Slecht nieuws voor zowat elke gamer. Konami stopt met het maken van games voor pc en console. Het zet zelfs alle projecten waar ze nu mee bezig zijn stop, behalve PES 2016 en Metal Gear Online.

Dat Konami toch wel een grootmacht was in de gamewereld is een understatement. Ze gaan jaarlijks de strijd aan met EA om het beste voetbalspel, de Metal Gear Solid-reeks hoort bij de beste games ooit gemaakt en sinds de oprichting 1969 kwamen tal van goede games uit hun stal.

Een klein stukje geschiedenis

Castlevania_NES_box_art[1]Konami werd zoals eerder gezegd opgericht op 21 maart 1969 door de Japanner Kagemasa Kozuki. Het maakte vooral in de jaren ’80 en ’90 furore met spellen voor de toenmalige huiscomputers en voor in de arcadehallen. Het bedrijf maakte enkele genrebepalende games zoals de spionagereeks Metal Gear, de horrorreeks Silent Hill en de vampierenjachtreeks Castlevania. Het laatste decennium waren hun bekendste games zonder twijfel Pro Evolution Soccer en Metal Gear.

Dat het al een tijd rommelt bij Konami laten vele publicaties van de afgelopen weken wel zien. In april stond er al een artikel van Rob Fahey op gamesindustry.biz wat de grote factor achter de neergang van Konami was. Een bedrijf wat na 30 jaar de console markt vaarwel zegt (Konami bracht in 1985 zijn eerste NES spel uit) omdat het vind dat er in deze markt nog tijd en investeringen moeten worden gestoken, laat toch een vorm van arrogantie zien. Onderweg naar de uitgang heeft dit wel wat schade aangericht aan de naam van Konami. Tegelijkertijd kwamen er ook verontrustende berichten over de werkomstandigheden bij Konami. Zo is er vorige maand naar buiten gekomen dat het bedrijf zijn werknemers als gevangenen behandelde. Er was weinig respect voor individuele prestaties of een eigen manier van denken. In het Japanse tijdschrift Nikkei heeft een ex-werknemer veel details laten horen over hoe het er bij Konami aan toe gaat. Om in de woorden van onze Martin te spreken, “dat is niet best”.

Gameblog melde vanmorgen nog het vertrek van Julien Merceron, het hoofd van de technical strategy afdeling, de afdeling waar ook de Fox Engine waarop o.a. Metal Gear Solid V draait werd gemaakt. Merceron zou vertrekken omdat Konami hem geen grote projecten meer kan bieden. Hij is de zoveelste in een lange rij van vertrekkende mensen bij Konami. In december 2014 zagen we producer Tak Fujii ook al vertrekken na 20 jaar trouwe dienst en daarvoor in maart vertrok producer Koji Igarashi, bekend van zijn werk aan de Castlevania serie. Bovenop dit alles ontsloeg Konami onlangs ook nog de bedenker van MGS, Hideo Kojima. Naar verluidt zou de te hoge kostprijs (80 miljoen euro) van de game de reden daarvoor zijn. Zijn naam werd ook van alle doosjes verwijdert, toch een vreemde zet en een indicatie van hun manier van denken.

Konamiproducers
van links naar rechts: Koji Igarashi, Tak Fujii, Hideo Kojima
Waarom stoppen ze met AAA games ?

Het Franse Gameblog maakte op basis van anonieme bronnen dus bekend dat Konami zal stoppen met het maken van triple A games. Het Japanse bedrijf zet ook meteen alle lopende projecten stop, behalve PES en Metal Gear Online. In maart zocht het bedrijf nog nieuw personeel voor een vervolg van MGS, maar die lijkt er dus niet te komen, tenminste niet door Konami gemaakt.

De budgetoverschrijding van Metal Gear Solid is waarschijnlijk een onderdeel geweest van de afstoting van deze tak. Konami zet zijn geld nu in op de smartphone game markt. Goedkoop te maken mobiele games zoals Dragon Collection, Professional Baseball Dream Nine en Crows X Worst leveren een veel hogere opbrengst op voor het bedrijf wat ooit als een van de steunpilaren van de Japanse video game cultuur werd gezien.

Dit zou de reden zijn achter het stoppen van alle AAA projecten, met uitzondering van enkelen. Konami kreeg onlangs ook nog de licentie om een game te maken van het EK voetbal van 2016, maar met al deze berichten is het nog maar de vraag of ze die game nog wel zullen uitbrengen.

Het is alvast droevig nieuws dat er geen nieuwe Metal Gear meer komt en dat EA nu geen concurrent meer op het gebied van de voetbalsimulatie. Concurrentie is goed voor de ontwikkeling dus, gezien de reputatie van EA, kan dit beteken dat FIFA nog minder ontwikkeling zal gaan doormaken. Al met al is dit alles gewoon een groot verlies voor de game industrie en dus ook voor ons, de gamers.

Het zij zo, we salute you Konami, het ga je goed!

 

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments