Waar het na een lastige start voor Final Fantasy XV uiteindelijk weer helemaal goed kwam, komt er nu een behoorlijk abrupt einde aan de game. Gamedirector Hajime Tabata stapt op en toekomstige DLC is geannuleerd.

De moeizame ontwikkeling van Final Fantasy XV zal de meeste fans niet ontgaan zijn. De game is bijna honderd jaar in ontwikkeling geweest, heeft een wisseling van gamedirector gehad en ze zijn er al eens helemaal opnieuw mee begonnen. Nee, het begin was niet soepel. Gelukkig kwam het uiteindelijk helemaal goed. De game speelde prima weg, scoorde ook goede cijfers en er kwam een behoorlijke stroom DLC voor uit. We hebben Episode Gladiolus, Prompto en Ignis al gekregen en ook Noctis, Aranea, Lunafreya en Ardyn werden aangekondigd.

Helaas gaat dat feestje niet meer door. Square Enix liet in een speciale livestream namelijk weten dat na een bestuurlijke verandering het bedrijf besloten heeft om de DLC te annuleren. Het ontwikkelteam betreurt het ten zeerste dat fans nu niet meer de mogelijkheid krijgen om de laatste drie episodes te spelen, maar hoopt ook dat ze er begrip voor op kunnen brengen.

De oplettende lezer heeft het waarschijnlijk al gezien, maar er werden vier episodes aangekondigd, terwijl er drie niet gemaakt gaan worden. Episode Ardyn is al volop in ontwikkeling en gaat ook nog gewoon uitgebracht worden in maart. Daarna is het afgelopen.

Gamedirector Tabata vertrekt

Wat die bestuurlijke verandering betreft werd gedurende de stream ook duidelijk. Gamedirector Hajime Tabata is vertrokken bij Square Enix. Dit mag gerust een behoorlijke verandering genoemd worden, want de man was verantwoordelijk voor Final Fantasy XV en stond ook aan het hoofd van de DLC. Daarnaast stapt Tabata ook op bij Luminous Productions, de ontwikkelaar achter Final Fantasy XV, om een eigen bedrijf te starten. Tabata schreef een brief om zijn besluit uit te leggen.

Hallo, dit is Tabata.

Het is al bijna twee jaar geleden dat Final Fantasy XV gereleased werd en ik ben ervan overtuigd dat jullie, de trouwe fans, de reden zijn dat we zover zijn gekomen. Ik dank jullie dan ook vanuit de grond van mijn hart.

Vandaag heb ik een persoonlijke mededeling voor jullie. Ik, Hajime Tabata, zal per 31 oktober 2018 mijn ontslag nemen bij Square Enix en Luminous Productions.

Ik heb ontzettend veel ervaring op kunnen doen gedurende mijn tijd bij Square Enix. Elke titel waar ik bij betrokken was betekent erg veel voor me. Final Fantasy XV springt er echter uit, want het was een speciaal project voor me waar ik me volledig op gestort heb. Ik wil dan ook van deze mogelijkheid gebruik maken om officieel mijn afscheid van Final Fantasy XV aan te kondigen.

Wat betreft mijn activiteiten in de nabije toekomst, ik heb een project waar ik me nu volledig op wil storten als zijnde mijn project na Final Fantasy XV. Vandaar dat ik besloten heb om mijn huidige positie op te geven en mijn eigen bedrijf te starten om dat doel te bereiken.

Terwijl de productie van Episode Ardyn doorgaat en Luminous Productions aan diverse andere projecten werkt, vond ik dat het tijd was om de fakkel over te dragen aan de volgende groep getalenteerde ontwikkelaars waarvan ik geloof dat ze prachtige dingen gaan maken.

Vanaf nu zal ik samen met jullie Square Enix en Luminous Productions toejuigen en supporten. Ik wil iedereen bedanken die Final Fantasy XV nog steeds steunt en mij persoonlijk hebben gesteund.

Hajime Tabata.

Wat nu?

Tja, wel erg jammer dat we nu die laatste DLC gaan missen, maar op zich is het ook geen ramp. Luminous was ook al bezig met een nieuw triple A-project voor Square Enix en dankzij het annuleren van de Final Fantasy-DLC kunnen er nu meer mensen met dat project aan de slag.

Daarnaast lopen er ook nog diverse andere projecten bij Square Enix. Zo wordt er door ontwikkelaar People Can Fly nog gewerkt aan een onaangekondigde shooter en ook Platinum Games werkt nog aan een titel.

Het vertrek van Tabata zal ongetwijfeld een aderlating zijn voor het bedrijf, maar er komt ook nog genoeg moois aan en ook Episode Ardyn komt nog onze kant op. Zijn er nog mensen die een traantje moeten laten voor de gemiste DLC?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments