om de concurrentie op meerdere dynamische en snelgroeiende gamingmarkten te schaden.

aldus Holly Vedova, directeur van het Bureau of Competition van de FTC

Misschien dat mevrouw Vedova haar huiswerk nog maar eens goed moet gaan doen. De Commissie stemde met 3-1; commissaris Christine S. Wilson stemde tegen. Dus nu lijkt het toch in de rechtbank beslist te moeten gaan worden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties