Het is hommeles in gameland. De beschuldigingen vliegen in het rond over EA en Reddit.

Watskebeurt, wat is jouw probleem? Goed, we gaan het proberen uit te leggen. Er zijn beschuldigingen geuit over een blijkbaar gemaakte afspraak tussen een medewerker van EA en een aantal Reddit moderators. Die hebben te maken met de aanstaande lancering van Star Wars Battlefront op 17 november. EA wordt beschuldigd van het maken van afspraken met een aantal moderators van het subreddit deel die over gamen gaan. Het schijnt dat EA heeft gevraagd om alle negatieve Battlefront postings te verwijderen. Als tegenprestatie kregen deze moderators toegang tot de gesloten alphatest, tickets voor het Star Wars festival en meer.

Dit kwam aan het licht toen Reddit admin, Sporkicide, een post plaatste waarin hij nieuwe mods zocht omdat er een aantal mods de user agreement van de site hadden geschonden. Op de vraag aan Sporkicide wat er precies aan de hand was, antwoordde hij het volgende:

Er is een vertegenwoordiger van EA geweest die moderators heeft overgehaald om posts te verwijderen en te voorkomen dat sommige links op Reddit gepost zouden worden. Als tegenprestatie zijn er cadeautjes uitgedeeld zoals early access tot de alpha. Dit is een tijdje aan de gang geweest en is onacceptabel. Het was heel duidelijk voor deze moderators wat er aan hen gevraagd werd en wat daar voor beloning voor kwam.

Eén van de ex-mods, Unwanted_Commentary, kwam daarna naar voren als degene die zijn steekpenningen aannemende collega’s had gerapporteerd. Volgens zijn zeggen is hij vanwege zijn verdenkingen zijn mod-positie kwijt geraakt en is nu ook duidelijk geworden dat hij onder vuur ligt. Dit is zijn post:

”Ik ben de ex-moderator die de tijd heeft gevonden om ze allemaal te rapporteren voor de wazige acties die ze dit laatste jaar hebben uitgevoerd. Ze hebben mij mod af gemaakt omdat ik de verdenkingen uit sprak dat subreddit vol zat met betaalde reputatiebepalende accounts. Sinds dat moment wordt ik door deze accounts zwart gemaakt. Dit is wat ze gedaan hebben in ruil voor beloningen:

  • Het aannemen van beloningen in ruil voor moderator acties
  • Het farmen van subreddit om zo YouTube inkomsten te genereren in de vorm van het vastzetten van video’s die door de moderators waren gemaakt en links plaatsen in de linker zijbalk.
  • Het bannen van gebruikers die hen met deze acties confronteerden.
  • Het negeren van een zeer grote turf operatie die in subreddit bezig is
  • Het openbaar maken van privé gegevens van gebruikers”

Unwanted_Commentary reageerde hier dus op met screenshots en meer info. Het is een zooitje dus.

Waarheid of niet

In hoeverre dit allemaal klopt, dat blijft een beetje in het midden. Feit is dat er contact is geweest tussen EA’s Community Manager Matt Everett (Sledgehammer 70) en een aantal Reddit mods en dat hij een aantal alpha access codes heeft gegeven als bedankje.

reddit-swbf-1[1]

Het lijkt erop dat Everett verzocht heeft om inhoud wat betrekking had op de NDA (Non Disclosure Agreement) van de gesloten alpha te verwijderen. Het is ook duidelijk dat het verwijderen van deze postings in strijd is met Reddits beleid en dat er daarom een aantal mods zijn gebanned.

Het blijft een vreemd iets. Het vragen van een gunst in ruil voor een beloning blijft ongepast. Maar hebben de moderators dit cadeautje ook aangenomen? Dat is een beetje de vraag. Over de andere beloningen zegt men dat dit er niets mee te maken heeft.

Reddit geeft aan dat het sowieso ongepast is en dat EA het overtreden van zijn beleid zelf moet oplossen en het niet op een bordje van de moderators moet gooien, die hiermee een ander beleid overtreden. In hoeverre is er dan bewijs dat het weghalen van de postings niet gewoon als uitvoering van de al geldende regels is gebeurd? Die zijn er, meerdere zelfs.

Het is belangrijk om te melden dat de ban op Everett en andere mods maanden na deze gebeurtenissen pas is uitgegeven. Waarom zo laat pas? Het bewijs is flinterdun, van beide partijen. Het bannen van ex-mod Unwanted_Commentary gaat niet alleen over zijn beschuldigingen maar ook omdat hij wat vage dingen had gedaan waaronder het verzamelen van IP adressen.

 

bron1, bron2

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments