En dan is het einde van het jaar alweer hier en dus tijd voor lijstjes. Traditiegetrouw lijstjes om te zeiken, om juist absurd positief te doen en om vooruit te blikken. Daar gaan we dan.

We hadden dit jaar weer genoeg om te klagen en terecht ook met dat rottige virus dat de hele wereld in een houdgreep heeft. Ook de game industrie had last van het virus. Games werden uitgesteld omdat medewerkers thuis moesten werken en games die toch uitgebracht werden, maar compleet flopten, daar werd ook weer met de vinger naar het virus gewezen. Het is toch te hopen dat 2021 weer een stuk beter wordt.

Gelukkig was het niet alleen maar kommer en kwel. We mochten met de nieuwe consoles aan de slag, er kwamen ook best nog wel een behoorlijk aantal erg toffe games uit en gamen in de algemene zin hielp velen van ons door de crisis heen. Tijd om eens terug te blikken op welke games wel heel tof waren en welke verschrikkelijk tegenvielen.

De flop van 2020

Dit was een makkelijke. Ik heb geen enkele game gespeeld dit jaar die zo schandalig slecht op de markt werd gebracht als de remake van XIII.

Ontzettend jammer, want ik was erg fan van het origineel. Ik vind het ook lastig te begrijpen. Er is namelijk, behalve de graphics, vrijwel niks anders aan de game dan het origineel. De blauwdruk lag er dus al. Het verhaal, de levels, de voice acting, het is allemaal één op één overgenomen en dan nog kreeg de ontwikkelaar het niet voor elkaar om een goeie, werkende game uit te brengen. De game werd ook nog eens anderhalf jaar later dan gepland uitgebracht, dus het excuus van de pandemie gaat wat mij betreft voor deze game dan ook niet (geheel) op. Met afstand dus de flop van 2020 voor mij.

De tegenvallers van 2020

Was XIII dan de enige game die tegenviel dit jaar? Nou nee. De staat waarin Call of Duty Black Ops Cold War uitgebracht werd was ook niet heel best. Vastlopers, crashes en als je pech had zelfs een gebrickte console. Ook niet heel tof. Het verschil is dan wel dat dit prima met een paar patches te verhelpen is en dat de rest van de game gewoon wel erg goed was. De actie was lekker, het speelde fijn en het zag er ontzettend goed uit.

Datzelfde geldt wat mij betreft ook wel voor Cyberpunk 2077, al moet ik toegeven dat ik daar nog lang niet zo veel uren in heb zitten als dat ik had verwacht. De staat waarin de game is uitgebracht kan echt niet, maar ook dit is te repareren.

Een andere vette tegenvaller dit jaar was de hoeveelheid beschikbare nieuwe Xbox Series consoles. De X is niet aan te slepen en ook de S was een behoorlijke poos niet meer te krijgen. Het resultaat was dan ook vele teleurgestelde gamers en een hoop profiteurs. Erg jammer. Laten we hopen dat Microsoft de voorraden snel op orde heeft.

Het beste van 2020

Dan de toppers uit 2020. Er waren ook dit jaar weer genoeg fijne games om te spelen. Ik noem een Desperados 3 die me ontzettend goed beviel, maar ook Gears Tactics. Die game was weliswaar een tactische game en niet een cover based shooter zoals zijn grote broers, maar voelde wel gewoon als een volwaardige Gears-game en dat is knap.

Daarnaast kwam ook het langverwachte Avengers eindelijk uit. De fanboy in mij werd hier ontzettend gelukkig van en ik heb me er dan ook lange tijd erg mee vermaakt, maar de objectieve gamer in mij kan niet anders dan concluderen dat het niet de absolute topper van het jaar was.

Een andere game die hoog scoorde en waar ik ongelofelijk naar uitkeek was de remake van Resident Evil 3. Capcom liet hiermee zien dat ze erg goed zijn in compleet nieuwe games maken van een al bestaande titel en dit voor zowel nieuwkomers als veteranen interessant te maken. De game zag er fantastisch uit, speelde ook erg goed en wist voor lekker wat spanning te zorgen. En toch is ook dit niet mijn topper van het jaar, hoewel het niet veel scheelde.

Mijn absolute favoriet dit jaar is Assassin’s Creed Valhalla. Ubisoft heeft hiermee weer een game afgeleverd waar ik inmiddels al zeventig uur in heb zitten, maar nog steeds heel graag naar terugkeer. Ik vind de setting in het oude Engeland met de Vikingen ontzettend gaaf en ook Eivor als hoofdpersonage is voor mij een schot in de roos. Daarnaast kan ik enorm genieten van de prachtige uitzichten in de game en dat in combinatie met de fotomodus heeft al vele mooie plaatjes opgeleverd.

Voor aankomend jaar kijk ik in elk geval al erg uit naar Resident Evil Village, Tales of Arise en vooral ook naar de echte next-gen (inmiddels current gen) titels. Ik hoop ook dat iedereen die er nog niet een heeft snel een Series X kan bemachtigen voor een normale prijs, maar bovenal hoop ik dat we eindelijk van al dat geneuzel met dat rottige virus af zijn. Ik ben wel weer eens toe aan mensen die gewoon normaal doen, bezoekjes aan familie zonder jezelf honderd keer tot aan het bot toe te ontsmetten en gewoon wat leuke beurzen, festivals en bioscoopbezoekjes.

Ik wens iedereen een fijn en vooral gezond 2021 toe!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments