Apple staat onder druk. De App Store moet zich aan de Europese wet houden en dat is voor dit bedrijf nogal een ding. Het toelaten van derde partijen tot hun app-store, dus het mislopen van inkomsten, daar zit Apple niet op te wachten. Dus hebben ze een plannetje bedacht.

Waar draait het precies om?

De Digital Markets Act-verordening van de EU, die op 7 maart van kracht wordt, vereist dat ‘poortwachter’-bedrijven, zoals Apple en Google, alternatieve app-winkels en webshops toestaan.

Apple heeft natuurlijk gelijk gehandeld om het bovenstaande te ondervangen en hebben nieuwe beleidslijnen voorgesteld voor de App Store, waaronder een nieuwe Core Technology Fee voor apps van derden die ontwikkelaars naar appstores in de EU willen brengen. Volgens die wijziging moeten ontwikkelaars die de app-winkels van derden gebruiken, een bedrag betalen voor elke jaarlijkse app-installatie als de app meer dan een miljoen downloads heeft bereikt. Apple eist ook een commissie van 17% van ontwikkelaars die betalingen buiten het eigen Apple Pay willen laten lopen. En dit is waar Bond tussenbeide kwam.

Sarah Bond, de Xbox-president van Microsoft, bekritiseert Apple voor het nemen van een “stap in de verkeerde richting” door met deze controversiële plannen te komen zodat ze toch de regelgeving van de Europese Unie naleven én kunnen blijven cashen.

Tim Sweeney, CEO van Epic Games, en Daniel Ek, CEO van Spotify, hebben Apple al eerder bekritiseerd vanwege dit standpunt. Sweeney zei dat het een voorbeeld was van “kwaadwillige naleving” van de EU-regelgeving, terwijl Ek zei dat het een “nieuw dieptepunt” voor Apple betekende.

Bond is verantwoordelijk voor het Xbox-platform en het hardwarewerk van Microsoft, en het bedrijf bereidt zich voor op de lancering van zijn eigen mobiele Xbox-winkel om te concurreren met Apple en Google. Epic Games heeft ook zijn eigen Epic Games Store en probeert Fortnite terug te brengen naar mobiel nadat het van start was gegaan vanwege antitrustgeschillen met Apple en Google. Sweeney noemde de veranderingen in de app store ‘hot garbage’. Spotify’s Ek beschuldigde Apple van “afpersing” met zijn nieuwe App Store-belasting, die het volgens hem oneconomisch maakt om te kiezen voor een alternatieve winkel van derden.

Microsoft heeft ook geprobeerd zijn Xbox Cloud Gaming-app op iOS te krijgen. Vorige week zei Apple ook dat het cloudgamingdiensten in de App Store zou inschakelen. Dit gaat het mogelijke maken om meerdere games op een enkele cloudgaming-app te laten draaien.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties