De Entertainment Software Association (ESA) heeft een statement openbaar gemaakt naar aanleiding van de uitspraken van president Trump over mass shootings in de VS en de relatie tot het spelen van videogames.

Het zal je niet ontgaan zijn dat er afgelopen weken verschrikkelijk gewelddadige incidenten hebben plaatsgevonden in de Verenigde Staten. Als ik de statistieken moet geloven zouden er in 2019 alleen al 248 vergelijkbare gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. De maat is vol voor een deel van de Amerikaanse bevolking en de discussie over wapenbezit laait opnieuw op. In een toespraak reageert president Trump op de ontstane onrust.

President Trump over het effect van video games op gewelddadig gedrag (vanaf 5:59)

Guns don’t kill people, people kill people

In zijn toespraak benadrukt Trump dat het de mensen zelf zijn die het pistool gebruiken, suggererend dat wapens en wapenbezit niet het primaire probleem is. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de mass shootings mede bij de geestelijke gezondheidszorg, social media én videogames. Videogames zouden namelijk aanzetten tot agressie en geweld. Niet iedereen is het daar echter mee eens.

Ook de ESA, de organisatie die de belangen behartigd van diverse uitgevers en ontwikkelaars van video games, spreekt zich fel uit tegen de beweringen van Trump. In een statement laten zij het volgende weten:

Er is geen oorzakelijk verband tussen het spelen van videogames en het tonen van gewelddadige gedrag. Meer dan 165 miljoen Amerikanen en miljarden mensen wereldwijd beleven plezier aan het spelen van videogames. In andere landen waar videogames gespeeld worden, wordt men niet geconfronteerd met dergelijke gewelddadige gebeurtenissen zoals we die in de VS zien gebeuren.

Videogames dragen op verschillende wijze op een positieve manier bij aan de samenleving, zoals in therapieën, het onderwijs en het bedrijfsleven. Ook helpt het spelen van videogames bij het maken van sociale contacten met vrienden en familieleden. Wij moedigen ouders die zich zorgen maken over een videogame en die zich afvragen of deze geschikt is voor de leeftijd van zijn of haar kind aan om de ParentalTools.org te raadplegen.

Consequenties voor de game-industrie

Ondanks dat iedereen ongetwijfeld ook wel begrijpt dat het spelen van videogames niet leidt tot het plegen van mass shootings, worden er in de VS momenteel voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo is onder andere het uitzenden op tv van een groot Apex Legends toernooi via de bekende netwerken ESPN en ABC uitgesteld.

Ook in de retail worden momenteel maatregelen getroffen. Zo zul je voorlopig geen ‘aanstootgevende’ video games meer treffen in de schappen van de Walmart.

Op zich bijna hilarisch te noemen want in diezelfde Walmart staan de wapens, de ware boosdoeners, nog gewoon in de schappen.

Hoe ongenuanceerd de uitspraken ook zijn, effect hebben de uitspraken dus wel degelijk. Mocht je zelf nu toch beginnen te twijfelen of die videogames wel zo een goed idee zijn. Neem dan gerust even de tijd om onderstaand filmpje te kijken. De video ’88 seconds of Video Games’ is in 2018 gemaakt in reactie op een eerder statement uit het White House over geweld en videogames.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments