Weer een mooie mijlpaal voor deze generatie!

Microsoft’s CEO Satya Nadella maakte bekend dat deze generatie van Xbox de snelst verkopende generatie is. Dat is best een mijlpaal en zelfs een beetje raar omdat er zo’n gigantische chip tekort was aan het begin van de generatie. Daar komt ook nog eens bij dat er niet echt veel titels zijn waarbij je een Xbox Series X MOET hebben. Volgens Nadella is Xbox nu ook de leider van deze generatie waarbij de PS5 niet kan bijbenen. Dat is ook niet geheel raar want Sony heeft nog altijd moeite met voldoen aan de vraag van de nieuwste Playstation.

Er waren ook een paar kleine dalingen qua cijfers het afgelopen kwartaal bij Xbox. Zo was er 6% minder verkocht aan content en services (DLC en abo’s) en 11% daling qua hardware verkopen. Deze cijfers zijn niet geheel verrassend gezien er een enorme stijging is geweest van in-game aankopen en hardware de afgelopen jaren. Het is vooralsnog lekker rooskleurig voor Xbox.

De visie van Xbox… loont?

Het is opvallend dat deze generatie van Xbox zo goed verkoopt ten opzichte van de vorige generaties. We hebben een chip tekort en er is een ontbrekende line-up van launch titels. Maar die launch line-up is misschien wel een ouderwets begrip aan het worden voor Xbox. Je kan namelijk je hele bibliotheek van games van de vorige Xbox gewoon op jouw nieuwe Xbox Series X|S spelen. Je koopt in feite gewoon betere hardware, maar je koopt niet per se vanaf het begin een ticket voor de nieuwe generatie titels. Dat duurt nog wel even en is in dit geval gelijk de kracht van het Xbox ecosysteem. Je hebt sowieso profijt van een Xbox Series X|S, ongeacht of je nieuwe games koopt. Al je oude games laden sneller en werken naadloos met de nieuwe console. Bij Playstation heb je eigenlijk alleen maar een gebrek aan launch titels voor de PS5 en kan je alsnog wel je oude PS4 generatie spelen op disc, maar je hebt niet zo’n ecosysteem aan games zoals bij Xbox. De generatiekloof tussen PS5 en PS4 is hard, maar die van Xbox is daar heel zacht. Met het nieuwe systeem van PS Online zijn er nu wel stappen gemaakt om er voor te zorgen dat je ook digitaal een leuk aanbod hebt op de PS5, maar dat is bijna twee jaar na dato. Sony wordt wat dat betreft lui om nieuwe gamers te winnen voor hun platform en daar lijkt Xbox nu enorm van te profiteren.

Natuurlijk heeft Xbox ook een enorme voorsprong op de prijs en dat is misschien nog wel het meest bepalende van deze generatie. De instapprijs van de Xbox is namelijk 300 euro en dan krijg je toch echt enorm veel waar voor je geld. De Xbox Series S heeft namelijk alle toeters en bellen van de nieuwe generatie, maar biedt alleen alles op een lagere resolutie, that’s it. Achteraf heeft Microsoft dus een keuze gemaakt die nu behoorlijk loont.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments