Gameverslaving is sinds 2019 een erkende ziekte en in China is deze vorm van verslaving een groots probleem. Zo groot, dat de Chinese overheid de teugels strak gaat aantrekken tegen zwetende Chinese pubers op hun zolderkamer en in gamecafés. Wat zijn ze van plan?

Op onze Facebook-groep kwam het onderwerp al even ter sprake. De Chinese overheid heeft een strijdplan opgesteld tegen gameverslaving en het recept luidt:

  • Gamers jonger dan 18 mogen tussen 10 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends niet meer online gamen
  • Zij mogen maximaal 90 minuten per dag online gamen
  • In-game uitgave worden voor 16 tot 18-jarigen beperkt tot $57 per maand
  • De leeftijd 8 tot 16 jaar mogen nog maar $29 per maand besteden
  • In het weekend en tijdens vakantie mag deze groep maximaal 3 uur per dag online gamen

Met deze regels wil de overheid maatregelen nemen tegen de online gaming industrie van China, welke een van de grootste in de wereld is. Bedrijven en online platformen moeten deze regels toepassen en handhaven. Dit zou de ouders moeten opvoeden. De nieuwe regels zijn door de Chinese president Xi Jinping persoonlijk aanbevolen.

De Chinese overheid is van mening dat overmatig gamen niet alleen een verslavend effect kan hebben. Het zou ook van invloed op de schoolprestaties zijn en problemen met de ogen veroorzaken. Voor diegene die goed ingevoerd zijn in de Chinese taal. Het verbod is hier te lezen (vermoed ik).

De overheid in je huiskamer

Persoonlijk vind ik de regels helemaal zo gek nog niet. Er is natuurlijk niets mis met jonge kinderen in hun (game) gedrag te begrenzen. Ook de knip zetten op in-game microtransacties, en loot boxes in het bijzonder, kan ik ten zeerste ondersteunen. Ik vind het echter wel (te) ver gaan dat een overheid zich mengt in wat primair een ouderlijke taak is. Een overheid zou bijvoorbeeld ook op basis van zorgen of onderzoeken een advies kunnen geven. Het is dan aan ouders om te bepalen in welke mate zij dit opvolgen of naast zich neer leggen. Dat een overheid of instantie gaat bepalen wat er wel of niet in jouw huiskamer gespeeld mag worden en hoe laat het licht uit moet, gaat me toch net even iets te ver. Ouders kunnen dat prima zelf.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments