More
  Home Gamesharing: hoe deel ik mijn Xbox-games en Xbox Live Gold met een vriend of familielid?

  Gamesharing: hoe deel ik mijn Xbox-games en Xbox Live Gold met een vriend of familielid?

  Op vele fora komt deze vraag met enige regelmaat voorbij. Blijkbaar is er nog veel onduidelijkheid over wat nu precies kan en wat mag. En vooral hoe je het moet instellen en hoe dit werkt. We leggen het uit.

  Familysharing of gamesharing is een feature die je de mogelijkheid geeft om digitale games, je Xbox Live Gold en games in je Game Pass te delen met anderen. Normaliter gebeurt dit binnen je eigen gezin. Het hoofdaccount wat alle games en Live Gold koopt moet dan op de Xbox als Home Account worden aangemerkt. Alle andere accounts kunnen dan eerder genoemde zaken delen met het hoofdaccount. Het hoofdaccount hoeft daarvoor niet aangemeld te zijn.

  Delen op afstand

  Door deze toepassing is er een mogelijkheid om samen met een vriend of vriendin games en Live Gold te delen. Omdat de Xbox niet ziet waar hij staat en of het hoofdaccount ook echt woont op de plek waar de Xbox staat, kan je dit foefje toepassen om zo op afstand te delen. Hoe? Dat leggen we hieronder uit.

  Let op: er zijn risico’s

  Zijn er dan geen risico’s aan dit delen verbonden. Ja die zijn er. Je moet tenslotte jouw Microsoft account bij de ander instellen. De veiligste manier is dat jij en je vriend bij elkaar in de buurt wonen en je op elkaars Xbox je eigen account kan instellen. Dit zorgt ervoor dat je vriend je wachtwoord niet weet en dat is wel handig. Vriendschappen lijken hecht maar kunnen ook ineens iets anders worden en het laatste wat je dan wil is dat je vriend in bezit is van jouw Microsoft wachtwoord. Want met die gegevens kan hij niet alleen toegang tot je account op de Xbox krijgen maar ook inloggen op jouw account op een pc en daarin van alles veranderen of instellen of aankopen doen op jouw naam. Zeker als er aan je account ook nog eens een creditcard of een PayPal account zit verbonden. Dus wees voorzichtig met dit soort gegevens.

  Het wordt onveiliger als je een vriend op afstand hebt, bijvoorbeeld iemand die je kent van een forum of Facebook of uit de Xbox Party. Dan zal je diegene jouw wachtwoord moeten verstrekken (en hij die van hem aan jou moeten geven). Ik zou je dat zeker niet aanraden.

  Het is dan beter om tijdelijk je Microsoft wachtwoord aan te passen (https://account.microsoft.com). Nadat de accounts zijn gekoppeld kun je je wachtwoord weer terug veranderen. Op deze manier blijft Family Sharing werken en kan de ander niet meer gebruik maken van je account op de pc. Ook kun je voorkomen dat de ander inlogt op je Xbox account door tijdens het instellen te kiezen voor de lock it down optie (zie stap 1 hieronder). Dan heeft je vriend niet de mogelijkheid om al je berichten te lezen of je vrienden te deleten. Maar dan nog zul je je vriend tijdens het instellen toch toegang moeten geven tot je account, met een tijdelijk wachtwoord weliswaar. Dus kies diegene waar je mee wil delen heel bewust uit, zoek iemand uit die ‘volwassen’ genoeg is en waar je een redelijk vertrouwen in hebt.

  Een ander risico is het wegvallen van je internetverbinding. Als je Xbox is ingesteld voor Family Sharing dan heb je geen toegang tot je hoofdaccount en daarmee ook geen toegang tot de offline mogelijkheden. Maar dat zijn maar kleine problemen. Ook als er problemen zijn met je vriend of vriendin en hij of zij besluit zijn Xbox weer om te zetten, ben je alle games kwijt die hij ooit met je heeft gedeeld.

  Hoe werkt het?

  Eigenlijk heel simpel. In één zin gezegd, zijn/haar Xbox wordt (virtueel) jouw Xbox en andersom. Maar die uitleg is denk ik voor velen nog abracadabra. Dus nu stap voor stap in Jip en Janneke taal.

  Laten we gebruiker 1 Karel noemen en gebruiker 2 Eva. Karel en Eva willen heel graag samen games gaan kopen. Dus de ene keer koopt Karel een game, de volgende keer Eva. Dit maakt dat elke game die je koopt eigenlijk de helft van de prijs kost want je krijgt bij het om en om kopen telkens één game gratis van de ander.

  Stap 1.
  Eva gaat eerst bij Karel langs. Eva voegt haar account toe op Karel’s Xbox. Eva voert het mailadres en het wachtwoord in en pling, Eva wordt aangemeld. Terwijl zij dit doet, krijgt zij nog wel een aantal zaken om in te instellen waarvan één belangrijke, de Privacy en Onlineveiligheid. Dat ziet er zo uit:

  181100ed-43ec-4417-9c8d-e2ac4c8d6931[1]Kies hier voor de optie Lock it down om er zorg voor dragen dat er geen aankopen op jouw naam gedaan worden zonder dat er om het wachtwoord gevraagd wordt. Ook niet per ongeluk. Mocht je de ander juist wel vrij toegang willen geven tot je hele hebben en houden, dan kun je voor een andere optie gaan.

  Nu heeft Karel dus zijn eigen account én die van Eva op zijn Xbox staan. Nu komt stap 2.

  Stap 2.
  Deze stap zorgt ervoor dat het delen in werking wordt gezet. Eva maakt Karel’s Xbox haar virtuele bezit. Niet echt dus, de Xbox blijft natuurlijk van Karel en blijft bij Karel in huis staan, maar voor Microsoft en de Xbox komt Karel’s Xbox op naam van Eva te staan. Haar account wordt het hoofd-account van de Xbox, Karel’s account wordt dan een gastaccount op zijn eigen Xbox en mag alles spelen wat Eva heeft aangeschaft. Eva meldt zich aan en gaat naar de instellingen en doet het volgende:

  • Druk op de Xbox-knop  om de guide te openen.
  • Selecteer Systeem > Instellingen > Persoonlijke instellingen en kies vervolgens Mijn Home Xbox.
  • Controleer de informatie en voer daarna een van de volgende handelingen uit:
   • Selecteer Deze als mijn Home Xbox instellen om de console als uw eigen Xbox aan te duiden.

  Dan is Eva bij Karel klaar en kan ze uitloggen. Ze hoeft niet ingelogd te zijn om dit te laten werken. Dat zou ook niet kunnen want dan kan Eva thuis niks meer doen.

  Dan gaan we naar Eva’s huis en voeren hetzelfde riedeltje uit maar dan andersom. Daar maakt Karel zijn account het hoofdaccount, zodat de Xbox bij Eva thuis de Home Xbox van Karel wordt.

  Delen

  Hoe gaat dat dan nu met games kopen?

  Allereerst moet je je er bewust van zijn dat dit alleen werkt met digitale games, niet met de schijfjes die je koopt. Dus we nemen Karel weer even.

  Karel koopt een game uit de Xbox Store. Dat kopen kan op verschillende manieren, op je pc, bij de Xbox Store op het internet of via je Xbox zelf mits er tegoed of een betaalrekening aan gekoppeld is. Karel logt dus thuis in op zijn account en koopt in de Xbox Store een game. De game zal daarna gedownload worden op zijn eigen account op zijn eigen Xbox, waar hij op dat moment is ingelogd.
  Maar nu gebeurt het wonder. Als Eva haar Xbox opstart, zal ze zien dat Karel, het hoofdaccount op haar Xbox, een game heeft gekocht en zij die game ook bij haar kan gaan downloaden. Hij gaat dan automatisch installeren of staat bij de ’te installeren’ games in je verzameling. En omdat Eva als gastaccount staat aangemeld en dus ook alle games mag spelen die het hoofdaccount (Karel) heeft, zal zij de game ook kunnen gaan spelen. Karel en Eva kunnen nu allebei dezelfde game spelen. Belangrijk is wel om je te realiseren dat er maar één bezitter van de game is, maar één iemand die de licentie heeft, namelijk Karel, het account wat de game heeft gekocht. Mocht Karel thuis zijn Xbox weer als Home instellen, dan verdwijnt de game bij Eva uit haar systeem en kan zij het niet meer spelen. Ook dit werkt andersom precies hetzelfde.

  Ook Xbox Live Gold abonnement

  Voor het delen van Xbox Live Gold geldt hetzelfde. Er hoeft maar een van de twee accounts een actieve Xbox Live Gold abonnement te hebben. De ander kan dit ook delen en gaat dus mee op de Live Gold van de ander.

  Dit is eigenlijk alles wat we erover kunnen vertellen. Succes met het delen!

  ps. gaarne dit bericht niet zomaar kopiëren naar andere sites. Een linkje hiernaartoe wordt altijd gewaardeerd.

   

  Please log in to rate this.
  0 people found this helpful.


  Category: Family Sharing
  Tags: , , , , , , ,

  ← Xbox problemen? Kijk hier
  advertentie