Elke FIFA speler weet het eigenlijk wel. De game heeft scripts die de uitkomst mede bepalen. Maar dat bewijzen is lastig. Maar iemand onderneemt actie om dit aan de kaak te stellen.

We kennen het allemaal wel als FIFA spelers. Je speelt de tegenstander van de mat en ineens draait alles om en je keeper laat de simpelste ballen door. Of je staat al 89 minuten voor en bam, in de 90ste minuut krijg je er één of twee voor je oren. Of je stats geven duidelijk aan dat je 15 schoten op doel hebt gelost met twee doelpunten en de tegenstander er met vier schoten, drie inkegelt. In het land van de rechtszaken is dit al genoeg om iemand aan te klagen.

Want dat is in Californië gebeurt. Jason Zajnoc, Danyael Williams en Pranko Lozano zijn namelijk een rechtszaak gestart tegen EA Sports. Ze klagen het bedrijf aan voor het verhogen van de moeilijkheid in FIFA 21’s Ultimate Team om zo meer geld uit de loot boxes te halen.

FUT laat spelers een eigen team bouwen en als je goed speelt, krijg je coins om nieuwe Ultimate Team pakketjes te kopen. Maar gaat je dat niet snel genoeg, dan kan je altijd nog je zuurverdiende echte geld in die pakketjes stoppen. De aanklacht beschrijft dat EA artificial intelligence gebruikt om de moeilijkheid in FUT dynamisch te verhogen, waardoor je minder coins verdient en dus geneigd bent om ze maar te gaan kopen om zo toch die betere spelers te scoren.

De technologie die men beschrijft heet Dynamic Difficulty Adjustment and Adaptive Difficulty en deze moet in real-time de moeilijkheid aanpassen. Deze in de game aanwezige toepassing zorgt ervoor dat het voor gamers niet te makkelijk of te moeilijk wordt om een wedstrijd te spelen maar de aanklagers zeggen dat EA de technologie juist gebruikt om er meer geld mee te genereren.

Ze eisen dat EA informatie over deze scripting praktijken onthuld en geven aan dat het bedrijf deze informatie bewust niet met het publiek deelt. Men maakt in de aanklacht gebruik van het consumentenbeschermingsrecht van Californië. De claim draait niet alleen om FIFA maar ook EA’s Madden en NHL games worden genoemd. EA heeft pas geleden in het eerste kwartaal van het jaar een nieuw record van 1,1 miljard dollar aan micro-transacties genoteerd.

Het hele loot boxes verhaal is sowieso al iets waar EA veelvuldig voor aangeklaagd wordt. Pas geleden klaagde iemand hen nog aan omdat hij verleid was om meer dan 600 dollar aan loot boxes uit te geven. In sommige landen, zoals Belgie, zijn de loot boxes in de ban gedaan omdat het teveel op gokken lijkt.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments