De E3 is een ouderwets concept ten tijden van 2023 en dat wordt nu steeds pijnlijk duidelijker.

Xbox heeft bevestigd dat ze dit jaar niet op de E3 aanwezig zullen zijn op de beursvloer. Er wordt wel een stream verzorgd als onderdeel van E3’s digitale evenement. Deze stream zal op 11 juni zijn.

Er was al bekend dat Playstation en Nintendo niet zouden deelnemen aan E3 2023. Het is ook nog vrij onbekend welke uitgevers en ontwikkelaars er überhaupt zullen staan op de E3.

E3 is ouderwets

Het wordt elk jaar steeds pijnlijk duidelijk dat het concept van de E3 niet goed meer werkt ten tijden van de digitale middelen om ons heen. We hadden voorheen geen internet (ik ben 32, uit het inbel-tijdperk) waar we streams konden kijken, dus we hadden journalisten nodig die voor ons de trailers gingen kijken en de games gingen spelen zodat we wisten aan de hand van magazines en online artikelen naar welke games we moesten uit kijken. En dan hoop je maar dat er ook screenshots stonden in de media of dat je misschien wel een CD kreeg opgestuurd met de trailers. Nu, ten tijden van onbeperkt online en mega professionele streams, hebben we die tussenpersoon niet meer nodig om voor ons waar te nemen. Ja, misschien wel als deze journalisten een hands-on hebben gedaan op de beursvloer, maar verder hoef je niet fysiek aanwezig te zijn op de E3. Dus de tijden van grote beursvloer shows en mega uitgepakte booths liggen gewoon achter ons. Het is dan ook als ontwikkelaar of uitgever niet nodig om duizenden of miljoenen euro’s uit te geven aan de aanwezigheid op de beursvloer, als het resultaat hetzelfde is als online.

Het zal niet lang meer duren voordat de E3 een digital only evenement wordt. Ik denk dat het wel leuk is om één week in het jaar te pakken waar we met z’n allen ons gamerschap vieren en worden voorzien van de mooiste streams. Een soort feestweek met nieuwe projecten. Maar het oude verdienmodel moeten ze loslaten. Ze zouden niet meer exposanten moeten laten betalen, maar juist het publiek. Bied een app aan, maak een community, zoek samenwerkingen waarmee je mensen bijvoorbeeld 10 euro voor de hele week laat betalen, maar je daarmee ook digitale goodies, skins of punten kan krijgen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments