More
  Home Veelgebruikte woorden in de game-industrie

  Veelgebruikte woorden in de game-industrie

  1st Party Developer

  First-party ontwikkelaars (ook wel in-house ontwikkelaars) zijn ontwikkelstudio’s die direct voor een specifieke consolefabrikant werken. Ze kunnen onder dezelfde naam als de fabrikant werken (Microsoft Studios) of als een dochteronderneming van het bedrijf fungeren (Turn 10 Studios). Een first-party ontwikkelaar is wat anders dan een first-party game, welke door de fabrikant uitgebracht wordt. De game kan dan door een andere studio gemaakt zijn, zoals Bungie voor Halo.

  2nd Party Developer

  Eigenlijk is er nooit sprake van een 2nd party developer. De media gebruikt deze term om een onafhankelijke studio of een deels afhankelijke studio van een console-bouwer aan te duiden die games exclusief voor een platform maakt. De game is alleen altijd een 1st party game.

  3rd Party Developer

  Het grootste deel van de ontwikkelaars zijn third party developers. Ontwikkelaars die onafhankelijk zijn en games maken voor meerdere platforms. Denk bijvoorbeeld aan studio’s van EA en Ubisoft.

  ‘Aan de slag’

  Uitdrukking die (te) vaak wordt gebruikt door luie gamejournalisten.

  A.I. / Artificial Intelligence

  Artificial intelligence zorgt er voor dat computer-spelers (NPC’s) acties uitvoeren waar intelligentie voor nodig is. Deze acties kunnen zijn: logisch redeneren, creativiteit, keuzes maken op basis van ervaring of onvoldoende of conflicterende informatie en het vermogen om anderen te begrijpen.

  Aliasing

  aliasing2Aliasing is het kartel-effect wat je ziet bij harde randen in games. Dit wordt veroorzaakt door het opbouwen van het scherm in pixels. Vooral bij lagere resoluties is dit effect erg aanwezig omdat de pixels groter zijn. Wanneer we zouden gamen op 4K zijn de pixels zo klein dat de kartels niet zijn te zien, tot die tijd moeten we het doen met anti-aliasing-technieken.

  Alle anti-aliasing-technieken werken in basis hetzelfde. Ze pakken meerdere beelden en voorspellen op welke manier de pixels rondom het gekartelde object het best ingevuld kunnen worden. Op die manier krijg je een, op het oog, strakke lijn.

  Alpha test

  De alpha test vindt altijd plaats voor een beta test. Een alpha test is in essentie een eerste test zodra de game testbaar is. Over het algemeen zijn het test-medewerkers van de studio of een hele besloten groep gamers die de alpha test uitvoeren.

  Analoog

  Niet digitaal

  Anti-aliasing

  Aliasing is het kartel-effect wat je ziet bij harde randen in games. Dit wordt veroorzaakt door het opbouwen van het scherm in pixels. Vooral bij lagere resoluties is dit effect erg aanwezig omdat de pixels groter zijn. Wanneer we zouden gamen op 4K zijn de pixels zo klein dat de kartels niet zijn te zien, tot die tijd moeten we het doen met anti-aliasing-technieken.

  Alle anti-aliasing-technieken werken in basis hetzelfde. Ze pakken meerdere beelden en voorspellen op welke manier de pixels rondom het gekartelde object het best ingevuld kunnen worden. Op die manier krijg je een, op het oog, strakke lijn.

  videothumb-tsw-txaa

  Balancing

  Balancing slaat vaak op de multiplayer modus in een game. Wanneer je de keuze hebt uit verschillende personages, of je eigen personage kunt samenstellen, dan zal iedereen uiteindelijk even sterk moeten zijn. Het proces die ervoor zorgt dat de verschillende karakters en opties goed uitgebalanceerd wordt heet balancing. Ontwikkelaars gebruiken vaak beta-tests om een goede balancing te doen, bij Evolve bijvoorbeeld werden hierdoor bepaalde monsters sterker en minder sterk.

  Beta test

  Met een beta test mag het publiek een game testen als alle features geïmplementeerd zijn zodat de ontwikkelaar de game kan finetunen. Je hebt closed beta tests en open beta tests. Closed tests zijn voor een besloten groep en aan een open beta tests kan iedereen meedoen.

  Bug

  Fout in een game.

  ac unity bug

  Bump Mapping

  Bump mapping is een techniek die wordt gebruikt voor het mooi maken van de graphics. Met bump mapping kunnen oneffenheden op een oppervlakte worden getoond zonder dat het object zelf wordt aangepast. Op deze manier kan de ontwikkelaar realistische objecten laten zien zonder dat daar een complex model, welke weer lastiger te renderen is, voor nodig is. De oppervlakte van het object in combinatie met de bump map zorgt voor de specifieke belichting waardoor de illusie wordt gewekt dat er een bepaalde structuur aan een oppervlakte zit. Bump mapping in games worden op vrijwel alle elementen gebruikt, op muren, rotsen, guns, gezichten, kleren.

  Cellshaded

  Toon-shaderEen graphics-stijl die wordt gebruikt om de game er cartoony uit te laten zien. Borderlands is een goed voorbeeld hiervan.

  Het voorbeeld hiernaast laat zien dat doorsnee graphics zoveel mogelijk 3d laten zien met bijvoorbeeld glans en gedetailleerde schaduwen, bij cell shaded (of toon shaded) is dit platgeslagen waardoor er een cartoony look overblijft.

   

  Clan

  Groep gamers die het in teamverband opneemt tegen andere clans. Zowel recreatief als professioneel in wedstrijden.

  Clipping
  real_life_clipping_done-article_imageWanneer een object zich onrealistisch beweegt door een ander object, zoals haar uit een helm, dan is er sprake van clipping.

  Het is één van de meestvoorkomende bugs in games. De oorzaak hiervoor is dat collision detection, dat één object een ander object raakt, lastig te programmeren blijft, vooral met de steeds meer complex wordende modellen.

   

  Co-op

  Co-op is een afkorting van co-operative. Het is een spelmodus waarin meerdere spelers samen missies kunnen spelen. Het verschil met multiplayer is dat dat spelers in co-op het opnemen tegen AI-vijanden waarbij dat in multiplayer menselijke tegenstanders zijn. Sommige games hebben een aparte co-op-modus (Call of Duty). In andere games kan de hele singleplayer in co-op worden gespeeld (Borderlands) en er zijn ook games waarbij in bepaalde gebieden of in bepaalde missies alleen co-op kan worden gespeeld (Assassin’s Creed: Unity).

  Cutscene

  Cinematische filmpjes tussen de gameplay.

  Death Match

  Multiplayer mode waarbij iedereen het tegen elkaar, dus niet in teamverband, opneemt.

  Game designer

  Een game designer ontwerpt het spel, niet te verwarren met het visueel ontwerpen. De game designer bepaalt de spelelementen, de gameplay, hoe de game werkt.

  Developer

  Diegenen die het spel ontwikkelen.

  DLC / Downloadable Content

  DLC of downloadbare content zijn extra’s op de game zoals bijvoorbeeld gamemodes, characters, voertuigen of verhalen die los verkrijgbaar zijn. DLC wordt door ontwikkelaars en uitgevers gebruikt om na de release nog een uitbreiding op de game aan te bieden.

  Driver

  Software die je nodig hebt om bepaalde hardware te laten werken.

  DRM / Digital rights management

  DRM is een techniek om digital rechten van makers of uitgevers van games digitaal te beheren. In essentie is het een kopieerbeveiligingstechniek.

  E3 of Electronic Entertainment Expo

  Grootste gamebeurs ter wereld. Wordt gehouden in Los Angeles.

  E3-logo

  Engine

  De “moter” waar de game op draait. Veel ontwikkelaars gebruiken dezelfde engine vaker voor meerdere games. De Frostbite engine van EA wordt bijvoorbeeld bij Need For Speed, Battlefront en Star Wars: Battlefront gebruikt. De Unreal Engine van Epic Games is een engine die veel andere ontwikkelaars gebruiken.

  FMV / Full Motion Video / CGI video

  Full Motion Video (sommigen gebruiken ook wel CGI video) in games betekent dat een video vooraf opgenomen is. Voor cutscenes bijvoorbeeld, hiervoor is geen grafische rendering nodig. Een voorbeeld hiervan is Blur met de filmpjes in Halo 2, die van tevoren compleet zijn gerenderd.

  haloblur
  Force Feedback

  Wanneer er een motortje in een racestuur zit dat het stuur geleidelijk aan terugbrengt naar de oorspronkelijke positie wanneer je het loslaat. Het simuleert het gevoel van de kracht die nodig is voor racen (tegensturen, stuur stabiel houden).

  FPS

  Ha, dubbel begrip!

  In de context van een gametype staat FPS voor First Person Shooter, een shooter die uit het perspectief van de ogen van het spelfiguur kijkt.

  Zodra de term fps bij graphics naar voren komt gaat het meestal over frames per second. Het aantal beeldjes per seconden waarop de game draait. Bij de meeste console-games 30 of 60 fps, waarbij 60 fps meer vloeiend lijkt dan 30 fps.

  Framedrop

  Als de framerate tijdelijk enorm zakt, gaat het beeld schokkerig bewegen, dat noem je een framedrop.

  Framerate

  De framerate wordt meestal uitgedrukt in fps (frames per second, zie ook fps), het aantal beelden per seconde dat de console op je scherm kan renderen.

  Free roaming / Sandbox

  gta-3Game type waar men de vrijheid heeft om zich zonder objective door een spel te bewegen. GTA3 was bijvoorbeeld één van de eerste games die dit principe introduceerde, waar je naar je missie moest rijden om het te starten en daartussen gewoon kon je gaan en staan waar je wilde.

   

   

  Gameplay

  De manier waarop de speler interactie heeft binnen het spel.

  HDD / Hard Disk Drive

  Harde schijf waarop je games opgeslagen zijn.

  HUD / Heads Up Display

  Informatiescherm in een game. Denk aan levenspunten, ammo, type wapen, of juist snelheid in een racegame.

  In-house

  De term in-house wordt vaak gebruikt om aan te geven dat een studio of uitgever iets zelf doet en niet uitbesteedt. Bij in-house alpha testing gaat de ontwikkelaar dus zelf de alpha test uitvoeren.

  ISP / Internet Service Provider

  Een bedrijf dat je tegen betaling toegang tot het internet geeft zoals Ziggo en KPN.

  Level design

  Bij level design gaat het om het ontwerpen van een level. De rol van level designer verschilt kan per type game verschillen, voor een shooter is het bijvoorbeeld anders dan voor een platform game. De level designer werkt nauw samen met de game designer en gebruikt voor zijn levels componenten die door de game designer worden aangeleverd.

  Level editor

  Tooling die door de level designer wordt gebruikt om levels te ontwerpen. In sommige gevallen wordt de level editor meegeleverd met de game, of is deze apart te verkrijgen, zodat spelers ook zelf hun eigen levels kunnen maken.

  Licentie

  De rechten over een game. Deze zijn meestal in handen van een ontwikkelaar of uitgever.

  Lineair

  Een uitgestippelde route binnen een game waar je niet vanaf kan wijken.

  Mechanics / Game mechanics

  De game mechanics zijn een set aan regels of methodes zodat de speler met de spelwereld kan communiceren, dit zorgt voor gameplay. Gameplay zou gedefinieerd kunnen worden als een combinatie van game mechanics. Een andere definitie van gameplay is dat het de algemene werking van een game bepaald. De basis gameplay van een fighting game is bijvoorbeeld om een ander te raken zonder zelf geraakt te worden. Gameplay kan dan verder opgebroken worden in game mechanics, die specifiek beschrijft wat de speler kan of wat anderen kunnen in reactie op de spelers actie.

  MMORPG

  Massive Multiplayer Online Role Playing Game. Online RPG die heel veel spelers tegelijk toelaat.

  Motion blur

  Wazigheidsfilter om snelle bewegingen te simuleren

  Motion capture

  Technologie die bewegingen registreert, Kinect maakt bijvoorbeeld gebruik van motion capture.

  Non-linear

  Een vrije route, de speler kan vrij bewegen zonder voorgeprogammeerde route.

  Noob

  Iemand die er niks van kan in een game. Je kan dus in het begin een noob zijn en daarna een pro worden.

  NPC / Non Player Character

  Door de computer gestuurde personages die zich in de spelwereld begeven.

  On-rails

  De term on-rails wordt gebruikt als er een vast pad in de game gevolgd moet worden. On-rails is het tegenovergestelde van free-roaming.

  PAL

  Standaard voor het afspelen van beelden in Europa. (In Amerika gebruiken ze bijvoorbeeld NTSC). PAL levert een hogere resolutie, maar een lagere framerate.

  Party game

  Een game die je thuis met vrienden doet. Zoals Mario Kart en Trivial Pursuit.

  Patch

  Een patch is precies wat de engelse naam doet vermoeden, een pleister. Fouten in een game worden met een patch, meestal downloadbaar, achteraf gerepareerd. De day-one-patch is een populaire term wat aangeeft dat, zodra de game beschikbaar is, er direct al een patch klaarstaat. De day-one-patch wordt door ontwikkelaars gebruikt om de game eerder te drukken en te distribueren om in de tussentijd nog problemen op te lossen.

  Pixel

  Een punt op het scherm. Een full-hd scherm bestaat uit 1920 (horizontaal) x 1080 (verticaal) pixels. Elk hebben ze een eigen kleur en samen zorgen ze er voor dat je je game of film op beeld kunt zien.

  batmanpixels

  Polygoon

  Een polygoon is één vlak in een model en kan meerdere hoeken bevatten. Hoe complexer een model, hoe meer polygonen er nodig zijn en hoe lastiger de berekening wordt voor je grafische kaart.

  Pop-up

  Het plotseling tevoorschijn komen van objecten. Dit wordt meestal veroorzaakt door het traag inladen van objecten en dus de processor/videokaart die teveel werk moet verrichten.

  Port

  Een game die wordt overgezet (geport) naar een andere console of van pc naar console of andersom.

  Publisher / uitgever

  Persoon, team of bedrijf die de game uitgeeft. De publisher bezit over het algemeen de licentie van de game die ze uitgeven.

  PVE

  PVE en PVP zijn termen die over het algemeen bij MMORPG’s (Online roleplaying games) voorkomen. PVE staat voor player versus enemy en het geeft aan dat de speler het alleen op hoeft te nemen tegen AI-vijanden en niet aangevallen kan worden door andere spelers.

  PVP

  PVP staat voor player versus player en het geeft aan dat de speler zowel AI-vijanden als andere spelers kan aanvallen en dus ook aangevallen kan worden door andere spelers. Sommige games (The Division) kennen bepaalde PVP-zones zodat je alleen daar binnen aangevallen kan worden door andere spelers.

  Realtime

  Realtime betekend niets anders dan direct. In Need For Speed wordt je auto bijvoorbeeld realtime in een cutscene geladen. Dit houdt in dat het niet te merken is dat je auto wordt ingeladen en gerendered.

  Remake

  Een game die opnieuw wordt uitgebracht, vaak met betere graphics en verbeterde gameplay

  Rendering

  Het proces van het tonen van het tonen van een frame op je scherm met alle bijbehorende berekeningen van dien. Rendering gebeurt altijd door de grafische kaart.

  Resolutie

  Het aantal pixels en de afmetingen daarvan die worden gebruikt voor de rendering. Een full-hd resolutie is bijvoorbeeld 1920×1080 pixels. Veel games worden gerendered op een lagere resolutie (1440×900 bijvoorbeeld) en getoond op 1920×1080 pixels, dit heet ook wel upscaling. 1440×900 (ook wel 900p genoemd) is dan de render resolutie, 1920×1080 (1080p in jargon) is dan de native resolutie.

  Retro gaming

  Het spelen van oude games. Wanneer is een game oud of retro? Daar is geen duidelijke definitie voor, maar Mario op de SNES is in elk geval wél retro…

  RPG

  Role playing game. Een type spel waar het speelbare personage centraal staat en meestal sterker kan worden door experience te vergaren en up te levelen systeem.

  RTS

  Real Time Strategy. Strategie-spellen zoals Command & Conquer en de Anno-reeks.

  Server

  Krachtige computer die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld multiplayer. Om in te loggen of om de online berekeningen te doen.

  Shader

  Een shader is een programma die de computer vertelt hoe iets gerenderd moet worden op een specifieke en unieke manier. Shaders worden over het algemeen geprogrammeerd voor de GPU. De positie, kleur, helderheid en contrast van alle pixels, vlakken of textures die worden gebruikt om een beeld op te bouwen kunnen on the fly aangepast worden met algoritmes in de shader. Dit levert uiteindelijk effecten als bijvoorbeeld blur, light bloom, volumetric lighting en bump mapping op.

  Phong-shading-sample[1]

  Split Screen

  Met een vriend op een gedeeld scherm spelen

  Taunts

  Taunts zijn korte tekstkreten die tijdens het online gamen de emotie/mening van een speler weergeven.

  Teabagging

  Het al dan niet herhaaldelijk laten zakken van een aftreksel drinkbare gedroogde bladeren in een pot of kop heet water om heerlijk gearomatiseerde warme drank te maken.

  Texture

  Plaatje die op een oppervlakte wordt getoond. Zodat de rots ook echt een rots lijkt.

  Third-Person View

  Type game waarbij men niet vanuit het perspectief van de speler zelf ziet, maar van achter de speler.

  witcher 3
  Trial & error

  Een ongestructureerde manier om een probleem op te lossen. Het probleem is niet exact duidelijk dus worden er verschillende mogelijke oplossingen geprobeerd totdat het probleem opgelost is.

  Triple A

  Een kwalitatief zeer hoogstaande titel, meestal dure en groots opgezette projecten.

  TGS / Tokyo Game Show

  Grote gamebeurs in Japan, open voor het publiek, en daarom de meest bezochte gamebeurs ter wereld.

  Upscaling

  Veel games worden gerendered op een resolutie van 1440×900 en getoond op 1920×1080 pixels, dit heet ook wel upscaling. 1440×900 (ook wel 900p genoemd) is dan de render resolutie, 1920×1080 (1080p in jargon) is dan de native resolutie.

  Xbox Live

  Online dienst van Microsoft

  Xbox-Live

  Xbox

  Grote, zwarte legendarische doos

  xboxone

  Please log in to rate this.
  0 people found this helpful.


  Category: Algemeen

  ← Xbox problemen? Kijk hier