De bezoeker van gamebeurzen en Comic Con’s kennen het fenomeen al, cosplay. Gisteren brachten wij van XboxNederland.nl een bezoekje aan het drukbezochte gaming event in Utrecht, Firstlook Festival.

selfie maken met Jacob
selfie maken met Jacob

Cosplay is een samenvoeging van de woorden costume play. Kort gezegd is het een bezigheid waarin mensen zich verkleden, optreden als hun favoriete film, comic book of game characters. Je kan het als een soort subcultuur binnen de game en filmwereld zien en op elke gaming of Comic beurs zijn ze in grote aantallen aanwezig.

Dit gaat zelfs zover dat er cosplayers zijn die hier hun werk van gemaakt hebben en betaald optreden op beurzen op uitnodiging van film, comic book en game-uitgevers. Het is voor velen dus niet zomaar een tijdverdrijf. In Nederland zie je het nu, zeker met het komen van de nieuwe gamebeurzen, meer en meer verschijnen. In andere delen van de wereld is het groots en kunnen de beurzen niet meer zonder hen. Waar het vroeger een zeldzaamheid was om iemand uitgedost te zien, zijn diegene die ‘gewoon’ naar zo’n beurs gaan in de minderheid. Het is het ultieme fan zijn van een bepaalde serie of game.

Waarom?
Onze eigen Niels in gevaar
Onze eigen Niels in gevaar

Wat is het nu eigenlijk, waarom spenderen mensen vele uren (en geld) om eruit te kunnen zien als een fictief persoon? Waarschijnlijk is het ontstaan in de vroege jaren 90 in Japan. Het is niet alleen het uitdossen als de character maar er komt ook een stuk acteren bij. Men kruipt bijna letterlijk in de huid van de favoriete personage. Tegenwoordig kan je het eigenlijk wel als een vorm van een performing art zien.

Het waarom is veelzijdig. Het is een stuk ultieme fandom. Het is een ‘in de huid kruipen van’ om zo tot in alle aspecten je character te kunnen begrijpen. En laten we er eerlijk over zijn, dromen we er soms niet allemaal van om The Witcher of Ciri te zijn? Om net zo cool als Lara Croft te zijn, net zo stoer als de Master Chief, net zo mooi als Quiet of freaky als Harley Quinn? Even iemand anders zijn, iemand die totaal anders is dan hoe jij normaal bent of doet. Dit ‘acteren’ kan iemand een stuk zelfvertrouwen geven. Dat gevoel kennen de meeste van ons wel, dat je zekerder bent als je een bepaalde ‘rol’ in het leven speelt dan wanneer je gewoon jezelf bent. Je even kunnen verschuilen achter een masker en de rol aannemen van die persoon waardoor je meer durft.

De cosplay community speelt ook een grote rol. Het bij een groep leuke mensen horen die dezelfde interesses hebben. Waar je niet als ‘raar’ wordt gezien maar wordt omringd door de andere ‘maffe’ types. Want laten we eerlijk zijn, de maatschappij is niet vriendelijk voor diegene die er net niet inpassen. Die de pispaal zijn op school, werk, op straat omdat ze net even anders zijn dan wat de maatschappij als ‘wenselijk normaal’ ziet. Je hoort ergens bij en dat is altijd fijn. We zijn nu eenmaal sociale wezens.

Sexy

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het zelf maken van de kostuums kost veel tijd en kennis en brengt ook veel frustratie mee. Maar als men dan iets neerzet en je een mooi en goed gelijkend personage bent geworden, dan geeft dat ook wel weer iets terug. Ik denk dat het iets leuks, iets extra’s geeft aan de beurzen en de game-wereld. Toch is er ook wel een puntje kritiek in deze wereld. Zeker als we naar de professionelere groep kijken.

Pas geleden las ik nog een stuk van Jessica Nigri, voor mij wel het gezicht van de professionele cosplayers. Voor haar is het niet een stuk hobby maar gewoon werk. Zij reist de wereld af om overal haar optreden te verzorgen en dat zie je ook wel. Haar outfits zijn tot in de puntjes verzorgd en ze beperkt zich ook niet meer tot één character maar heeft er onderhand velen, verkoopt daar foto’s van en zet regelmatig YouTube filmpjes neer waarin ze laat zien wat ze allemaal van fans over de wereld toegestuurd krijgt (wat vervolgens weer mensen aansteekt om ook iets naar haar te sturen). Je kan haar dus succesvol noemen.

mad-moxxi-cosplay-by-jessica-nigri-2[1]
Jessica Nigri in de rol van Mad Moxxi
Haar klacht was dat er heel veel seksisme in de cosplay is geslopen. Dat haar fans niet alleen haar cosplay bewonderen maar ook kijken naar hoe sexy haar outfits zijn. Daar baalde ze van, als seksobject gezien te worden. Ik snap dat, dat je dat zo voelt. Aan de andere kant is dit wel haar handelsmerk en niet alleen die van haar maar van meer vrouwelijke cosplayers. Vrouwelijk characters in games zijn nu eenmaal vaak schaars gekleed en stralen ook een bepaald sexappeal uit. Als je dit gebruikt en dus in kousen, jarretels en diep uitgesneden outfits met de borsten amper bekleed op beurzen rondloopt, dan moet een man wel blind zijn om daar niet iets bij te voelen of te denken. En dat geldt trouwens niet alleen voor dames. De aantrekkelijke cosplayer op Firstlook die Jacob van Assassin’s Creed: Syndicate speelde, kreeg ook genoeg vrouwelijk aandacht zoals je boven ziet.

Dus ik vind dat Jessica niet moet zeuren. Die mannen kopen wel de foto’s, bezorgen Nigri wel haar inkomsten. Het is vergelijkbaar met veel uitvoerende artiesten. Rihanna, Beyonce, Madonna, noem ze maar op. Het zijn allemaal verschijningen die spelen met hun seksualiteit, die dit gebruiken. Wat is de meest memorabele rol van Halle Berry? Catwoman, want dat pakje, dat deed het hem wel. Dus daar over klagen is vreemd. Je gebruikt je vrouwelijkheid, je seksuele uitstraling maar daar mag niet over gepraat worden, daar mag geen focus op gericht zijn. Natuurlijk snap ik heel goed dat je als vrouw het wel eens zat wordt om zo gezien te worden maar erken dat het een onderdeel van je imago is.

Halle Berry als Catwoman
Halle Berry als Catwoman

Laten we eens kijken naar onze ervaringen op dat gebied op het Firstlook Festival. Wat wij zien, observeren als we van aan afstand naar de cosplayers en hun fans kijken, zien we dat toch wel een beetje terugkomen. Een deel van de mannelijke categorie gamers kijken niet specifiek naar hoe knap de outfit er uitziet. Ze willen foto’s van de dames en vooral op de foto met de dames en dat is toch mede omdat ze de dames er prettig uit vinden zien. Toch zie je wel een verschil met de Pro spelers uit de US. Wij Nederlanders zijn wat nuchterder en je merkt ook in de outfits. Daarin gaat men veel vaker voor de mooie details dan voor het showen van het lichaam.

Op de Firstlook waren er dus Firstlook-105veel cosplayers aanwezig. De organisatie had verschillende wedstrijden georganiseerd waaronder een voorronde voor de World Cosplay Summit waarin de winnaars Nederland mogen vertegenwoordigen in augustus 2016 tijdens de WCS in Nagoya.

Wat ik helaas constateer is dat er tegenwoordig ook een categorie “carnaval’ bij komt. Mensen die gewoon een raar pak aantrekken en daarin rond lopen. Je ziet dat er geen aandacht aan besteed is, dat men weinig moeite heeft willen doen of zelfs helemaal niet. Ik vind dat best jammer. Het steekt een beetje de draak met diegene die hier serieus mee bezig zijn en nadenken over elke detail.

Ik heb wat pareltjes voorbij zien komen op de Firstlook van dit jaar zoals je onderstaande galerij kan zien.

 

Je ziet het, het aanbod was groot en het niveau in mijn ogen best hoog. Het verschil tussen de hobbyist en de wat meer profi zie je dan weer wel, maar goed, die hebben waarschijnlijk ook iets meer te besteden. Dus… op de vraag of cosplay een leuke aanvulling is op een beurs? Ja graag, het brengt wat spice in de wat stoffige gamewereld. Dat kan nooit slecht zijn.

 

 

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Gijs K
Gijs K
7 jaren geleden

Wacht even… Zit Jessica Nigri te klagen dat er te veel seksisme in de cosplay wereld is, terwijl ze zelf populair is geworden door d’r gigantische voorgevel uitgebreid te showen? Ik vind dat Jessica zelf juist een van de redenen is dat cosplay seksistisch geworden is. Niet dat ik dat nou een ramp vind…