Sommige mensen kunnen zich onsterfelijk maken. Binnen de gamesindustrie kan dit door het maken van een meesterlijke game, of een geweldig bedrijf te bouwen. Helaas is niemand werkelijk onsterfelijk.

Op 22 januari is de oprichter van Namco, Masaya Nakamura, op 91-jarige leeftijd overleden.

Geschiedenis

In 1955 richtte Masaya Nakamura het bedrijf ‘Nakamura Amusement Machine Manufacturing Company’ op. Kort gezegd, ‘Namco’. Zoals met wel meer van dit soort bedrijven zijn ze begonnen, ver voordat de eerste videogames überhaupt bestonden.

In de periode na de Tweede Wereldoorlog, kon je in Japan, bovenop warenhuizen, diverse familie-attracties en analoge games vinden. Namco is als bedrijf begonnen met het produceren van dit soort attracties.

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 begint Namco echt te floreren door zich te richten op arcadegames. Ze produceerden meerdere hits zoals ‘Galaxian’, ‘Pole Position’ en ‘Xevious’. Echter werden ze pas echt groot toen ze een spelletje genaamd ‘Pac-Man’ uitbrachten. Dit zou behalve de grootste hit uit die tijd, ook uitgroeien tot één van de belangrijkste games ooit.

In 2005 fuseerde Namco met Bandai. Een aantal titels die deze fusie opgeleverd heeft zijn bijvoorbeeld ‘Tekken 6’, ‘Ace Combat: Assault Horizon’, ‘Dragonball Xenoverse’ en ‘Dark Souls 3’.

Masaya Nakamura ontving in 2007 nog de onderscheiding ‘Order of the Rising Sun’ van de Japanse overheid, voor bewezen prestaties voor het land.

Niemand is onsterfelijk, maar de man leeft toch via zijn bedrijf nog altijd een beetje door. Rust in vrede.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments