Het was één van de grootste verrassingen tijdens de E3. Bioware’s nieuwe epische game Anthem die getoond werd op de persconferentie van Microsoft. De game stond op de planning voor de herfst van 2018 maar dat gaat zoals het er nu uitziet niet gehaald worden.

Volgens bronnen die meewerken aan het project is de kans aanwezig dat EA de game uitstelt naar het begin van 2019. Volgens zeggen zou er veel druk op Bioware liggen. Men moet namelijk met een grote hit komen na de teleurstellende ontvangst van Mass Effect: Andromeda.

De bronnen geven aan dat de release in de herfst van 2018 nooit een realistisch tijdpad was. Andere bronnen melden weer dat het uitstel komt omdat er problemen zijn met de Frostbite Engine, een engine die al sinds Dragon Age: Inquisition problemen geeft.

De druk is hoog

Het afgelopen jaar was best heftig voor Bioware omdat er een aantal behoorlijke veranderingen in de studio plaatsvonden. Om te beginnen, de reboot van de vierde Dragon Age, die codenaam Joplin had gekregen (en dat is weer in lijn met de codenaam voor Anthem, namelijk Dylan). Het doel van de reboot was om er meer ‘live’ elementen in te brengen. Wat men daar nu precies mee bedoelt bij EA is maar gissen. Het is geen geheim dat EA games steeds meer als een service item behandelt waarbij je telkens geld moet inleggen om hem door te spelen. Hun interesse in de games waar je geen extra content, microtransacties of andere betaalsystemen in vind is behoorlijk verminderd.

Daarnaast is er gesproken over het stoppen met ontwikkelen van de MMO game Star Wars: The Old Republic maar dat is recent ook weer tegengesproken. Wat staat is dat de Bioware studios in Edmonton en Austin nu alleen nog maar bezig zijn met Anthem en dat ze dit blijven doen totdat de game uitkomt. Zelfs executive producer en bewaker van de Dragon Age franchise Mark Darrah is pas geleden overgestapt naar Anthem. In juni tweette Darrah dat hij niet met de game bezig was maar dat is ondertussen veranderd.

Darrah tweette gisteren ineens dat hij bezig is met zowel Anthem als Dragon Age en dat is de eerste keer dat dit wordt aangegeven.

Ook creative director van de Dragon Age series Mike Laidlaw heeft Bioware vorig jaar verlaten.

Ondanks dat we dus deze twee studios puur en alleen bezig zien zijn met Anthem is de angst bij een aantal ontwikkelaars over dit project aanwezig. Dit heeft een aantal oorzaken. Allereerst het falen van Mass Effect Andromeda die door de fans als heel teleurstellend werd ervaren en uiteindelijk resulteerde in het sluiten van Bioware Montreal en het in de ijskast zetten van de hele Mass Effect serie.

Toen men in juni 2017 Anthem presenteerde waren de veteranen bij Bioware zeer enthousiast. Nog geen maand later verliet studio baas Aaryn Flynn het schip en kwam Casey Hudson hem vervangen. Dat soort wisselingen levert altijd onrust op.

Loot boxes

In november begon de ellende rond loot boxes en microtransacties in EA’s Star Wars Battlefront II. Dit akkefietje liet de hele game-industrie beseffen dat je niet zomaar van alles met je fans kan uithalen. Geruchten laten dan ook horen dat veel grote studios, waaronder Bioware, een verandering in hun plannen moeste aanbrengen wat betreft microtransacties in games. Al was dit hele stuk nog niet in beeld bij Anthem, toch leverde dit bij de ontwikkelaars veel onrust op.

Hierna kwam het volgende, de ellende bij Bungie en Destiny 2, wat men bij Bioware op de voet volgt. De reacties van de community waren ook voor Bioware best wat beangstigend. Aan de andere kant kan men met Anthem een poging doen om die groep ontevreden fans over te nemen. Maar de angst regeert wel want men weet ook dat er geen game is die in het begin totaal foutloos wordt ontvangen. Dan is het de vraag of EA het geduld kan opbrengen om die fouten glad te laten strijken.

Tellen we daar de angst voor de macht van YouTubers, die je game bewust kunnen maken of breken, zelfs met het gebruik van onzin en nepnieuws, bij op, dan merk je dat het voor Bioware best een lastig verhaal is om deze met hoge verwachtingen omringde game te lanceren. EA staat al in de ‘boeven’-lijst van een aantal YouTubers en kan het eigenlijk nooit meer goed doen.

De game wordt dus uitgesteld. Hoelang is de vraag. De kans is echter klein dat, rekening houdend met het fiscale jaar van EA, de game later dan maart 2019 gepresenteerd gaat worden. EA zelf wil niet reageren op de speculaties. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments