Cross-play verenigt gamers. Een nobelprijs zit er misschien niet direct in, maar wat vaststaat is dat er barrières worden doorbroken. Maar welke titels hebben inmiddels cross-play? En met wie kun je het dan ‘doen’?

Cross-play is de mogelijkheid om een verbinding tussen verschillende platformen op te zetten. Dat kan het opvragen van profielen van andere spelers zijn of natuurlijk het opzetten van een multiplayer pot. Xbox doet het met Switch, pc met PS4, het is net een darkroom. Om daarin wat licht te scheppen hebben we de titels verzameld die cross-play ondersteunen.

Cross-play voor Apex Legends is in de maak..

De keuze voor een console baseerde je vroeger vooral op één vraag. Waar spelen m’n vrienden op? Met cross-play is die vraag minder relevant aan het worden, en als het aan Microsoft ligt is het straks helemaal geen factor meer. Hun visie is de vrijheid om te kunnen spelen wat, waar, met wie en op welk apparaat je maar wilt. Het zal je dan ook niet verbazen dat het Xbox team een drijvende kracht is in dit verhaal.

Zo ondersteunen de meeste Play Anywhere titels met een multiplayer component al cross-play. Dat zijn dus games die je zowel op de pc als op Xbox kunt spelen als je het op een van beide platforms hebt aangeschaft. Op dit moment ondersteunen de volgende Play Anywhere games cross-play tussen de Xbox One en pc:

 • Crackdown 3 
 • Fable Fortune
 • Forza Horizon 3
 • Forza Horizon 4
 • Forza Motorsport 7
 • Gears 5
 • Gears of War 4
 • Gwent: The Witcher Card Game
 • Halo Wars 2
 • Killer Instinct
 • Sea of Thieves
 • State of Decay 2
 • Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection

De voordelen van cross-play houden overigens niet op bij het kunnen opzetten van een match met een van je vrienden op een ander platform. Het bevordert bijvoorbeeld ook de snelheid waarmee je een match kunt vinden. Bovendien zijn er simpelweg veel meer spelers te vinden. De levensvatbaarheid van je favoriete games wordt zo flink vergroot. Toch is cross-play nog geen industriebrede standaard. Dat heeft deels met politieke spelletjes te maken. Deels ook is het een keuze die wordt gemaakt vanwege bijkomende ontwikkelingstijd en -kosten.

Het aantal games dat cross-play ondersteunt neemt mondjesmaat toe. Toch begint het een indrukwekkende lijst te worden, met grote namen als Modern Warfare, Fortnite en Paladins. In  aanvulling op de bovenstaande Play Anywhere games vind je in de Europese Xbox Store de volgende games die cross-play ondersteunen:

PcMacPS4SwitchMobile
Aragami
Ark: Survival Evolved
Astroneer
Brawlhalla
Call of Duty: Modern Warfare
Chess Ultra
Dauntless
Deep Rock Galactic
Fortnite
Full Metal Furies
Happy Wars
Hover
Mantis Burn Racing
Minecraft
NBA 2K Playgrounds 2
Next Up Hero
Overload
Paladins
Pinball FX 3
PUBG
Realm Royale
Riptide GP Renegade
Roblox
Rocket League
Siegecraft Commander
SMITE
Sniper Elite V2 Remastered
Spacelords
Super Dungeon Bros
Super Mega Baseball 2
Trailblazers
Treasure Stack
War Thunder
Wargroove

En er is meer moois aan de horizon. Wat dacht je van Apex Legends? Naar verluidt wordt er aan cross-play ondersteuning gewerkt. Een oud maar hardnekkig gerucht. In lijn met de visie van Microsoft hoop ik in ieder geval dat het de standaard gaat worden, al zijn er natuurlijk uitzonderingen denkbaar. Bij een shooter of rts wil je hooguit de optie hebben om samen met pc gamers te kunnen gamen.

Voel je vrij om jouw ervaringen met cross-play te delen. Zijn die louter positief, of zitten er ook haken en ogen aan? En van welke titels hoop jij dat er (met terugwerkende kracht) cross-play aan wordt toegevoegd?

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Dynko
Dynko
3 jaren geleden

Maar als ik ’t goed begrijp hoort ‘Cuphead’ er dus niet bij omdat die alleen lokale co-op biedt?

Dynko
Dynko
3 jaren geleden
Reply to  Clenn

Graag gedaan hoor ;-). En ja, ik las ’t nog ’s goed door, keek naar de eigenschappen die in de Store aangegeven staan en zag inderdaad dat je ‘Cuphead’ geen mogelijkheid biedt tot samen spelen vanaf twee platformen. Ik verwarde cross-play met Play Anywhere. Van alle titels die er wel in dat korte lijstje staan heb ik alleen ‘Gwent: The Witcher Card Game’, die ik nog moet proberen, ‘Sea of Thieves’ die me niet zo aantrekt – hoewel twee vrienden ‘m op de pc hebben en best wel ’s met me willen proberen – en ‘State of Decay 2′. En… Lees verder »