In een persbericht heeft de Embracer Group laten weten dat zij voornemens zijn om Crystal Dynamics, Eidos-Montréal en Square Enix Montréal, over te nemen. Wat mogen we van deze overname verwachten?

De Embracer Group timmert hard aan de weg. In 2021 hebben zij Dark Horse Comics en 9 studios overgenomen, waaronder Gearbox Software en DigixArt. Deze week laat het bedrijf uit Zweden weten dat zij voor 300 miljoen Crystal Dynamics, Eidos-Montréal en Square Enix Montréal willen overnemen. Deze studio’s zijn onder andere bekend van Tomb Raider (Crystal Dynamics), Marvel’s Guardians of the Galaxy (Eidos-Montréal) en Deus Ex (Square Enix Montréal).

De CEO van de Embracer Group laat weten dat de overname rond of na de zomer van 2022 gerealiseerd moet zijn. Als de overname uiteindelijk gerealiseerd is dan zal Embracer Group ook over de rechten van de verschillende IP’s beschikken. Wat de overname precies voor ons als Xbox spelers betekent is nog even afwachten. Kijkend naar het al bestaande portfolio van de Embracer Group dan zien we dat zij voornamelijk multiplatform games ontwikkelen en uitbrengen. Voor Xbox spelers verwachten wij dan ook niet direct gevolgen, maar met volledige zekerheid valt dat nu nog niet te zeggen.

De oplettende lezer zal zich tevens afvragen wat dit voor de recent aangekondigde samenwerking tussen Crystal Dynamics en The Initiative (Xbox Game Studios) zal betekenen. Crystal Dynamics zou namelijk het team van The Initiative in het ontwikkelen van Perfect Dark gaan ondersteunen. De studio laat via hun Twitter account het volgende weten:

Het persbericht van The Initiative moet geruststellen. Of het ook dat effect heeft is nog maar de vraag. Het laatste jaar is er rondom The Initiative veel te doen geweest, waaronder vertrek van tientallen senior ontwikkelaars en geruchten over een moeizaam ontwikkelproces. De recent aangekondigde samenwerking met Crystal Dynamics werd met enige bedenkingen ontvangen. Wat is er allemaal bij The Initiative aan de hand en waarom is een andere AAA-studio in de vorm van Crystal Dynamics nodig om het ontwikkelproces verder te ondersteunen? De partij die voor meer pr rust zou moeten zorgen is nu echter het middelpunt van een overname.

Wie zijn de mannen en vrouwen van de Embracer Group?

De Embracer Group noemt zichzelf een ‘Parent Company’. Een bedrijf dat uitgevers en studios in hun werk faciliteert. Het bedrijf is in Zweden gelegen en wordt een steeds prominentere party in de gamesindustrie. Zo heeft de Embracer Group meer dan 850 IPs in beheer. Grote uitgevers zijn door de Embracer Group afgelopen jaren overgenomen. Eentje die opvalt is bijvoorbeeld THQ Nordic, een uitgever die er zelf om bekend staat veel overnames in het verleden gedaan te hebben. Onder THQ Nordic vallen games als: Destroy All Humans, Biomutant, Darksiders en nog vele anderen. Ook heeft de Embracer Group recent Koch Media overgenomen, waaronder titels vallen als: Saint’s Row, Metro-franchise en Homefront.

De catalogus van de Embracer Group puilt van games uit. Uiteraard zijn niet alle games even bekend, maar met partijen als Saber Interactive, Gearbox Software en Deep Silver, heeft de Embracer Group ook behoorlijk wat kwaliteit in huis. Op dit moment hebben de Zweden 119 studios onder hun hoede, 12500 werknemers die over 40 landen verspreid zijn. Met de voorgenomen overname van Crystal Dynamics, Eidos-Montréal en Square Enix Montréal, weet de Embracer Group hun al indrukwekkend team nog verder aan te vullen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments