Voor de liefhebbers van horrorgames zit er binnenkort weer een nieuwe titel aan te komen. We kunnen weer gaan griezelen met Monstrum.

Monstrum is al een poosje verkrijgbaar voor de pc, maar onze eigen Nederlandse uitgever Soedesco brengt hem binnenkort ook naar de Xbox One. Wij werden uitgenodigd voor een speelsessie op de Gamescom.

Overleven is een kunst

Monstrum is een survival horrorgame. Je wordt wakker op een verlaten vrachtschip en uiteraard is er iets niet pluis. De hele boel is verlaten en er struint iets rond dat jouw wil vermoorden. Kortom, je hebt haast en moet van dat schip af, maar dat valt niet mee. Het hele schip wordt namelijk procedurally generated, wat betekent dat je game elke keer anders is. Daarnaast kun je niet vechten en behalve het monster is ook het schip zelf je niet goedgezind. Denk dan aan kapotte stoompijpen, stoppenkasten die niet werken en meer van dat soort ongein. Leg je onverhoopt wel het loodje, dan kun je opnieuw beginnen. Dood is in Monstrum ook echt dood.

Tijdens mijn speelsessie vond ik al vrij vlot een helikopter op het dek van het schip. Uiteraard was het geen kwestie van instappen en wegwezen, maar moest dat kreng afgetankt worden, losgemaakt worden van het dek en een sleutel om erin te komen is ook handig. Dit was ook het moment dat het monster mij vond en dus was het rennen geblazen. Vier trappen lager en diverse gangen verder stond ik ineens in het ruim van het schip. Hier trof ik een duikboot aan, maar ook daar hing een waslijst aan opdrachten aan voordat ik hem kon gebruiken en dus ging ik op zoek naar de benodigde voorwerpen. Eindresultaat? Hartstikke dood en nog geen enkel voorwerp gevonden. Ook mijn tweede poging eindigde met dat resultaat.

Monstrum is dus echt pittig. Routes en locaties van voorwerpen uit je hoofd leren heeft geen zin, want elke keer is de layout van het schip weer anders. Dit zorgt ervoor dat de game toch wel erg spannend is. Helaas hadden de buren van Soedesco zoveel kabaal op hun stand dat dit het gamegeluid behoorlijk overstemde. Hierdoor kon ik eigenlijk niet lekker in de game komen. Ik wil deze game dan ook graag nog een keer een kans geven, maar dan lekker in alle rust thuis op de bank met mijn eigen headset op.

Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan de game en het is ook nog niet bekend wanneer hij uit moet komen. Wel konden de mensen van Soedesco ons vertellen dat de game zowel digitaal als fysiek uitgebracht gaat worden. We gaan hem in de gaten houden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments