Microsoft wil Activision-Blizzard-King voor 69 miljard overnemen. Vandaag heeft de Europese Commissie een langdurig onderzoek naar de voorgenomen deal afgerond. Je leest in dit artikel de conclusie.

De overname is goedgekeurd dankzij toezeggingen van Microsoft met betrekking tot cloud gaming. De Europese Commissie heeft geconcludeerd dat de deal kan doorgaan. De beslissing van de EU om deze gigantische deal goed te keuren komt minder dan een maand nadat Britse regelgevers de plannen van Microsoft hebben geblokkeerd. Microsoft heeft de afgelopen maanden geprobeerd om de zorgen van regelgevers rond cloud gaming aan te pakken, met deals die EU-regelgevers hebben overtuigd.

De goedkeuring is afhankelijk van volledige naleving van de toezeggingen die door Microsoft zijn gedaan. De toezeggingen pakken de mededingingsproblemen volledig aan die door de Commissie zijn geïdentificeerd en vertegenwoordigen een aanzienlijke verbetering voor cloud gaming in vergelijking met de huidige situatie.

Uitspraak van de Europese Commissie

Enkele conclusies uitgelicht

De Europese Commissie komt in hun onderzoek tot een aantal bevindingen:

  • “Microsoft zou geen reden hebben om de spellen van Activision te weigeren te distribueren naar Sony, dat de grootste distributeur is van console-spellen wereldwijd, inclusief in de Europese Economische Ruimte (‘EER’) waar er vier Sony PlayStation-consoles zijn voor elke Microsoft Xbox-console die door gamers wordt gekocht. Sterker nog, Microsoft zou sterke prikkels hebben om de spellen van Activision te blijven distribueren via een apparaat dat zo populair is als de PlayStation van Sony”.
  • “Zelfs als Microsoft zou besluiten om de spellen van Activision van de PlayStation te verwijderen, zou dit de concurrentie op de consolemarkt niet significant schaden. Zelfs als Call of Duty voornamelijk op consoles wordt gespeeld, is het minder populair in de EER dan in andere regio’s van de wereld en is het binnen zijn genre minder populair in de EER in vergelijking met andere markten. Daarom zou Sony, zelfs zonder dit specifieke spel te kunnen aanbieden, zijn omvangrijke gamescatalogus en marktpositie kunnen benutten om elke poging om zijn concurrentiepositie te verzwakken af ​​te weren”.
  • “Zelfs zonder deze transactie zou Activision zijn games niet beschikbaar hebben gesteld voor multi-game abonnementsservices, omdat dit de verkoop van individuele games zou kannibaliseren. Daarom zou de situatie voor derdenproviders van multi-game abonnementsservices na de overname van Activision door Microsoft niet veranderen”.
  • “De overname zou de concurrentie in de distributie van pc- en consolegames via cloud game streaming-services schaden, een innovatief marktsegment dat de manier waarop veel gamers videogames spelen, zou kunnen transformeren. Ondanks het potentieel is cloud game streaming vandaag de dag zeer beperkt. De Commissie heeft vastgesteld dat de populariteit van de games van Activision de groei ervan zou kunnen bevorderen. Als Microsoft in plaats daarvan de games van Activision exclusief zou maken voor zijn eigen cloud game streaming-service, Game Pass Ultimate, en deze zou onthouden van concurrerende cloud game streaming-providers, zou dit de concurrentie in de distributie van games via cloud game streaming verminderen”.
  • “Als Microsoft de games van Activision exclusief zou maken voor zijn eigen cloud game streaming-service, Game Pass Ultimate, zou Microsoft ook de positie van Windows op de markt voor pc-besturingssystemen kunnen versterken. Dit zou het geval kunnen zijn als Microsoft de streaming van de games van Activision op pc’s met besturingssystemen anders dan Windows zou hinderen of degraderen”.

Hoe nu verder?

Het is vooralsnog onduidelijk hoe nu verder. Verschillende waakhonden wereldwijd en de Europese Commissie zijn akkoord. De Britse waakhond, de CMA is echter niet akkoord. Zij vreest dat de overname Microsoft een te groot voordeel zou geven ten opzichte van concurrenten op de cloud gaming-markt, waarvan de regelgever schat dat Microsoft ongeveer 60 tot 70 procent van het wereldwijde aandeel in cloud gaming-services heeft. De komende maand moet duidelijker worden wat de kans van slagen wordt, aangezien Microsoft beroep tegen het besluit van de CMA heeft aangetekend.

De volledige uitspraak van de EC is hier te lezen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties