België en de gretige graaiers, zo zou je bijna in Suske en Wiske-stijl het nieuwe hoofdstuk van de strijd tegen de loot box kunnen noemen. EA bindt in.

EA is gezwicht. De druk van de Belgische regering heeft het doen besluiten om geen FIFA Points meer in Belgie te gaan verkopen. Voor diegene die het hele fenomeen niet kennen, FIFA Points koop je om zo card packs in FIFA Ultimate Team aan te schaffen.

September jongstleden liet de Belgische regering weten dat zij loot boxes als een vorm van gokken beschouwen omdat speler niet weten wat ze kopen. Dit leidde tot een strafrechtelijk onderzoek naar de praktijken van EA omdat het bedrijf weigerde om deze card packs aan te passen. EA bleef beweren dat zij het geen vorm van gokken vonden. Andrew Wilson van EA zei er het volgende over:

Spelers ontvangen een bepaald aantal items in elk pack en deze kunnen niet voor virtueel of echt geld verhandeld worden.

De Belgische gok autoriteit stelde vast dat loot boxes in FIFA 18, Overwatch en Counter-Strike een illegaal kansspel waren en dus onder de gokwetten van België vielen. Hierna schakelden Blizzard, Valve en 2K Games de loot boxes in hun game uit. EA had er een beetje lak aan.

Nu binden ze toch in. Vanaf 31 januari kunnen spelers in België geen punten meer kopen en dus ook geen FUT packs meer via die weg. Natuurlijk blijft Ultimate Team gewoon draaien en kunnen ze de packs nog wel met FUT Coins aanschaffen. Maar je team ‘kopen’, dat is verleden tijd.

FIFA 19 liet al veranderingen zien in dit systeem. Voor het eerst zag je de kansberekening verschijnen die aangaf hoeveel procent kans je hebt om een bepaald hoog kwaliteit kaart te bemachtigen. Dit werd door de gamewereld gezien als poging om Ultimate Team wat transparanter te maken. Dit grapje zorgt namelijk voor een omzet van een miljard dollar.

Vandaag liet EA weer weten dat EA achter het standpunt blijft staan dat loot boxes geen vorm van gokken zijn. Al is Belgie geen belangrijke speler voor EA, we zien wel dat ze hier toch niet zo blij over zijn.

We proberen eerlijkheid, keuzes, waarde en fun voor alle spelers in onze games te brengen. Als aanvulling op hoe men het spel speelt, hebben we de kansberekening in onze packs gebracht om zo het wat transparanter te maken. Maar ondanks dit zijn we het niet eens met de Belgische autoriteiten en hun vertaling van de wet en blijven we naar meer helderheid over deze kwestie zoeken. Deze aanpassing in Ultimate Team in België heeft geen invloed op onze financiële status.

Het loot box gedoe blijft dus rondwaren. Ook niet iedereen ziet dit hetzelfde als de Belgen. In het Verenigd Koninkrijk heeft de gokautoriteit aangegeven dat ze dit niet als gokken zien.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments