Triest nieuws voor alle medewerkers bij Crytek. Kregen ze het afgelopen jaar hun geld al continue te laat, of niet, nu is het helemaal gebeurt met een groot deel van de studio’s. Na maandenlange financiële ellende en wanbetalingen worden er vijf studio’s gesloten.

De studio’s in Hongarije, Bulgarije, Zuid-Korea, China en Turkije sluiten allemaal hun deuren. De enige twee studio’s die voorlopig nog wel open blijven zijn het hoofdkantoor in Duitsland en die in Oekraïne. Crytek liet weten dat ze “teruggaan naar hun basis, namelijk die van het maken van innovatieve games en technologie voor de ontwikkeling van games”. Ook liet de studio het volgende weten in een persbericht:

We hebben plannen in werking gezet om banen te redden en om een soepele overgang en stabiele toekomst te garanderen

De geschiedenis herhaalt zichzelf

Het was al langer bekend dat Crytek in de problemen zat. Eerder werd namelijk al bekend dat medewerkers van de studio hun salaris structureel te laat kregen. Dit varieerde van enkele weken, tot zelfs enkele maanden. Ondertussen zouden medewerkers van de studio dan eindelijk maar toch hun salaris van oktober hebben ontvangen.

Bij de ontwikkelaar, die bekend is van games als Crysis, Far Cry en Ryse, is inmiddels al een ware leegloop aan de gang. Medewerkers zijn de late betalingen en slechte communicatie zat en zoeken, net als in 2014, massaal een andere werkgever.

Volgens geruchten die Kotaku binnenkreeg van Crytek medewerkers, heeft het bedrijf ook de free-to-play game Warface en diens sequel verkocht aan de Russische uitgever en internetbedrijf Mail.ru.

Wat nu?

Crytek managing director, Avni Yerli, bracht het volgende persbericht naar buiten:

Het ondergaan van dit soort overgangen is nooit makkelijk en we willen dan ook elke medewerker van Crytek bedanken voor zijn of haar harde werk en toewijding. Deze veranderingen zijn onderdeel van een aantal noodzakelijke stappen om ervoor te zorgen dat Crytek een gezonde en duurzame onderneming wordt die weer vooruit kan kijken. Zo kunnen we doorgaan met het aantrekken en koesteren van toptalent uit deze industrie. De redenen hiervoor zijn allemaal intern gecommuniceerd.

Onze focus ligt nu op het teruggaan naar onze basis die ons altijd heeft gedefinieerd namelijk, topdesigners, state-of-the-art technologie en innovatief gameontwerp. Wij geloven dat het doorstaan van deze moeilijke tijden ons een behendigere, duurzamere en aantrekkelijke studio maakt, die klaar is voor toekomstig succes

Lekkere binnenkomer voor alle medewerkers daar, zo net voor de feestdagen aan. Gelukkig blijft het kantoor in Frankfurt wel open. Dan kunnen ze zich daar wellicht nog opmaken voor een crowdfunded rechtszaak.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments