Beloond worden voor je harde werk, we willen het allemaal. Met de komst van de Xbox 360 werd je met achievements beloond voor je harde werk in games. Bij Microsoft zijn ze hard aan het nadenken over enkele aanpassingen aan dit systeem.

Bij ons op de redactie zijn de meningen over achievements verdeeld. Ikzelf vind het een tof systeem en speel enkele games dan ook meerdere malen uit voor de maximale gamerscore. Rob vindt het daarentegen een complete tijdverspilling en doet niet mee aan die onzin.

In al die tijd dat we nu met achievements werken, is het systeem nooit veranderd. Je voert een bepaalde actie uit, bliebbloep, je unlocked je achievement en je krijgt een stapel punten. Al die punten worden vervolgens op een grote hoop gegooid en je kunt uiteindelijk lekker pochen met je gamerscore die de 100.000 voorbij gaat.

Xbox platform chief Mike Ybarra merkte op dat dit misschien niet meer de beste manier is om een gamer zijn of haar achievements te showen. Al helemaal niet met de opkomst van e-sports, waarbij spelers een contract krijgen om continue dezelfde game te blijven spelen.

Tijd voor verandering

Ybarra kon niet in detail treden, maar hij vertelde dat het Xbox team aan het werk was aan iets dat het concept van de achievements “fundamenteel verandert”. Een betere manier om de historie en achievements van een gamer te benadrukken. Dit is om het systeem van de gamerscore aan te vullen, niet te vervangen.

We kunnen veel meer doen om mensen hun gaminggeschiedenis en status te laten tonen. Iemand die alleen maar de multiplayer van Halo 5 speelt op een professioneel niveau, kan misschien maar een gamerscore van 2000 punten hebben, maar wel bij de top tien spelers van de wereld horen. Je wilt dat ze dit kunnen laten zien. Daar tegenover staan de mensen met een gamerscore van meer dan een miljoen. We willen dat iedereen tussen dat bereik zijn prestaties kan laten zien. We gaan het groots aanpakken op het gebied van je gamehistorie showen en laten zien wat voor type gamer je bent. Veel meer nog dan dat we nu doen met alleen de gamerscore.

Hoe ze dat dan precies willen gaan doen, dat blijft voorlopig nog even gissen. Een soort gameclip van het moment dat je een kneitermoeilijke achievement haalt? Of een stap verder en een complete highlight reel van behaalde achievements? Allemaal mogelijkheden. Ik ben zeer benieuwd waar ze mee gaan komen in elk geval.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
VaSaMiAn
VaSaMiAn
5 jaren geleden

Zelf hou ik van de achievement systeem. Op deze manier heb je nog een extra uitdaging aan spel en herspeel je het nog eens voor de achievements.