Vandaag krijgen veel Insiders de nieuwe interface van de Xbox One te zien. Veel nieuwe features die we hier al hebben beschreven. Maar eentje trok mijn specifieke aandacht.

Deze nieuwe update zal namelijk een co-pilot functie krijgen. Is dit bijzonder? Ja, dat is het zeker. Naast dat het een leuke functie is voor vaders (en moeders) van wat jongere kinderen heeft het ook een grote maatschappelijke functie.

Eerst over de leuke wat luchtigere kant. Diegene die ouder zijn van een wat jonger kind herkennen dit allemaal. Je zoon of, in mijn geval, dochter zien vaders spelen en denken, ik wil meedoen. Dit resulteerde bij mij thuis altijd in het meesturen en meekijken hoe je kind zijn raceauto constant tegen de muur aan botste. Voor beide was de lol er dan vaak al snel af. Met de co-pilot functie wordt dit een ander verhaal. Terwijl je kind lekker gas geeft of stuurt, bedien jij alle andere functies die je kind nog niet onder de knie heeft. Lekker samen racen dus.

Beperkingen zijn geen beperking meer

Maar deze functie biedt meer. Ik ben vader van een kind met een verstandelijke beperking. Net zoals alle kinderen vind ze bepaalde games fascinerend maar dit resulteerde meestal in een situatie zoals hierboven beschreven. Ik kan nu ook met haar lekker game en datgene overnemen wat zij niet goed kan besturen. Naast verstandelijk beperkte gebruikers komt er nu ook een groep in beeld die tot nu toe veel kunst en vliegwerk moest laten zien om uberhaupt een game te spelen. Op mijn werk, ik werk op een Mytylschool, zie ik deze jongeren vaak voorbij komen. We helpen ze dan met hele aangepaste onderdelen zoals speciale muizen of andersoortige besturingen. Deze groep kan heel veel voordeel vinden in de co-pilot functie.

Dat mensen met beperkingen zelf al heel creatief zijn en zelfs op een hoog niveau kunnen gamen, laat bijvoorbeeld Broly Legs wel zien. Een man die zeer beperkt is maar zichzelf heeft ontwikkeld tot een zeer goede Street Fighter speler. Hoe hij dit doet is echt geweldig knap.

Juist voor deze groep is het kunnen gebruiken van twee controllers in plaats van één een geweldige stap vooruit. Stel je voor dat je maar één hand hebt die lekker werkt. Dan is het bedienen van een controller al lastig. Als je deze bediening dus kan verdelen over twee controllers, zou je eventueel die andere beperkte of niet werkende hand kunnen vervangen. Je kan die hand een beperkt aantal handelingen laten doen met een tweede controller. Of juist gaan voor voetbediening (want die leerlingen heb ik ook, kinderen die alles met hun voeten doen). Kinderen die naast handen ook kin of hoofd gebruiken om zaken te besturen. Kortom een toevoeging die weleens een revolutie zou kunnen zijn voor de groep waar ik het over had. Hoe we ook naar dit grote gamebedrijf kijken, het blijft mij verwonderen dat een Microsoft functies inbouwt die men simpel gezien niet hoeft te maken. Het laat zien dat zij ook oog hebben voor die gamers die door hun beperking op een andere manier moeten gamen. Daar kan ik alleen maar mijn hoed voor afnemen. Well done Microsoft!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments