Hands-on V-Rally 4

Het zal een titel zijn die de meeste mensen weinig meer zal zeggen. Niet zo gek ook, want het laatste deel van V-Rally kwam in 2001 uit op de PlayStation2. Deeltje 4 komt al snel uit en ik mocht hem uitproberen. Is het de moeite waard?

Ik hoor zelf ook bij de groep mensen die nog niet eerder had gehoord van V-Rally. Niet zo heel gek ook, aangezien de laatste game alweer 17 jaar oud is. Toch was ik nadat we een uitnodiging voor een presentatie en een hands-on hadden ontvangen wel benieuwd.

Minder realisme, meer spektakel

V-Rally 4 is een racegame waarbij rallyracen centraal staat. Dus met een opgefokte bak keihard over onverharde wegen jakkeren om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Het is een enorm spannende, maar ook een ontzettend moeilijke vorm van racen.

V-Rally heeft geen officiële rallylicentie. Dit betekent dat er geen echte tracks in de game zitten, geen echt kampioenschap en ook veel van de echte rallywagens ontbreken. Er zitten wel een paar echte merken in, maar niet overdreven veel. Dit mag de pret echter niet drukken. De ontwikkelaar Kylotonn is namelijk enorm fan van de sport en heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de WRC games, de officiële rallygames. Dit merk je aan hoe de game aanvoelt. Vooral de physics zijn erg indrukwekkend. Auto’s voelen gewoon erg lekker aan op die onverharde wegen.

Het gebrek aan een officiële licentie opent ook weer deuren voor creatieve vrijheid. Zo hebben de ontwikkelaars tracks kunnen maken in allerlei locaties waar er in het echt helemaal niet geracet wordt. Je kunt in V-Rally bijvoorbeeld racen door Monument Valley in Amerika, of het ijskoude Siberië. De game is focust zich ook wat meer op lekker spectaculair racen, dan op realisme.

Meer dan alleen rally

Behalve rallyrijden is er in V-Rally veel meer te beleven. De game kent namelijk vijf verschillende disciplines. Zo is er naast rally bijvoorbeeld ook rallycross. Hierbij race je met een aantal anderen tegelijk over een erg kort circuit. Races duren maar een paar rondes en in één van die rondes moet je een joker lap afleggen waarbij je een alternatieve route rijdt. Dit is bedacht om het veld lekker door elkaar te gooien. Wanneer je die joker lap moet doen mag je zelf bepalen, als je die route maar een keer neemt. Rallycross is enorm spectaculair, mede dankzij de auto’s die nog sneller optrekken dan F1 auto’s en ik vond dit dan ook een bijzonder vermakelijke mode.

Een andere mode is hillclimb. Misschien heb je wel eens van Pikes Peak gehoord. Dit is misschien wel de bekendste race in deze discipline. De bedoeling hiervan is om met een behoorlijk opgevoerde auto zo snel mogelijk van de voet van een berg naar de top te racen. In V-Rally kun je echter ook de omgekeerde weg nemen, dus van de top weer naar beneden. Je kunt wel nagaan dat als omhoog al snel gaat, naar beneden nog veel indrukwekkender is.

Vind je racen met buggy’s leuk? Ook dat kan in V-Rally. Deze discipline is misschien wel de makkelijkste in de game. Buggy’s zijn nu eenmaal niet zo snel als volwaardige rallymonsters en dus heb je gewoon meer tijd om te reageren.

De laatste mode is Extreme-Khana, wat in feite een iets extremere vorm van Gymkhana is. Hierbij moet je dikke jumps maken, driften en gewoon zo stijlvol mogelijk een parcours afleggen. Deze mode heb ik kort geprobeerd, maar ik bakte er vrij weinig van. Dit is dan ook een verschrikkelijk technisch onderdeel waar je flink wat tijd in moet steken om er goed in te worden.

Voorlopige indruk

Ik heb niet heel veel tijd in V-rally 4 kunnen steken, maar wat ik heb gespeeld was best leuk. De verschillende disciplines zijn leuk om te doen, vooral de rallycross en hillclimb zijn erg spectaculair. De game voelt ook goed aan. Auto’s zijn goed te besturen en vooral in de physics kun je merken dat er ervaring opgedaan is met de WRC games. De game is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Het hangt een beetje tussen sim en arcade in.

De graphics zijn mooi, maar niet heel bijzonder. Misschien ben ik ook wel gewoon verwend door Forza Horizon. Vanaf 6 september kunnen we hem uitgebreider uitproberen. Dan komt hij namelijk uit voor de Xbox.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments