Fallout 4, één van de beste games van vorig jaar (blijkbaar, hij zit bij mij nog in mij backlog), is vele malen verkocht. Rond de launch zijn er al twaalf miljoen exemplaren verscheept, maar wat nog interessanter is, op dag 1 verkocht Fallout 4 meer digitale exemplaren, dan fysieke exemplaren. 

Todd Howard, game director van Fallout 4, gaf het bovenstaande feitje aan en dat is interessant, want is dit nou één van de eerste tekenen dat digitaal stiekem alles overneemt? Worden we allemaal te lui om op dag 1 naar de winkel te gaan en het spel te kopen op fysieke disc? Misschien heb je het wel zo druk, dat je daar geen tijd voor hebt, of heb je de kans dat het uitverkocht is.

Fallout hype train
Hypetrain van Fallout vorig jaar

Het nieuwsfeitje is natuurlijk leuk voor Fallout 4, maar kan dus zomaar een grote verandering aantonen. We (mijn collega’s) hebben regelmatig een discussie op Xbox Live over fysiek versus digitaal. Met digitaal kan je lekker gamesharen (dus ik ben blij dat ik iemand heb die constant digitale games koopt), maar met fysiek heb je tenminste iets in handen en kan je een collectie opbouwen. Daarbij, zoals we de laatste dagen hebben gezien, kan je nog gamen als Xbox Live down is. Als je digitale games hebt, moet Xbox Live het verifiëren en ben je dus de lul als Live down is. Maar waar kan het allemaal aan liggen? Fysieke games kan je meestal ook nog eens met korting pre-orderen, terwijl digitale games meestal een vaste prijs hebben. Willen mensen niet altijd het goedkoopste, of wint luiheid van geld?

Ik ben zelf een hybride consument wat deze discussie betreft. Ik wil best games digitaal kopen, mits ze lekker bij de Deals of the week staan of met zo’n grote uitverkoop aan het einde. Maar dat geldt ook voor fysieke games, die ik later meestal voor een prikkie uit de budgetbak vis. Wat zijn jullie voor consumenten en wat vinden jullie van deze ontwikkeling? Gaat digitaal overheersen, of is Fallout 4 nog een uitzondering?

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Rene Katerberg
6 jaren geleden

Met digitaal betaal ik in dollars ipv euro’s (in mijn geval dan) en ik share. Dus er van uitgaande dat ik ongeveer 50% van m’n games betaal en een game mij met de huidige koers 54,50 kost, betaal ik dus maar 27,25 per game. Daar kan volgens mij bijna geen korting tegenop. Zelfs als je de game na de tijd nog weer weet te verkopen. En ook het verkopen is me veel te veel gedoe, game op marktplaats zetten, onderhandelen over de prijs, opsturen… Nee dan ben ik daarbij ook nog liever lui dan moe. Daarbij vervalt het genoemde voordeel… Lees verder »

Maurits Clear
Maurits Clear
6 jaren geleden
Reply to  Rene Katerberg

Maar hoe betaal je dan in dollars? moet je dan locatie op een adres in VS ofzo?
Ontopic 🙂 Ik ben toch ook vanwege gamesharen voor de digitale exemplaren. Ook handiger als je streamt in huis. Maar dan moet natuurlijk niet die irritante server eruitliggen, hoewel ik daarvoor ook een paar fysieke spellen heb 🙂

Rene Katerberg
6 jaren geleden
Reply to  Maurits Clear

Je moet je live account omzetten naar een Amerikaans account, met een adres in de USA (als je slim bent kies je er 1 in een staat die geen belasting heft op software, dat scheelt weer). En dan je regio op je Xbox up USA instellen, dan kan je in dollars betalen. Betalen met een creditcard gaat dan niet, maar je kan op verschillende sites wel giftcards kopen voor de USA store.