Vorige week was er een hands-off preview van Saint’s Row waar de nieuwste features werden laten zien en er weer ruimte was voor vragen aan de ontwikkelaars. Wat zien we in deze preview wat we nog niet hebben gezien?

De Saints zijn weer helemaal terug van weg geweest, maar ook weer niet. De Saints starten namelijk helemaal opnieuw in deze nieuwste Saint’s Row. Dus we gaan niet verder met het verhaal van Saint’s Row 4. We beginnen bij het begin en dat geldt dus ook in de game. Het begint met een groep studenten die bij elkaar wonen en die van kwaad tot erger gaan in de criminele wereld om de huur te betalen. Leuk om dit keer dus echt helemaal het begin mee te maken. Voorheen werden we echt lid van de gang en nu stichten we ‘m zelf.

Net als in de andere delen kom je met jouw gang in strijd met de andere gangs in de stad die maar liefst negen wijken bevat. Ja, de map is echt gigantisch en meer divers dan ooit. De grootste pluspunten van Saint’s Row worden (ook volgens de makers zelf) de customization, de co-op en dus de nieuwe stad Santa Ileso die erg veel details bevat. Op elke hoek van de straat kan er wel weer iets gebeuren of zie je weer iets nieuws. Van de beelden die ik heb gezien is dat inderdaad het geval. De stad is goed aangepakt en voelt echt helemaal nieuw. De hele map heeft duidelijk de sferen van het zuiden van Noord-Amerika. Spaanse muziek, exotische gebouwen, dor woestijn en kledij die bij de zon past. Het is een leuke richting voor de franchise. Nu we het toch over kledij hebben… die kan je allemaal zelf kiezen voor je eigen personage want in deze Saint’s Row kan je natuurlijk weer alles volgens wens aanpassen inclusief het karakter waar je mee speelt: The Boss. Jij wordt namelijk gelijk de nieuwe leider van de Saints en dat brengt ook nieuwe features met zich mee in deze game zoals het overnemen van bepaalde gebieden in de stad waarbij jij bepaalt wat je er mee gaat doen. De map is groot en hoewel je dit keer geen superkrachten hebt zoals in Saint’s Row 4, zijn er wel andere mogelijkheden om je snel te verplaatsen zoals de wingsuit en jezelf katapulteren vanuit je auto.

Lekker alles aanpassen

Customization is een groot onderdeel op meerdere gebieden van de game. Je kunt je auto compleet aanpassen, jezelf qua uiterlijkheden, bepaalde uiterlijke eigenschappen van je gang en dus ook zelfs bepaalde gebieden in de stad een bepaalde smoel geven. De ontwikkelaars gaven in de preview antwoord op de vraag wat deze game nu zo anders maakt dan de andere grote open wereld games en zij gaven ‘customization’ aan. Dit is echter niet nieuw. Voor mij is Saint’s Row al sinds deel 1 in 2006 de game bij uitstek die laat zien dat je een open wereld game kunt bouwen en tegelijkertijd de speler de macht geven om kleur te geven aan die wereld via customization. Het is natuurlijk niet erg dat de ontwikkelaars aangeven dat dit wederom het geval zal zijn voor deze nieuwe Saint’s Row, maar ik vraag mij af in hoeverre je hier op kunt leunen als een soort unique selling point voor deze reboot. Bij een reboot verwachten we hetzelfde maar dan moderner of beter. Ik ben dat echter nog niet tegen gekomen bij deze Saint’s Row 2022.

Samen lol trappen

Wat goed is om terug te zien, is de co-op!  Dit is wat mij betreft altijd een heel groot pluspunt geweest van Saint’s Row en ik ben blij om te zien dat dit ook voor de ontwikkelaar een belangrijk punt blijft. Qua progressie kan je allebei verder komen in het verhaal. De game slaat namelijk op welke missies jij al gedaan hebt. Dus als jij bij een maatje van je in de game komt en je gaat later terug naar je eigen game, dan weet de game welke missies jij al hebt gedaan en dan krijg je de optie om de missie te skippen. Dat is wel een groot pluspunt ten opzichte van andere open wereld co-op games zoals Far Cry 6.

Saints Row 5 maar dan 9 jaar later

Ik zoek nog altijd – vanaf het begin dat deze reboot van Saint’s Row is aangekondigd – naar the next big thing voor deze franchise. Saint’s Row 4 is namelijk al 9 jaar (!) geleden en ik heb niet het gevoel dat de franchise laat zien dat het qua ontwikkeling ook 9 jaar ouder is geworden. Het leunt op dezelfde lol, dezelfde unique selling points en voegt nu hooguit toe dat je in de stad wat meer dynamiek zult zien. Gelukkig zit het qua sfeer tussen Saints Row 2 en Saints Row 3 in waardoor je ook een meer serieuze ondertoon zult merken. Voor nu is het same old, same old voor mij. Dat kan genoeg zijn voor de fan, maar of het verder hoge ogen gaat gooien… dat blijft de vraag.

Saint’s Row komt 23 augustus uit.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments