Er is oorlog in Destiny land. Onvrede was er al een tijd maar nu zijn de veteranen gewoon boos. Hoe vaak kan je je fanbase naaien.

Update 25/6

Bungie gaat door het stof

In een verklaring op de Bungie Weekly Update, de blog waarop Bungie de beloning voor de Destiny veteranen zou gaan vermelden, heeft Bungie formeel zijn excuses aangeboden. De zo door kritiek geplaagde Luke Smith, de creative director van The Taken King, heeft verklaart dat zijn interview met Eurogamer niet erg handig was en dat hij zich als een ‘asshat’, oftewel iemand die zijn kop in de kont heeft zitten, had gedragen. In zijn woorden: “het klonk alsof Bungie niets geeft om zijn meest loyale fans. Maar daar geven we zeker om. We luisteren naar ze en willen het goed maken”. Dat goedmaken houdt in dat de eerder alleen voor nieuwe spelers beschikbare drie class-specifieke emotes, drie nieuwe shaders en de drie Exotic items met bonus XP nu voor alle spelers beschikbaar zullen zijn. Ze worden onderdeel van een upgrade bundel die dan wel weer zo’n 20 euro gaat kosten.

Leuk gebaar die de prijzen van The Taken King nog ingewikkelder zal gaan maken. Je hebt nu de Legendary Edition (65 euro) met basisgame en de drie expansies, de Digital Collector’s Edition (90 euro) die daar bovenop ook nog eens alle eerdere exclusieve bonussen heeft en de “Digital Download” (40 euro) die gereserveerd is voor spelers die het spel en de eerdere expansies al hebben.  Doe het rekenwerk en je ziet dat het allemaal leuk klinkt maar men toch gewoon de zogenaamde sigaar uit eigen doos krijgt. Als de Digital Download 40 euro kost en je mag dan van Bungie die 9 leuke extraatjes erbij kopen voor rond de 20 euro…dan kom je, ja, ja, verrassing, uit op 60 euro. Bijna de prijs van de Legendary Edition. Al met al weer de prijs van gewoon een compleet spel. En dat voor een expansie plus wat rare bonussen die in mijn ogen niet meer dan 5 euro zouden moeten kosten? Bungie lijkt simpelweg in zijn ivoren Destiny toren te zitten en niet goed te snappen dat de prijzen die zij vragen aan bestaande veteranen gewoon abnormaal hoog zijn.  Wordt vervolgd.

Dying Light

Destiny-Taken-King-Leak-Red-Bull-700x350[1]

Ondertussen beginnen andere game-makers nu ook de draak te steken met alles wat Bungie doet. Bungie is een actie met Red Bull gestart waarbij je een bepaald level van The Taken King alleen kan spelen als je een promotieblikje Red Bull koopt waarop een code te vinden is. De makers van Dying Light vonden dit reden genoeg om de volgende tweet te plaatsen waarin zij spelers oproepen om een foto met een glas water te maken en daarmee een unieke DLC te krijgen.

Bungie begint steeds meer het vreemdste jongetje in de klas te worden die door zelfs door zijn klasgenoten in de maling genomen wordt.

Origineel bericht 23/6

Destiny staat al tijden onder vuur. De onvrede onder de spelers is best groot te noemen. Peperdure expansie pakketten, verplicht uplevelen en uitbreidingen kopen om bepaalde raids of strikes te kunnen doen, geen mogelijkheid om zonder vriendengroep een raid uit te voeren, kortom, de lijst is lang. Uw schrijver heeft hem al tijden geleden ingeruild vanwege bovenstaande redenen. Nu zijn de rapen echt gaar.

Expansion kits

De The Taken King expansion staat gepland voor 15 september dit jaar. Niks geks zou je zeggen, nou toch wel. Als je doorgewinterd Destiny speler bent en je heb trouw alle vorige DLC gekocht, dan heeft Bungie een koopje voor je en kan je The Taken King digitaal aanschaffen voor een voor ons nog onbekende prijs. In de VS staat hij voor 40 dollar op de lijst dus dat zal in euro’s wel ongeveer gelijk zijn. Dus als je als veteraan alles hebt gekocht, dan ben je onderhand voor al dit moois een behoorlijk bedrag kwijt. Destiny voor 60 euro, expansion 1 en 2 samen in de pass voor zo’n 35 euro en nu dus zo’n 40 euro voor de laatste. Goed voor zo’n 135 euro aan goederen. Het wrange is dat ditzelfde pakket allemaal in de discversie van The Taken King zit. De Taken King Collectors edition is nu al te pre-orderen voor net geen 90 euro. De gewone editie zal nog goedkoper zijn maar heeft ook alle inhoud in zich. Mocht je ooit afgehaakt zijn na de eerste DLC, dan ben je nog meer in de aap gelogeerd. Je kan namelijk deze laatste The Taken King niet spelen als je niet alle DLC bezit. Dus val je voor de Destiny evangelisten die maar blijven roepen dat de game toch steeds beter wordt, dan ben je verplicht de missende DLC alsnog te kopen.

De community is hier dus behoorlijk boos over. Deze veteranen zitten klem tussen 2 vuren. Het kopen van de Taken King maakt ze al snel weer zo’n 40 euro lichter. Dan te weten dat voor rond de 20 euro meer, je buurman, die de game voor het eerst koopt, alles krijgt. Dat is zelfs genoeg om een petitie richting Bungie in het leven te roepen. Ook zijn er al meerdere funfoto’s het net opgegaan.

Ook op de Bungie Facebook pagina waren de leuke berichten niet van de lucht. Deze willen we jullie niet onthouden. Briljante titel:

Bungie Facebook Destiny

Bungie reageert

Bungie heeft, uit naam van The Taken King’s creative director Luke Smith, op al deze onrust op hun forum gereageerd en vind hun keuzes te verdedigen. In een interview tijdens de E3 beantwoordde hij een paar vragen over deze kwestie:

Eurogamer: het lijkt maar een klein dingetje maar klopt het dat de exclusieve content, drie nieuwe dansmoves, alleen te krijgen is als spelers de complete editie weer kopen?
Luke Smith: Ja, er is geen andere manier om deze nieuwe dance emotes te krijgen. Het zijn Collector’s Edition exclusives.

Eurogamer: Kan je je voorstellen dat fans het wat vreemd vinden dat je hen vraagt opnieuw de game te kopen?
Luke Smith: Ja, dat kan ik begrijpen. Maar de Collector’s Edition is een coole editie, zeker voor spelers die dat geweldig vinden. Aan de andere kant, je bedoelt natuurlijk dat deze extra’s ook gewoon los verkocht moeten worden.

Eurogamer: Ja, spelers betalen liever een paar euro meer voor die extraatjes dan weer geld uit te geven voor games die ze al hebben.

Luke Smith lacht het dan van zich af en antwoordt eigenlijk niet echt meer op de vraag behalve dan dat hij aangeeft dat ze reacties op het forum blijven volgen en met spelers in gesprek blijven over dit alles.

Luke heeft zichzelf behoorlijk in de voet geschoten met dit interview en wereldwijd gingen Destinyfans dan ook behoorlijk los. Ondertussen heeft Bungie wel in de gaten dat ze de plank behoorlijk misslaan. De community manager David “Deej” Dague heeft laten weten dat spelers donderdag de weekly Destiny blog in de gaten moeten houden. Hij geeft al aan de Year One spelers niet hetzelfde krijgen als mensen die straks de Collector’s Edition gaan kopen maar dat zij iets veel beters gaan krijgen. Er staan meerdere lange antwoorden op Bungie’s officiële forum waarin hij aangeeft dat men in de studio discussies heeft over hoe men de bestaande spelers moet laten zien dat zij gewaardeerd worden.

I’m catching up on a lot of conversation about The Taken King, Please know that we’re reading this feedback and taking it as seriously – as we always do. Destiny is a great game because we worked together to make it that way over the course of the past year. That partnership has not changed.

David “Deej” Dague
David “Deej” Dague

Hij geeft aan dat hij begrijpt dat men verwacht dat hij de teleurstelling over deze laatste actie zal adresseren maar zegt dat men nog even moet wachten zodat ze later deze week meer laten weten over de dingen die ze willen gaan doen om de year-one Guardians, die deze community hebben opgebouwd, te eren. Hij benadrukt wel dat je nu eenmaal niet iedereen tevreden kan stellen en dat de samenstelling van de verschillende edities van The Taken King hetzelfde blijven. De Collector’s Edition is al bijna uitverkocht en ze worden zelfs op Ebay al aangeboden, aldus Deej.

Ondertussen zijn er al wat hints over deze beloningen op het net te zien. Zo is er het bericht dat spelers die een 30-plus level hebben of eerder beide expansion packs hebben gekocht voor 31 augustus, zullen bij de aankoop van The Taken King een exclusieve “Founder’s Fortune” Year 1 emblem, Sparrow, armor shader “en nog ‘meer’ zullen krijgen. Dat ‘méér’ is vast een wapen met de prachtige naam “DestinyFanfucker”

Al met al vind ik het nogal gladde en mooie praatjes. De hele Destiny serie is in mijn ogen niets anders dan een mooie geldmachine. Je koopt een game die je herhaling op herhaling laat spelen (voor de duizendste keer diezelfde trol bevechten, nou, spannend!!). Nog erger, je moet zelfs herhaling op herhaling kopen want anders kan je aan bepaalde onderdelen niet meer mee doen. Ze verkopen je een game, je mag het spelen maar dan ineens, als er extra pakketten uitkomen, krijg je geen toegang meer tot die bepaalde missies totdat je dat pakket gekocht hebt. En nu krijg je zelfs bepaalde content niet omdat je de game en alle uitbreidingen al gekocht hebt. Kloppen doet het niet maar zo te merken is er toch een grote groep die deze game niet kan wegleggen. Tegen die groep kan ik maar één ding zeggen, er is een leven na Destiny… {wink wink}

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Katerberg
Martin Katerberg
7 jaren geleden

Mooi stuk en ik snap nog steeds niet waarom mensen geld in deze melk koe stoppen.