Het jaar zit er alweer bijna op maar ik ben zeker nog niet uitgegamed. 2014 was, voor Nederland, een bijzonder gamejaar. De XBOX One kwam natuurlijk in september uit in Nederland maar ook zijn grootste tegenhanger, de PS4.
Sinds de release van de One hebben we kunnen genieten van een groot scala aan games. Wat is nou mijn absolute topper en absolute tegenvaller van dit jaar?

Als je mij vraagt of ik in 2014 veel games gespeeld heb, krijg je een volmondig ja te horen. Echter zijn de meeste titels niet voor de One geweest. Aangezien de One net 15 weken uit is, heb ik de meeste games op de 360 of PC gespeeld. In het algemeen zou ik je zo een beste en slechtste titel kunnen geven. Beste: Dark Souls 2 en slechtste: The Elder Scrolls: Online. Vooral de keuze voor beste game zou dan net zo makkelijk zijn als kiezen tussen Jennifer Lawrence en Patty Brard.

Maar helaas, het gaat hier om de beste en slechtste game voor de XBOX One en dat maakt het iets lastiger voor mij. Vooral de slechtste game aangezien ik verreweg niet alle games gespeeld heb.

De topper

De beste game is waarschijnlijk niet de meest populaire keuze maar voor mij snel beslist. Destiny is voor mij de beste game van 2014. Voordat de bevooroordeelde muiterij begint, zal ik er wat dieper op in gaan.

Praise the sun as a warlock.
Praise the sun as a warlock.

Destiny is de enige game voor de XBOX One die de community het meeste zelf laat uitvogelen. Het beste voorbeeld hiervoor zijn de Raids. Met zijn zessen de moeilijkste missies uitvogelen door middel van vallen en opstaan. Talloze keren ben ik the Vault of Glass (Raid op Venus) binnengestapt met 5 vreemden en weer naar buiten gekomen als een ware ‘Band of Brothers’. In een huidige maatschappij waarin vrijwel elke game je hand probeert vast te houden, geniet ik van dit soort uitdagingen. Om het maximale level te bereiken moet je een redelijk steentje bijdragen en kun je je niet laten dragen door je team.

Daarnaast is de moeilijkheidsgraad over het algemeen hoog genoeg. De wekelijkse nightfall activity is niet voor de simpele zielen weggelegd en vereist enige oog-hand coördinatie. In de nightfall wordt een wipe (alle fireteam members zijn dan dood) afgestraft met het terugkeren naar Orbit. Met andere woorden ongeacht hoe ver je was in de missie, je mag alles over doen. Erg frustrerend als het je overkomt maar erg leuk als je team denkt dat het gebeurt en jij als Warlock je ‘resurrect ability’ gebruikt en zo iedereen van de ondergang redt.

Uiteraard ben ik ook ontevreden over een aantal aspecten van Destiny. Er is geen ‘Auction house’. En deze afwezigheid begrijp ik echt niet. Het lootsysteem van Destiny is puur gebaseerd op willekeurigheid. Dan verwacht je dat er een mogelijkheid tot ruilen bij zit. Niets is minder waar. Alles wat je krijgt is voor jezelf om te behouden of te verwijderen voor upgrade materials.

Mijn grootste frustratie is begonnen sinds de nieuwe DLC uitbreiding: The Dark Below. De exclusieve juweeltjes in de game genaamd Exotics zijn sinds de update allemaal verhoogd in stats. Zo hebben de wapens een hogere damage rate en geeft exotic armour je nu meer light om een hoger level te kunnen bereiken. Nu is hier niets mis mee. Sterker nog, ik omarm dit soort updates. Waar voor mij alleen de teleurstelling zit, is in het feit dat alle exotics alleen de nieuwe stats hebben als je ze na de update verkrijgt. Nu kun je in het weekend voor een belachelijk hoge prijs je oude exotic omruilen voor een nieuwe maar deze moet je dan wederom opnieuw upgraden. Dit kost tijd en materials.
Wat mij hierin zo frustreert is dat ik een goede hoeveelheid exotics heb gespaard over de afgelopen drie maanden en dit eigenlijk allemaal voor niets is geweest. In mijn ogen heeft Bungie hier een behoorlijke steek laten vallen en was het beter geweest als ze gewoon de reset knop hadden ingedrukt voor de exotics.

Through the fire and the flames.
Through the fire and the flames.
De flop

De slechtste game in 2014 voor de XBOX One is voor mij: Watch Dogs.Dit is één van de weinige games waar ik enorm naar uitkeek maar wat werden we teleurgesteld toen de game dan werkelijk uit was. Ubisoft heeft dit jaar niet veel goeds gedaan maar de manier waarop Watch Dogs in 2012 ten toon werd gesteld was verreweg niet hetzelfde als het eindproduct. Om te beginnen met de graphics. Die waren in de eerste trailers adembenemend. Precies wat ik verwachtte van ‘next gen’. Daar is nu niets meer van te zien. Het verhaal is uitermate slecht. Je speelt als Aiden Paerce en je wilt wraak nemen voor de moord op je nichtje en de kidnapping van je zus. Meer is het niet. Zelfs Aiden Pearce kon mij als personage niet boeien.

In een ‘sandbox’ game verwacht ik ook meer vrije keuzes maar niets is minder waar. Al zou je als een doorgedraaide massamoordenaar Chicago onveilig maken, de story trekt dit toch weer recht. De enige vrijheid die je hebt, is dat je side missies kunt doen die ook nog eens als een onwijze sleur aanvoelen. Je kunt niet springen, melee attacks kunnen alleen als takedown gedaan worden, geld verkrijg je te makkelijk en is heel snel overbodig, de politie doet niets aan misdaad op straat en als de politie jou achterna zit, kunnen ze je alleen maar lek schieten. Je kunt niet vanuit je auto schieten en het rijden zelf was ook al triest te noemen dus misschien is het maar beter dat dat niet kan. En tot slot het hacken. In een game wat zich afspeelt in het toekomstige Chicago en jj in het bezit bent van een ultra smartphone, verwacht ik dat hacken uitdagender is en je uiteindelijk beter door de missie leidt dan domweg alles neerschieten.

En het zag er nog zo veelbelovend uit.
En het zag er nog zo veelbelovend uit.

 

You wish
You wish

Ubisoft heeft een hoop goed te maken en wat mij betreft stoppen ze met teveel games tegelijk maken en concentreren ze zich vooral op The Division. Deze game mag van mij in 2016 uitkomen als dat betekent dat ik de zelfde teleurstelling, zoals met Far Cry 4, Assassin’s Creed: Unity en Watch Dogs, niet nogmaals hoef mee te maken.

Los van de XBOX One heeft 2014 mij een goed game jaar gegeven. Zo kon ook ik eindelijk GTA: V spelen (ik had mijn 360 een dag voor de release verkocht) en heb ik onwijs gelachen om South Park the Stick of Truth. Ik kijk dan ook uit naar 2015 waarin ik vooral uitkijk naar: Dark Souls 2: Scholar of the First Sin, The Witcher: 3, Halo 5, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Star Wars Batllefront en The Division.
Ik zie het al, de XBOX One is in Nederland nog maar net uit en de echte toppers moeten nog komen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties