De exclusieve deal van EA met Disney had veel potentie. Het uitbrengen van Star Wars Battlefront I en II zou het bedrijf geen windeieren leggen. Helaas lijkt het sprookje niet goed te verlopen.

EA krijgt het niet voor elkaar. De hele Star Wars licentie blijkt mooier op papier dan dat het in werkelijkheid is. In 2013 kregen ze van Disney de licentie om exclusief games in het Star Wars universum te maken. Maar deel 1 van Star Wars Battlefront kreeg veel kritiek omdat men een single-player deel miste en omdat er zo weinig in de oorspronkelijke game zat dat je als speler al snel uitgekeken raakte op de game. DLC’s vulden dat gat  wel aan maar dat was te eigenlijk te laat. Battlefront II maakte dit allemaal niet goed. De release liep niet soepel en daarbovenop kwam het lootbox debacle. De laatste financiële cijfers van EA laten dan ook veel minnen zien.

In de bioscopen domineert Star Wars en ook in de comics zijn ze groot. Maar op game gebied is het niet veel soeps. Lucasfilm dacht daarom in EA de oplossing te vinden. Groot bedrijf met veel ontwikkelaars, dat zou toch goed moeten komen. Maar vijf jaar en maar twee games verder is er nog weinig hoop op een knaller.

Sluiting Visceral

Vorig jaar eindigde een andere Star Wars droom met het sluiten van Visceral. De game die daar onder de codenaam Ragtag werd gemaakt ging definitief de prullenbak in. Dit was een behoorlijke klap wat dit zou EA’s grote Star Wars titel in 2018 gaan worden. Lucasfilm is daar allesbehalve blij mee. In het verleden betrouwbaar gebleken bronnen melden aan Cinelinx dat EA ondertussen bij Disney op het matje is geroepen. Maar daar blijft het niet bij. Blijkbaar heeft men daarnaast Activision en Ubisoft benaderd of zij misschien brood zien in het ontwikkelen van Star Wars games.

Ubisoft neemt over?

Hoe dat dan zou moeten zonder een exclusief contract met EA open te breken, dat is de vraag. Maar Disney kennende zal er ongetwijfeld een clausule zijn dat men deze exclusieve deal bij tegenvallende resultaten weer terug mag trekken. Disney en Lucasfilm behartigen grote belangen en het maken van een goede Star Wars game kan je niet door een exclusief contract laten gijzelen. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat we hier meer over gaan weten. Ik vermoed dat EA deze deal gewoon gaat verliezen. Of we straks dan Ubisoft, die nu hun weg met AC Origins en de komende Far Cry 5 te lijken hebben gewonnen, aan de slag zullen zien gaan? Dat blijft afwachten.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Maurice
Maurice
4 jaren geleden

Laat de ontwikkelaars van de Batman Arkham serie maar eens aan de slag. Die hebben de ervaring met een legacy