De verwachting richting Battlefield 1 is hoog. Er is een totale hype ontstaan sinds de eerste trailer. Maar is die hype niet overdreven?

De Closed Alpha draait op dit moment op volle toeren. Als één van de gelukkigen in de wereld die een code heeft gekregen ben ik het nu al een paar dagen op volle kracht aan het spelen. In eerste instantie had DICE een NDA disclosure op alle info en beelden van de Alpha gezet. Deze is ondertussen ingetrokken dus we zien vele video’s van deze Alpha verschijnen.

Om maar gewoon met de deur in huis te vallen, Battlefield 1 is geweldig. Ik ben sowieso al fan van de Battlefield serie en heb BF4 grijs gespeeld (en nog). De hele setting van WW1 met zijn loopgraven en zijn beginnende gemotoriseerde oorlogvoering is er eentje die veel potentieel in zich heeft. Met de plotselinge komst van de Alpha afgelopen dinsdag konden we kijken of DICE dit waar maakt.

1 map

Ja, dat doet DICE zeker. De Alpha speelt zich af op één map, St. Quentin Scar en heeft één mode, conquest. St. Quentin is een klein dorpje tussen de loopgraven in met molens, dorpsstraatjes en een klooster. Daar speelt de strijd zich af. Je begint als Duitse of Engelse troepen aan één van de kanten in de loopgraven en je kan kiezen uit vier classes, classes die wij al kennen uit eerdere versies. Assault, medic, support en scout. De wapens die je kan unlocken zijn nog beperkt maar adequaat genoeg om een idee te krijgen hoe dit straks met een uitgebreid wapenarsenaal zal gaan zijn. Je hebt de mogelijkheid om in een aardig aantal voertuigen te gaan rijden en vliegen. Vooral dat laatste is geweldig.

blN3wUo[1]

Van een jachtvliegtuig tot een bommenwerper, ze zitten erin. Het rondvliegen in je dubbeldekker gaat zeer soepel en is fundamenteel anders dan de jets in BF4. Ze reageren trager en lastiger en als je vliegtuig aan flarden is geschoten, is hij bijna niet meer te besturen. De schade zie je trouwens als schutter zitten, hele stukken doek die weggeschoten zijn. Ook het bommenwerpen is prachtig. Je switched naar je bommenrichter en zodra je de trigger indrukt, zie je de bommen het vliegtuig verlaten en fluitend naar beneden vallen. Op de grond is dat fluiten een signaal dat je de benen moet nemen.

Grondgevechten

Axgu6kF[1]

Maar even terug naar de grond, dat is uiteindelijk de plek waar de meeste actie te vinden is. Ik ben meer een schutter of een medic dan iemand die met veel geratel de vijand neermaait. De één-schots geweren zijn meer mijn pakkie an. Vooral de grafische uitvoering en de animaties zijn erg indrukwekkend. Ik let op kleine dingen zoals het reloaden van je munitie, hoe wordt dit getoond en of dat een beetje klopt. Ik kan alleen maar zeggen dat ze dit heel goed in beeld brengen, de clip die je in je rifle duwt waarbij de cliphouder wegschiet, de manier waarop de hulzen het geweer verlaten en het opnieuw grendelen van je kogel, alles klopt in beeld en geluid. Zeker het geluid mag een extra vermelding hebben want wat hebben ze dat goed gedaan. De ronkende vliegtuigmotoren boven je hoofd, de schotgeluiden het voelt allemaal erg authentiek. Wat men ook heel goed doet is de game zo neerzetten dat je niet meer het gevoel hebt dat je alleen op die map vecht maar ook in de verte zie je beweging en hoor je de oorlogsgeluiden. Squadrons vliegtuigen die je in de verte ziet vliegen, de rookwolken van brandende huizen, tot heel ver weg is er actie. Het vechten is zoals we dat kennen van alle Battlefield games, rennen, duiken, liggen, in dekking gaan, dat is een beetje de manier waarop je het strijdveld doorloopt. De huizen zijn allemaal toegankelijk en hebben vaak meerdere verdiepingen waar je je kan verschansen. Je hebt toegang tot een aantal granaten waaronder de befaamde mosterdbom. Als die valt dan is het razendsnel je gasmasker opzetten anders is het over met de pret. Als we het over de gevechten hebben dan is er één onderdeel waar je acuut blij van wordt, de mêlee of bajonetaanval. De mêlee laat je hakken met je hakmes of schop, erg lekker om te doen maar de kers op de taart is de bajonetaanval. Als je rennend over het slagveld beweegt en je ziet een onachtzame vijand staan dan kan je met één triggerclick de bajonetaanval inzetten. Dit zorgt ervoor dat je character op volle snelheid met de bajonet voor zich uit aan het rennen slaat onder het slaken van een oerkreet. Stuur je goed en loop je op je vijand in dan zie je de bajonet in de vijand geduwd worden waarna je hem weer terugtrekt door je voet op de vijand te plaatsen en de bajonet eruit te trekken. Gewoon LEKKER dus. Dit is typisch iets wat je straks met 5 of 10 vrienden tegelijk moet doen. Uit die loopgraaf met z’n allen en gillend op de vijand af. Lijkt me geweldig! Ik ben zo vrij geweest even wat beelden van mijn gameplay online te gooien. Enjoy.

Zeppelin

Ben je aan de verliezende hand dan komt er op een bepaald moment een zeppelin aan jouw kant de map binnenvliegen. Deze Zeppelin heeft meerdere plekken waaronder meerdere gunners. Tot zover niks geks. Het mooie deel komt als de Zeppelin wordt neergehaald, de gigantische heliumbom komt dan brandend neer op het slagveld, prachtig geanimeerd en een recept voor dood en verderf als je er toevallig onder wandelt. Natuurlijk is het een Alpha en ben je gebonden aan één map. Toch is die map redelijk gevarieerd omdat de game een random weergenerator bezit. De ene keer regent het pijpenstelen, een moment later schijnt het zonnetje, het volgende potje komt er dicht mist op. Vooral dat laatste is rampzalig, zeker als je besloten hebt om het vliegtuig in te stappen. Je ziet namelijk geen moer op de grond. De mist zorgt voor een totaal andere beleving, je hebt de helft van de tijd namelijk geen idee waar je bent en waar je vijanden zijn.

De Alpha loopt verbazingwekkend goed. Het is tenslotte pas een Alpha, de Beta zal nog beter moeten worden dus. Natuurlijk zijn er soms wat glitches zoals het zwart worden van je beeld of het vastlopen van je game maar over het algemeen draait hij perfect. Matchmaking gaat heel snel en een potje is zo gevonden. Ik kan alleen maar zeggen dat de game naar meer smaakt, ik wil de andere maps zien, meer wapens proberen, gewoon knallen in de singleplayer. Voor nu vermaak ik me best in deze Alpha en voel ik mij erg bevoorrecht dat ik de game gewoon ’s avonds kan opstarten terwijl mijn Live Vrienden alleen maar smachtend kunnen toekijken via de stream. Ik zeg, laat de hype nog maar even voortduren.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments