Nog even en dan wordt de grootste update ooit uitgerold naar alle 14 miljoen Xbox One consoles die er in de wereld staan. Met deze update krijgt de One een volledige versie van Windows 10 als besturingssysteem, 16 jaar na de eerste belofte aan Bill Gates dat dit zou gebeuren.

Maar volgens Bill Gates had dit veel en veel eerder moeten gebeuren. Bill heeft een droom namelijk dat er in elke huiskamer een computer zal staan. Aan het eind van de jaren 90 waren er grote zorgen bij Microsoft over de lancering van de Playstation 2 die in 2000 op de markt zou komen. Voor deze versie waren video game consoles niet echt een bedreiging voor de Windows pc. Maar met deze nieuwe console flirtte Sony met pc game ontwikkelaars en probeerde zij ze tot het stoppen van het maken van games voor de Windows pc te verleiden. Nog erger, de Playstation 2 had een DVD speler in zich. Dit alles was een bedreiging voor Microsofts plannen om goedkope pc’s tot huiskamer multimedia machines om te bouwen.

In elke huiskamer een computer

De toenmalige hardware VP Rick Thompson kwam met het idee om een game console te gaan bouwen en hiermee Sony de pas af te snijden. Dit plan werd het eerste geopperd tijdens een bedrijfsmeeting in 1999. Gates vond het idee interessant maar het duurde nog maanden vol druk voordat hij overstag ging en hij heil zag in het toetreden tot de video game console markt. Vooral Nat Brown, ex-Microsoft software architect, heeft een groot deel van zijn overredingskracht gebruikt om Bill zover te krijgen. Brown heeft meegewerkt in het originele team achter de Xbox en schijnt de naam verzonnen te hebben.

In die tijd ging het bij Microsoft alleen maar over Windows. Alles wat Microsoft ondernam was ter ere van dit operating systeem. Office, Exchange, noem een product op en het had als doel om Windows te promoten en dit HET systeem te laten worden waarvoor alle ontwikkelaars hun software gingen ontwikkelen. Van kantoor tot huiskamer. Tegen de tijd dat het idee voor een video game console zich in die meeting met Bill Gates openbaarde, was het Xbox project al lang gestart.

Het team achter DirectX, het stukje software dat gamen op Windows mogelijk maakt, had allang de beslissing genomen om dit console project te gaan starten. Het zou dan ook eerst “Direct Box” gaan heten. Brown geeft aan dat zij de OS op meer plekken wilden inzetten.

De originele Xbox heeft veel weg van een standaard pc
De originele Xbox heeft veel weg van een standaard pc

Oorspronkelijk had men het plan om een gemodificeerde Windows pc als Xbox in te gaan zetten die het voor ontwikkelaars heel gemakkelijk zou maken om eerst games voor de Xbox te maken en ze daarna om te zetten naar een Windows pc. De eerste Xbox draaide dan ook op Windows 95.

Toch verschilt dat idee wel een beetje van wat Microsoft nu van plan is met Windows 10 op de Xbox One. Maar het idee was hetzelfde, maak de Xbox en de Windows pc voor ontwikkelaars onweerstaanbaar door het mogelijk te maken om effectief twee soorten publiek in één klap te bereiken. “Het zou ontzettend simpel zijn om hun volgende Xbox app over te zetten naar Windows” aldus Brown.

Tegenslagen

Maar het ging niet van een leien dakje. Aan het eind van de negentiger jaren stagneerde Windows. Door het succes van Windows 95 en 98 was Microsoft rijker dan ooit te voren. Maar het had verzuimd om stappen voorwaarts te maken in de ontwikkeling van het besturingssysteem. Brown ruziede met Gates en de rest van de executives over de aanpak en het vasthouden aan het bekende. Als Microsoft succes wilde boeken in de huiskamermarkt, was er verandering nodig.

De mensen klaagden over het lange opstarten van de Windows pc dus je kan je enigszins voorstellen hoe hoofdbrekend het moet zijn voor een techno-noob om een pc op te starten en er ook nog een game op te laten werken. Daarnaast werd de reputatie van Windows steeds slechter, zeker op het gebied van stabiliteit omdat vele applicaties bestanden nodig hadden van andere applicaties. Als je dus meerdere applicaties tegelijkertijd draaide, ging het mis en kreeg je de gevreesde “Blue Screen of Death”.

Het eerste Xbox team verzekerde Gates ervan dat elke verbetering die zij zouden ontwikkelen uiteindelijk ook hun weg zouden vinden naar het Windows systeem wat gebruikt werd door de pc. Hun originele plan bestond uit een “geïsoleerd” applicatie model die erg leek op de huidige smartphone apps. Deze door de Xbox aangestuurde apps startte snel en vloeiend op. Gates gaf, in de naam van het verbeteren van het Windows ecosysteem, dus groen licht. Dit alles gebeurde net voordat Steve Balmer, de latere CEO, zijn regeerperiode begon en Gates de grotere beslissingen aan Steve begon over te laten. Het kostte ook erg veel Webtvmoeite om alle andere Microsoft bestuurders mee te krijgen. Zij hadden geen ervaring in de wereld van videogames. Om het beter te begrijpen, kochten een aantal van hen een Sony Playstation of een Nintendo 64 maar dit zorgde niet voor meer begrip over het verschil tussen gerichte video hardware en de techniek achter WebTV, een set-top box voor het surfen op internet die Microsoft toen had aangekocht.

Het gegeven dat veel werknemers bij Microsoft, inclusief het originele Xbox team, heel ontevreden waren over de veel te dure en slecht oplossing die WebTV was, zorgde volgens Brown voor veel frustraties.

Bill is pislink

Uiteindelijk gaven Gates en Ballmer het Xbox Team een budget van $500 miljoen en hun zegen. Maar toen er na een jaar Xbox project nog geen van de beloofde codes klaar was om naar Windows overgezet te kunnen worden, werd Bill pislink. Voor Brown was het zeer frustrerend dat hij nog geen enkele code kon delen. Toch was het voor Microsoft ondertussen wel duidelijk dat de game console business zeer levensvatbaar was en dus ging het project gewoon door.

Uiteindelijk zou de Xbox zonder Windows de markt op gaan en was het vooral een op maat gemaakte interface die DirectX gebruikte. Brown verliet Microsoft in het begin van 2000 dus hij weet niet waarom Windows uiteindelijk het raam is uitgegaan maar hij vermoedt dat het te maken had met de tijdsdruk om de console in de winkel te krijgen en de interne conflicten binnen Microsoft.

bill%20gates%20xbox[1]De Xbox kwam in 2001 en zou 24 miljoen stuks verkopen. Het is een druppel als je het vergelijkt met de 155 miljoen stuks Playstation 2 maar het was genoeg om Xbox als volwaardige concurrent op de markt te zetten, en daar ging het toch om. Ondertussen is de Xbox 360, die door een totaal ander team is gebouwd, een doorslaand succes geworden en zijn er 85 miljoen stuks van verkocht. De 360 maakte gebruik van een PowerPC processor, heel anders dan de x86 chips waar Windows mee werkt. Hierdoor was er dus een totale breuk met het Windows ecosysteem ontstaan en was er van het originele plan niets meer over.

Terug naar het plan

Nu gaan we dus terug naar de wortels van het plan. Windows 10 is de ultieme vervulling van de originele ambitie die Microsoft nastreefde sinds het midden van de negentiger jaren, een betaalbare Windows computer in elke huiskamer die iedereen wel zou willen kopen. Met de totale integratie van Windows 10 wordt het voor een groter deel van de klanten interessanter om meer met hun apparaten te doen dan alleen maar gamen. Een grotere selectie van apps en software die op elke tv waar dan ook kan worden getoond. Dit is belangrijk zeker omdat we al snel het Apple event gaan krijgen waar waarschijnlijk de nieuwe Apple TV met toegang tot de volledige app store zal worden getoond. Dit zorgt voor een immense bibliotheek vol met films, muziek, sociale netwerken en dat allemaal op je tv. Eindelijk zal de Xbox dus ook op deze markt een speler gaan zijn maar zij zullen daarin nog wel een inhaalslag moeten gaan maken. Apple volgt hierin volgens Brown de juiste weg en zou een voorbeeld kunnen zijn. Het blijft mooi om te zien hoe Bill Gates 16 jaar geleden al een visie had die nu, eindelijk, waarheid gaat worden.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Katerberg
Martin Katerberg
7 jaren geleden

Mooi verhaal

Gijs K
Gijs K
7 jaren geleden

Leuk artikel! Sowieso zijn hier vaak erg leuke items te vinden die ik nergens anders lees. Goed bezig en blijf zo door gaan!!

Martin
7 jaren geleden
Reply to  Gijs K

Thanks Gijs dat is ook wat wij proberen te doen 😉

Rob Breedeveld
Rob Breedeveld
7 jaren geleden
Reply to  Gijs K

Dank je Gijs, fijn om te horen. We doen ons best.