Goed nieuws voor iedereen die geen baan heeft als gamejournalist. Het Walhalla der gamers, de E3, opent dit jaar zijn deuren voor iedereen die een kaartje weet te bemachtigen.

Voor veel gamers is het stiekem een droom. Rondlopen op de grootste gamebeurs ter wereld. Alle vette aankondigingen als eerste horen, alle nieuwe games als eerste spelen. Voor veel van die gamers blijft de E3 echter altijd niks meer dan dat, een droom. De Electronic Entertainment Expo was tot dit jaar namelijk altijd exclusief voor journalisten en genodigden. Maar niet meer.

Dit jaar kunnen er 15.000 fans de E3 bezoeken.

Fans en ontwikkelaars komen samen

Er wordt al jaren geroepen om de E3 te openen voor het publiek. Afgelopen jaar was er al een experiment buiten het Convention Center met het E3 Live Event. Dit was gratis en toegankelijk voor het publiek waar ze hands-on konden gaan met de nieuwste games. Je kunt je voorstellen dat mensen enorm enthousiast waren. Dit jaar gaan ze nog een stap verder.

Volgens Rich Taylor, het hoofd communicatie van de ESA (de organisatie achter de E3) was de feedback duidelijk.

Fans wilden de games graag in het convention center spelen, en ontwikkelaars wilden graag meer contact met de fans. Vandaar dat we hen dit jaar bij elkaar brengen.

Om erbij te mogen zijn moet je overigens nog wel even $250 dollar neertellen. Dan rekenen we voor het gemak de vliegtickets en hotelkosten die wij Europeanen moeten maken nog niet eens mee. Maar hey, voor de mensen die toch al in Los Angeles wonen is het een goede deal.

Afzwakkende positie?

Er moest ook wel iets gaan veranderen bij de E3. Elk jaar weer wordt namelijk de vraag gesteld: Is de E3 nog wel relevant? Grote uitgevers zoals EA en Activision staan niet eens meer op de show en hebben een eigen event opgericht, beurzen als Gamescom en PAX zijn retepopulair (en ook toegankelijk voor het publiek). Er waren zelfs al geruchten dat de E3 wel eens helemaal niet meer georganiseerd zou kunnen gaan worden.

Dit lijkt echter allemaal nog wel wat voorbarig, of zoals Rich Taylor het zelf brengt:

Ik denk dat er een hoop mensen zijn die het leuk vinden om kritisch te zijn op de gevestigde orde. De E3 heeft een reputatie opgebouwd als de show waar nieuwe games en hardware gelanceerd wordt. Alleen het afgelopen jaar waren er al 65 miljard mediaviews vanaf onze show. Dat is niet iets dat per ongeluk is gebeurd maar getuigd van de kracht van de E3, zijn positie bij de fans en de positie in de industrie.

De man geeft verder wel aan dat er uiteraard wel geluisterd dient te worden naar feedback van de fans om de show relevant te houden. Geruchten over dat de show ergens anders dan in Los Angeles gehouden gaat worden kunnen voorlopig ook de prullenbak in. De show staat tot 2021 geboekt voor het LA Convention Center.

Of je volgend jaar ook de E3 weer kunt bezoeken is nog niet bekend, dus als je nog een paar centen over hebt, grijp dan je kans. Kaarten gaan vanaf vandaag in de verkoop. Hou daarvoor deze link in de gaten. De show zelf wordt dit jaar gehouden van 13 tot en met 15 juni.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments