Square Enix staat eigenlijk de laatste jaren steeds sterker in zijn schoenen. Na de successen met Hitman, Tomb Raider en het goed opgepikte Sleeping Dogs, is het helemaal niet raar dat de Japanse uitgever ook op de E3 met een persconferentie staat. De verwachtingen waren voor mij in ieder geval hooggespannen. Heeft Square het waargemaakt? Je leest het hier in deze samenvatting.

Sterk begin

De presentatie knalde er gelijk lekker in met Just Cause 3. Een mooie wereld met overweldigende actie en gelijk een trailer erachteraan die door Michael Bay himself geregisseerd zou kunnen zijn.  In Just Cause 3 grapple-hook en wingsuit je door een soort stalinistische wereld met als doel de regering omver te werpen. Deze game draait om de vrijheid die je in de wereld hebt. Mensen die het leuk vinden om in GTA van alles op te blazen en met tanks alle gebouwen te laten ontploffen, gaan hier ook zeker veel lol mee beleven. De phrase van de game is dan ook: “Set the world on fire”. De game moet in december uitkomen.

Na Just Cause 3 werd er een teleurstellende trailer van Tomb Raider getoond. Het segment werd met de trailer die we bij Microsoft zagen ingeleid en met een behind the scenes trailer afgesloten. Geen nieuwe gameplay dus, wat toch wel een beetje teleurstelde.

Mobile

Na het teleurstellende Rise of the Tomb Raider, begon het echt bergafwaarts met de presentatie te gaan. Er werden namelijk 3 mobile games achter elkaar aangekondigd. Opnieuw niet iets wat je verwacht bij een Square Enix presentatie. De eerste game heette Lara Croft Go. Deze game is het tweede deel in de Go-serie. Eerder werd namelijk een Hitman Go gereleased. Na dit korte stuk kwam er een segment over Final Fantasy 7. Na de Sony persconferentie wisten we al dat deze game naar de PS4 zou komen. Na nog een keer naar dezelfde trailer van gisteravond te hebben gekeken, kwam dan ook het nieuws dat FF7 ook naar IOS toekomt. Als laatste werd Kingdom Hearts Unchained Key aangekondigd. Dit wordt een mobile-game in de Kingdom Hearts-serie die alleen in de VS en Japan zal uitkomen. Voor de echte fans zal hij natuurlijk via wat omwegen wel te downloaden zijn, maar het is jammer dat Europa hierin wordt vergeten.

Stelde dan de hele presentatie teleur?

Het laatste wat echt tegenviel van de presentatie was het stuk over de nieuwe NieR-game. Square Enix kondigde aan met een nieuwe NieR bezig te zijn, waarna een kort filmpje met wat artwork volgde. Wat echter zeer vervelend was, was dat er na het nietszeggende filmpje met artwork geen gameplay werd getoond maar maar liefst 3 developers het podium op werden gesleurd. Afzonderlijk van elkaar vertelden ze het publiek hoe blij ze wel niet waren om aan deze game te mogen werken. Na alle drie de mannen te hebben aangehoord was het dan toch maar tijd om naar de volgende game over te stappen.

Een game waar veel mensen al een tijd op zaten te wachten was Kingdom Hearts 3. De zaal fleurde dan ook op toen de game werd aangekondigd. Hieronder de trailer:

Na Kingdom Hearts was het dan de beurt aan Hitman. Je leest het goed, gewoon alleen Hitman. Geen subtitel of cijfer deze keer. De developers focussen namelijk alleen maar op de core-gameplay van de serie. Hitman wordt een game met allemaal highlights van over de hele wereld. Van Frankrijk naar China. De open wereld levels zijn gebaseerd op plekken in de wereld . Jouw doel is om in ieder level de target te assassinaten. Op welke manier? Op de manier waar jij zelf vrolijk van wordt. Alles is mogelijk in de wereld van Hitman. Check de trailer hieronder:

Het hoogtepunt van de show was toch wel Deus Ex: Mankind Divided. Al hebben we geen echte gameplay gezien, toch zag de trailer er wel beeldschoon uit. Als er één game van Square Enix potentie  heeft, is het deze wel. Geniet van deze bijzondere trailer:

De show werd op z’n awkward Japans afgesloten. De CEO van Square Enix kwam het podium op met de mededeling dat er aan een nieuwe IP werd gewerkt. Voor de tweede keer kregen we een nietszeggend filmpje van artwork met mooie pianomuziek op de achtergrond. Aan het eind van de trailer werd ons vertelt dat we snel meer informatie over de game konden verwachten. Over een anticlimax gesproken… Aan het eind kwamen alle mensen die de afgelopen 75 minuten aan het woord waren gekomen nog één keer het podium op om voor elkaar te applaudisseren, heel spontaan. Zet het filmpje hieronder alsjeblieft even op 1:32:08. Dan begrijp je wat ik bedoel… (Check ook de derde gast van links met dat masker op)

Conclusie

Japanners zijn nou eenmaal andere mensen dan wij in het westen. Het blijft grappig om dit op dit soort evenementen terug te zien. Een voorbeeld is de taal waarin gesproken werd. Ook al werd de show in LA gehouden, toch was de presentatie half in het Japans, iets wat een westers bedrijf niet in zijn hoofd zou halen. Wat de games betreft stelde Square een beetje teleur. Relatief gezien veel mobile en ik miste wat gameplay bij de echte grote titels van de uitgever. Laten we hopen dat we meer gameplay van Tomb Raider en Final Fantasy 7 tijdens de E3 shows overdag te zien te krijgen. De show is nog niet over, dus we blijven hopen op die trailers. Wanneer die trailers komen, staan ze als eerste bij ons op de website. Arigatō gozaimashita.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties