Gamen is meer dan alleen maar wat knallen of hakken. Af en toe mag er ook wel wat verhaal en sfeer in zitten. Beyond Eyes gaat om een belevenis. En nee, het is geen game voor blinden, maar voor iedereen.

De game van Nederlandse makelij wordt ontwikkeld door Tiger & Squid, de éénkoppige studio van Sherida Halatoe. Rae, de tienjarige hoofdpersoon, heeft haar zicht verloren toen ze klein was en kan de wereld nu alleen nog maar “zien” door haar andere zintuigen. De game is gemaakt voor mensen die gewoon kunnen zien, maar de manier waarop je Rae’s wereld waarneemt is anders dan anders.

Kleur in een witte wereld

Rae zwerft door een witte wereld en je ziet alleen de dingen die dichtbij zijn of op een andere manier door reuk en gehoor opvallen. Dit houd in dat ze altijd midden in een ingekleurde cirkel staat, met maar weinig bezienswaardigheden anders dan een miauwende kat of geurende bloemen in de verte. Elke plaats waar ze komt blijft ingekleurd, alsof ze dat gebied kent… maar ze kent het misschien toch niet zo goed als je denkt.

Sommige dingen die je ziet in Beyond Eyes kloppen misschien niet direct. Rae denkt bijvoorbeeld een fontein met water te horen, maar eenmaal dichtbij ruikt ze dat het een afvoerpijp is. De objecten veranderen voor je ogen zodat je beleeft hoe Rae de wereld waarneemt. Het laat zien hoe geheugen en vooroordelen onze dagelijks leven beïnvloeden, of je nu kunt zien of niet.

Beyond Eyes

Kippen of kraaien

Sommige dingen beïnvloeden Rae’s emoties. Voorbeeld: Rae loopt richting een klapperend doek, die verbonden wordt met een herinnering aan een waslijn in de wind. Dan kraait een kraai en het beeld veranderd, want het geluid van het klapperend doek kwam van een oude angstaanjagende (blijkbaar niet meer werkende) vogelverschrikker. Wanneer Rae het geluid van vogels later hoort herinnert ze zich de vogelverschrikker en twijfelt, totdat ze ontdekt dat het een paar kippen zijn die klapperen met de vleugels.

 

Of je nu dus wel of niet veel gaat ontdekken met Rae zal later in het spel wel uitmaken. Het is niet de bedoeling om op deze manier geheime paden of verborgen bonussen te ontdekken, maar meer een laag van perceptie en herinneringen terwijl ze verder en verder reist.

Al met al een prachtige game van eigen bodem. Iets om trots op te zijn lijkt ons. Deze zomer kun je beleven of Beyond Eyes ook jouw eigen kijk op de wereld beïnvloed op de pc en Xbox One.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments