Battlefield 1 wordt bejubeld. Eindelijk weer terug naar de grote oorlogen uit de vorige eeuw. Een geschiedenis die we kennen en herkennen uit de vele beelden die er zijn en waarschijnlijk de reden waarom dit zo tot de verbeelding spreekt.

Toch is de eerste wereldoorlog voor de meeste van ons Nederlanders niet echt bekend. Aan de hand van de trailer van Battlefield 1 willen wij jullie wat feiten presenteren zodat je straks een ware Battlefield 1 professor bent.

Lawrence of Arabia

Battlefield1

Als we de trailer starten, komen we al redelijk snel bij een Arabisch tafereel uit. Aangezien we al weten dat er een Lawrence of Arabia pakket komt, is het beeld direct daaraan te koppelen. Lawrence of Arabia, een bijna mythisch figuur uit deze oorlog. Thomas Lawrence wilde in 1914 meevechten met de Britten maar werd afgekeurd vanwege zijnlawrence_of_arabia lengte. Toch hield hij voet bij stuk en uiteindelijk werd hij, vanwege zijn kennis van het Arabisch, gekoppeld aan de geheime dienst. De Britse campagne in het Midden-Oosten verliep niet goed. Het Ottomaanse rijk had al een groot deel van het Midden-Oosten veroverd op de Arabieren. In 1916 startte de Arabische revolutie die helaas strandde. Lawrence werd uitgezonden om de revolutie te onderzoeken. Daar ontstond een pact met de Arabieren en Lawrence opperde het plan om een guerrilla oorlog te beginnen. Onder zijn leiding veroverden de Arabieren stad na stad en werd de revolutie tegen de Turken steeds succesvoller. Lawrence was vooral geliefd omdat hij leefde als een Arabier onder de Arabieren. Iets wat hem veel respect opleverde.

Red Baron

article-2564667-1B99F65900000578-849_634x445[1]De trailer laat ook de beroemde driedekkers zien. Dit verwijst naar de Red Baron Pack die bij Battlefield 1 gaat komen. De Red Baron, oftewel Manfred van Richthofen, was een Duitse piloot die faam vergaarde met zijn eskader. Hij had zijn Albatros D.III geheel rood geschilderd wat hem deze bijnaam opleverde. Hij behaalde overwinning na overwinning. De Britten hadden zelfs een prijs op het neerhalen van zijn kist gezet. Op 20 april 1918 maakte van Richthofen zijn tachtigste en laatste slachtoffer en werd hij tijdens deze vlucht in het hart geraakt. Het verhaal gaat dat hij door een kogel vanaf de grond is doodgeschoten.

Mosterdgas

gifgas

Even verder zien we een korte flits van de gameplay waarbij we een geel gas zien ontploffen. woi-gas-2[1]De eerste wereldoorlog is het eerste conflict waarbij grootschalig gifgas werd gebruikt. De Duitsers zetten dit voor het eerst als aanvalswapen in. Mosterdgas is zeer dodelijk. Na 2 tot 6 uur begint de huid rood te worden en daarna ontstaan er blaren die met gele vloeistof gevuld zijn. Bij het inademen zal er na zo’n paar dagen longoedeem ontstaan en begin je bloed te spugen. Bij zeer hoge doses heeft dit alles de dood tot gevolg. Met het gebruik van dit gas kwamen ook de tegenmaatregelen. De eerste gasmaskers deden hun intrede.

Vlammenwerpers

Battlefield-1-1080P-Wallpaper-1[1]

We zien ook voor het eerst vlammenwerpers in gebruik. In de trailer is een Duitse Flammenwerfer M.16 te zien. Tijdens de slag om Verdun werd dit wapen voor het eerst ingezet.

Tanks

battlefield0007[1]

Ook deze machines waren totaal nieuw in een oorlog. Tot dan toe bestond de cavalerie uit paarden. De Britse Mark I was het eerste Landship die actief het strijdveld betrad. Tijdens de British_Mark_I_male_tank_Somme_25_September_1916[1]slag aan de Somme in 1916 werden deze machines voor het eerst ingezet. In het begin was zeker de op paarden gestoelde cavalerie zeer kritisch op het gebruik van deze apparaten. Nu kunnen we geen oorlog meer zonder tanks voorstellen. De Mark I was bewapend met twee zesponder guns of drie 8 mm Hotchkiss Machinegeweren. Na dit model volgden er nog vele anderen die tijdens het conflict ingezet werden.

Het is duidelijk dat deze eerste grote oorlog zeer gruwelijk was. Het was een overgang naar de moderne oorlogsvoering waarbij techniek steeds belangrijker werd. We zien overgangen van geharnaste machinegunners naar luchtoorlogen. De gevechten in de loopgraven, het constante vallen van granaten, gifgas, tanks en vele andere nieuwe technologieën hadden een zeer gruwelijk effect op de soldaten in het veld. Het aantal slachtoffers tijdens deze oorlog wordt op meer dan 35 miljoen geschat.

canadian-soldiers-going-over-trench-P[1]

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments