De titel is een feit! Hoe weten we dat? Omdat True Achievements een prachtig verslag heeft geschreven over het achievements-gedrag van de laatste 10 jaar en welke achievements iedereen links laat liggen. 

Daar gaan we, op 22 november 2005 kwam de prachtige Xbox 360 op de markt en daarmee ook 18 launch titels en dus ook 415 beschikbare achievements. Geheel onverwachts (of misschien niet) werd de gamerscore sinds de launch een soort digitale penis met ‘kijk, ik heb de grootste’. Je kan niks met de achievements, niet eens iets kopen of iets anders unlocken, het staat er gewoon als score. Toch is dit het enige wat nodig is voor vele gamers. Ik zal toegeven, stiekem ben ik ook trots als ik naar mijn gamerscore van bijna 30k kijk. Het is jouw bewijs, jouw beker en aantoonbare data dat jij een gamegeschiedenis hebt om trots op te zijn. Dat levert dus na 10 jaar best interessante resultaten op als je iedereen met elkaar vergelijkt.

Gamerscore1

De meest populaire waarde voor een achievement is tien punten! Niet geheel onverwachts, want die tien-punters worden weggegeven met elke scheet die je laat in de game (zou trouwens letterlijk gezien wel cool zijn, ideetje voor een toekomstige game?) Denk aan het eerste level die je voltooit op welke moeilijkheidsgraad dan ook. Het zijn de weggevertjes, de makkelijk voorspelbare achievements. Dat zijn eigenlijk de twintig-punters ook wel, want die krijg je meestal ook na een bepaald level of hoofdstuk. De echte mooie van 50+ zijn toch een stuk zeldzamer. Op welk platform doen we dit? De Xbox 360, zie hieronder.

Gamerscore2

De Xbox 360, niet verrassend, is de console waar de meeste achievements zijn behaald. De console heeft natuurlijk een veel grotere basis van gamers en bestaat een stuk langer dan de Xbox One. Er zijn ook heel veel games uitgekomen op de console, waardoor de Xbox 360 nog altijd de koning blijft op het gebied van achievements. Games for Windows Live heeft een groter deel dan ik had verwacht. Zelf heb ik nog Batman: Arkham City via Games for Windows Live gehaald en een gratis Age of Empires spel van Microsoft. Het hindert alleen maar je speelervaring op de PC, dus Games for Windows Live mogen ze nog eens definitief de nek omdraaien en niet half zoals een paar jaar geleden.

Gamerscore3

Wat spelen we nou het liefst wanneer het op achievements aankomt? Shooters, actie en avontuur-games. De tien-, twintig-, dertig-punters die je krijgt als je een hoofdstuk hebt afgerond. De genres die je links van de cirkel ziet zijn ook meestal minder goed verkochte titels en worden ook echt niet om de achievements gespeeld. Race-, sport-, roleplaying-games misschien wel. Bij RPG’s zijn het meestal wel moeilijkere achievements omdat er gewoon meer tijd in zit. Sportsgames hebben meestal ook echt taaie achievements met records die je moet halen, wel een leuke uitdaging en daarom geeft het ook voldoening als je de achievement haalt.

Gamerscore4

 

Dan kom je bij het punt waar ik het in de titel over heb. Zelf haat ik achievements die je online moet halen. Forceer mij niet om online te gaan spelen. Spellen als Battlefield, Call of Duty en Halo worden online gespeeld en het is dan ook echt niet meer dan logisch dat er online gebonden achievements in zitten. Speel x aantal matches, vermoord x aantal spelers met een headshot, blablabla. Echter speel ik zelf dit soort spellen niet vaak online en deze achievements gaan vaak aan mij voorbij. Ik ben niet de enige, want zoals je hierboven kan zien, behaalt maar 0-10% van de gamers deze (18 000) online achievements. Een groot aantal haalt de makkelijke online achievements, maar dat is een kleiner deel van het totaal aantal te behalen online achievements. Lekker boeiend ook. Ik geef geen fuck om de online multiplayer achievements. Er zijn twee spellen waar ik echt 950+ gamerscore heb van de 1000 en dat zijn Pirates of the Caribbean 3 en Prince of Persia: The Forgotten Sands. Gewoon singleplayer games zonder online zooi. Kortom, dingen die je lekker kan halen zonder dat andere mensen jouw achievements in de weg zitten.

Wil je alle feiten zien, kijk dan even op TrueAchievements zelf, daar kan je ook klikken op de figuurtjes om te zien om welke cijfers het echt gaat.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments