Al weer een jaar geleden, tijdens de E3 2015, werd de nieuwe hardcore Xbox One controller geïntroduceerd. Dat hij niet alleen voor de hardcore gamers is, dat is nu wel bekend. Denk je eens in dat je als fervent gamers van de ene op de andere dag je handfuncties verliest. Wat dan? Hoe kan je dan je geliefde bezigheid nog uitvoeren?

10051

De volgens velen te dure Elite controller was al razend populair onder alle valide gamers. Zo populair dat hij eigenlijk binnen no-time niet meer leverbaar was. Dat hij niet alleen voor de gemiddelde gamer van grote waarde is blijkt wel uit de populariteit bij de mindervalide spelers. Tot nu toe moesten deze gamers zich wenden tot speciaal gemaakte en daardoor zeer dure controllers. Wat velen van jullie niet weten is dat ik naast het schrijven van gamenieuws ook werkzaam ben op een mytylschool. Ik doe dat werk al zo’n 25 jaar en ben dus heel goed bekend met de beperkingen die kinderen en jongeren ervaren als ze aan de voor ons gewone dingen in het leven mee willen doen. En dat daar vaak dure en ingewikkelde aanpassingen voor nodig zijn. Het simpel werken met een pc is voor velen al niet mogelijk omdat ze simpelweg geen muis kunnen bedienen. Dit zijn jongeren die ook gek zijn op games, die ook lekker een potje willen knallen op de Xbox. Dat is vaak lastig.

Elite Controller is een goedkope oplossing

img_0752web1

Craig Kaufman van de AbleGamers Foundation legt uit waarom de Elite Controller zo’n hit is bij deze groep: “Je raakt sociaal geïsoleerd als je als mindervalide speler bijna niet buiten komt. Daarom is de AbleGamers Foundation erop gericht om video games te gebruiken om hierdoor de kwaliteit van leven van minder valide gamers te verbeteren. De Elite Controller kan door middel van zijn afneembare onderdelen, extra knoppen en het remappen van de knoppen ook gebruikt worden door gamers die maar één hand kunnen gebruiken of die in een rolstoel zitten. Daarom is de foundation begonnen met het kopen van Xbox One Elite controllers om deze weg te geven aan de mindervalide gamers.”

Pas geleden kwam Kaufman in aanraking met een man die een beroerte had gehad en die daardoor de functie van één van zijn handen was verloren. Om de veelzijdigheid van de controller te laten zien heeft Kaufman een video van zichzelf gemaakt waarbij hij de controller alleen met zijn mond en één hand bedient en deze naar de man, samen met een controller, toegestuurd en daardoor de man weer in staat gesteld om te kunnen gamen. Kaufman heeft zelfs een layout naar Microsoft gestuurd van de game Gears of War 4 en Microsoft heeft deze ook opgenomen in zijn presets. Dit laat zien dat Microsoft deze groep gamers ook omarmt.

Het zou prachtig zijn als we in Nederland ook zo’n soort initiatief zouden hebben waardoor ook deze groep Nederlandse gamers weer volop aan de game community zouden kunnen meedoen. Helaas is dat er op dit moment nog niet.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments