De grote Microsoft Activision soap blijft maar voortduren en steeds meer partijen willen een duit in het zakje doen. Nu is zijn de Europese game ontwikkelaars aan de beurt

De European Games Developer Federation (EGDF) heeft zich gemengd in de discussie rond de voorgenomen overname van Activision Blizzard door Microsoft en gezegd dat ze het onderzoek van de Europese Commissie naar de deal “toejuicht” en dat ze van mening is dat Microsoft niet altijd “consequent de toezeggingen heeft nageleefd” die ze heeft gedaan over de beschikbaarheid van haar games op andere platforms, maar dat ze de overname van Activision Blizzard door Microsoft “steunt”.

In de verklaring staat dat de EGDF “erkent dat Microsoft de mogelijkheid heeft tot concurrentievervalsend marktgedrag en zich in het verleden niet consequent heeft gehouden aan de garanties die het heeft gegeven om games van overgenomen bedrijven beschikbaar te blijven stellen op concurrerende platforms. EGDF verwelkomt daarom het diepgaande onderzoek van de Europese Commissie naar mededingingsbezwaren als gevolg van Microsofts overname van Activision Blizzard.

Het voegt daar echter aan toe dat “EGDF de overname van Activision Blizzard door Microsoft steunt, omdat de potentiële positieve gevolgen voor de concurrentie op de gamesmarkten in het algemeen zwaarder wegen dan de beperkte mededingingsbezwaren die specifiek zijn voor de console- en abonnementenmarkt.” EGDF zegt ook dat “op de markten voor consolegames Sony met zijn PlayStation-platform duidelijk marktleider is“, terwijl Microsoft “nog steeds een uitdagende positie inneemt“.

Andere argumenten: “Apple en Google kan uitdagen als dominante applicatiewinkels op de markt voor mobiele games“, en voegt eraan toe: “De overname geeft Microsoft de middelen om Apple uit te dagen op de opkomende markten voor cloudgaming/spelabonnementsdiensten. Microsoft is het eerste gatekeeper platform dat een succesvol cross-platform cloud gaming / abonnement ecosysteem bouwt. Nadat Google zijn eigen abonnementsdienst, Stadia, om zeep heeft geholpen, is het cruciaal om een sterke concurrent te hebben op de markten die de marktpositie van Apple uitdagen.”

De verklaring van EGDF lijkt Microsoft ook op te roepen om bepaalde acties te ondernemen, waaronder om “verder te investeren in cross-platform spelontwikkeling en zijn games op grote schaal beschikbaar te maken op alle platforms,” evenals om “het triopolie van de consolemarkt te doorbreken en te concurreren op content door zijn 30%-platformvergoeding op Xbox te verlagen.” Bovendien vraagt de federatie de Europese Commissie om “nauwlettend toe te zien op de wijze waarop Microsoft DMA implementeert in zijn Windows-besturingssysteem en zijn platform-overschrijdende Microsoft Store en ervoor te zorgen dat, indien zij haar goedkeuring van de overname van Activision Blizzard afhankelijk maakt van door Microsoft aangegane verbintenissen, die verbintenissen, bijvoorbeeld de garantie dat Activision Blizzard-games beschikbaar blijven op concurrerende consoles en abonnementsdiensten, worden ondersteund door strikte nalevings- en handhavingsmechanismen.”

Samengevat laat de verklaring zien waarom zij de overname toejuichen “De overname van Activision Blizzard door Microsoft versterkt de concurrentievoordelen voor de wereldwijde gamesmarkten. EGDF steunt eerlijke en duurzame concurrentie op de gamesmarkten. EGDF is met name bezorgd over de recente consolidatie van de wereldwijde gamesindustrie. Hoe meer er even sterke concurrerende marktspelers zijn, hoe beter voor de Europese gameontwikkelaars.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments