Gaat Ubisoft beginnen aan een redemption arc, of slippen ze steeds verder richting die afgrond?

Het gamebedrijf Ubisoft kwam afgelopen jaar steeds vaker ter sprake en helaas was het negatief. Het blijf sowieso te stil rondom de games die zij ontwikkelen. Daarbij komt dat het enige wat er naar buiten kwam van het bedrijf, te maken had met een slechte bedrijfscultuur of uitstel en annuleringen van games. Niet best dus!

Afgelopen week heeft het bedrijf cijfers gepubliceerd over de resultaten van het fiscale jaar van 2023 en de doelen van het fiscale jaar 2024. Daar zien we dat er meerdere games het levenslicht gaan zien en dat is hopelijk goed nieuws. Hoezo hopelijk? Het is geen garantie dat Ubisoft goede games gaat neerzetten (geen enkel bedrijf heeft dat, behalve misschien Rockstar), en sommige projecten zijn al te vaak uitgesteld (ahem, Skull and Bones, 6 keer). Om welke games gaat het komende jaar draaien bij Ubisoft? Dat zijn:

  • Rainbow Six Mobile
  • Assassin’s Creed Mirage
  • The Division Resurgence
  • Skull and Bones
  • The Crew: Motorfest
  • Avatar: Frontiers of Pandora
  • en een ”andere grote game” (Splinter Cell? Prince of Persia?)

Waar horen we nu ineens niks van? De remake van Prince of Persia, maar ook Beyond Good and Evil 2 lijken compleet afwezig. Ubisoft heeft laten weten dat het meer mankracht gaat zetten op het ontwikkelen van Assassin’s Creed games. Er zijn nu 2000 personen bezig (er werken 20 000 bij Ubisoft) en dat wordt verhoogd naar 2800 in de komende jaren. Hoezo? Assassin’s Creed blijft goed presteren en brengt nou eenmaal geld in het laatje. AC: Valhalla kreeg het voor elkaar om 44% meer spelers aan te laten haken dan AC: Origins en 19% meer dan AC: Odyssey. Daar komt ook nog eens bij dat ze met AC: Valhalla meer geld per speler verdienen (wellicht door alle expansions?). Het geld is hard nodig want afgelopen jaar had Ubisoft maar liefst 500 miljoen euro ”operating loss” (dat wil zeggen dat je meer geld spendeert dan dat er binnenkomt). Dat is niet niks! Maar wel logisch in een jaar waar er amper games uit kwamen behalve Just Dance, Rocksmith en Sparks of Hope (Mario en Rabids).

Ubisoft Forward

Op 12 juni organiseert Ubisoft het jaarlijkse event ”Ubisoft Forward” en dan krijgen we ongetwijfeld meer trailers te zien en wellicht een aankondiging van ”een andere grote game”’. Maar ze moeten wel echt gaan scoren. Afgelopen jaar was slecht voor ze en ze hebben een nieuwe AC: Valhalla nodig qua succes. Skulls and Bones is bij velen al een soort van ”dead on arrival”, The Crew is een stervende franchise, Avatar zijn mensen sceptisch over, The Division Resurgence en Rainbow Six zijn mobile games en over The Division: Heartland is niks over gecommuniceerd (uitgesteld naar het volgende fiscale jaar?).

We houden onze harten vast, maar Ubisoft moet homeruns gaan slaan, anders gaat langzaamaan slechter en slechter.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments