Tussen neus en lippen door heeft Ubisoft over Watch Dogs 2 gezegd dat ze een GTA-killer in huis hebben. Dat zijn nogal gewaagde uitspraken, maar als er één ontwikkelaar is die de grootste goocheltruc aller tijden kan uithalen dan is het Ubisoft wel.

Password :  *********   ok
==============================
Connecting ….
Connected OK + + +
==============================
bash-3.00$ cat /etc/WD2REVIEW_info

#   WD2Review hack
#
##################################
#
#   THIS REVIEW IS SPICED UP BY DEDSEC
#   HAVE FUN_

Kleurrijk San Francisco

Het donkere, regenachtige Chicago van Watch Dogs 1 is ingewisseld voor het zonnige ☁ ☼‿☼ ☁ en kleurrijke Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ San Francisco in •❤•❀.•WATCH_DOGS 2™•.✿.•❤•. Wie even in de goed aangeklede wereld rondloopt, merkt dat er van alles gaande is zonder daar zelf ook maar enig invloed op te hebben. NPC’s zijn bezig met hun eigen ding of zijn met elkaar in de weer en ze reageren ook op elkaar. De politie kan bijvoorbeeld zomaar met één of andere bende in een shoot-out terechtkomen ̿ ̿̿’̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/’̿̿ ̿ ̿. Samen met de gedetailleerde aankleding en interieurs zorgt dit voor een wereld die echt leeft, een fantastische verbetering ten opzichte van het Chicago uit deel 1. Het hacken van random NPC’s blijft gewoon leuk omdat er telkens weer een onvoorspelbaar gesprek tussen kan zitten.

10%
███▒▒▒▒▒▒▒

De ontwikkelaar heeft er ook voor gekozen om San Francisco wat luchtiger op te zetten dan de deprimerende ಥ_ಥ serieuze setting van het eerste deel. We vinden een shitload aan verwijzingen in deze wereld, van het eigen Ubisoft-kantoor tot aan de hele Google… eh.. Nudle campus. In de HQ vind je veel memes en in het verhaal wordt de draak gestoken met de tv-serie uit de 80-er jaren, Knight Rider. Voor de echte internet nerd is het een feest der herkenning.

Ook is het in •❤•❀.•WATCH_DOGS 2™•.✿.•❤• mogelijk om je hele outfit zelf samen te stellen. Met de vele shops in San Francisco is de keuze enorm. Daarnaast kun je niet alleen auto’s kopen, maar ook kleuren en stickers voor je auto [̲̅$̲̅(̲̅ιοο̲̅)̲̅$̲̅].

nudle-campus-watch-dogs-2

GTA-killer

Ubisoft heeft hier echt hele grote stappen gezet, maar is deze wereld nog beter dan het summum Los Santos? Nee, daarvoor had Ubisoft nog meer karakter aan de stad en aan de verschillende buurten moeten geven. Of bijvoorbeeld interessante radio-stations. Hier wordt ook wel gepraat en komen de gebeurtenissen uit de wereld ook naar voren, maar echt spraakmakend is het niet te noemen.

30%
█████▒▒▒▒▒

De soundtrack ♫♪.ılılıll|̲̅̅●̲̅̅|̲̅̅=̲̅̅|̲̅̅●̲̅̅|llılılı.♫♪ die je op de radio voorgeschoteld krijgt is trouwens hartstikke goed. Je kunt de muziekstijl kiezen die het best bij je past, voor mij voornamelijk hip-hop en elektro. Je telefoon herkent trouwens de muziek die op de radio wordt afgespeeld en bewaard dat om het later zelf terug te kunnen spelen via een eigen gemaakte playlist. Daarvoor moet je wel de app SongSneak uit de App Shop halen, uiteraard de tegenhanger van het in de echte wereld bestaande Shazam.

watch_dogs_2_song_sneak

Een App Shop, yay!

In diezelfde App Shop vind je trouwens veel meer apps om op je telefoon te installeren, Nudle maps om te navigeren bijvoorbeeld. En ook de app Driver SF, die met z’n naam een knipoog uitdeelt naar de gelijknamige Ubisoft-game uit 2011. Hierin moet je als een Uber-chauffeur mensen oppikken en wegbrengen, wat meestal uitmondt in kleine missies.

50%
███████▒▒▒

ScoutX is een soort van Instagram waarbij je selfies moet maken bij bekende plekken. Daarmee heb je trouwens ook de enige vorm van collectibles gehad (-.-) Zzz…. Dat er zo weinig collectibles zijn is natuurlijk een hele cultuurslag voor Ubisoft, maar wel de juiste keuze. Minder suffe collectibles om de gameplay op te rekken en meer fun in de wereld, job well done  ۜ\(סּںסּَ`)/ۜ.

feed24h-in-watch-dogs-2-you-will-be-able-to-take-selfies-anywhere-and

De algehele bediening van de game doe je via je smartphone en de manier waarop dat is uitgewerkt met apps en de App Shop is perfect. Hopelijk gaan we dat in andere games terugzien.

Steekpunten

Wel had de wereld op een paar kleine punten nog beter afgewerkt kunnen worden. Bij de eerste HQ waar je komt bijvoorbeeld. Daar kun je gesprekken met RPG-nerds aangaan maar dat wordt niet onthouden. Elke keer als ik de HQ binnenkom staat het praat-icoontje al klaar om hetzelfde gesprek weer aan te gaan. Net zoals items waar je niet bij kunt komen, maar die toch op je radar staan, dat steekt )xxxxx[;;;;;;;;;>.

Hacken met je DedSec maten

Hoewel de setting en het hack-onderwerp interessant zijn, is het verhaal er één uit duizenden. Je speelt hacker Marcus Holloway, die door het nieuwe ctOS 2.0 ergens onterecht van wordt beschuldigd. Marcus en zijn kameraden van (¯`·._.·DEDSEC·._.·´¯) nemen het op zich om het systeem neer te halen. Hoewel het verhaal wat meer spicy kan, zitten er wel een hoop leuke missies bij, één zo’n missie is het indringen in iemands huis met als doel om hem door middel van een aantal hacks een loer te draaien van 10 miljoen.

Experience points kennen we niet meer, je hebt nu DEDSEC c[_] volgers. Alles wat je doet in de wereld levert DEDSEC volgers op. Meer volgers betekent meer punten om te spenderen in de te ontgrendelen skills. De mogelijkheid om apparaten uit te schakelen tot aan een complete blackout ▂▃▅▇█▓█▓█▓█▇▅▃▂ kennen we natuurlijk al. Nu is het ook mogelijk om auto’s op afstand te besturen en heb je gadgets als de jumper en een drone tot je beschikking om rijdend of vliegend vijandelijk terrein te verkennen of zelfs te hacken. De skill tree bevat ook nog takken voor het beter maken van wapen en auto’s. Wat wel aardig is, is dat bij elke skill de bijbehorende speelstijl staat: agressor, trickster of ghost zodat je niet alle skills hoeft te bestuderen, maar direct weet waar je naar moet kijken.

wd2_pcspec_header_emea_271313

Freerunning en rijden is clunky

Eén van de grote kritiek-punten van de vorige game was het autorijden \ō͡≡o˞̶ . Dat is in deze game niet veel beter en doet zeker afbreuk aan de geloofwaardigheid van de wereld ¯\_(ツ)_/¯ . De physics zijn ook niet erg hoogstaand. De auto’s voelen aan alsof ze van papier zijn, het voldoet om je van plek A naar B te brengen, maar even lekker toeren is er niet bij.

Waar in de vorige game nog zo de nadruk op lag, parkour, is het in deze game een ondergeschoven kindje. Het freerunnen werkt dan ook niet zo fijn als verwacht. Je moet precies goed voor objecten staan om er op te klimmen en het werkt ook lang niet overal even goed  (╯︵╰,). Het is een stuk lastiger geworden om je verticaal te verplaatsen. Even wat jongens van Assassin’s Creed uitnodigen [̲̅$̲̅(̲̅ιοο̲̅)̲̅$̲̅][̲̅$̲̅(̲̅ιοο̲̅)̲̅$̲̅][̲̅$̲̅(̲̅ιοο̲̅)̲̅$̲̅] was een hele uitkomst geweest.

wdwd

Co-op

Met collega Rob ben ik op avontuur gegaan in SF. Ik achter het stuur en hij de auto’s voor me met 200 km/u kapot te hacken wat zorgde voor hilariteit alom. De verkeerde hack waardoor een geparkeerde auto ineens voor je opdoemt omdat je collega denkt dat je aan de andere kant passeert, levert veel leuke momenten op.

De missies die je zoal coöpererend uitvoert is veelal een complex binnendringen om daar wat op te pikken of te hacken. Dit kun je uitstekend met z’n tweeën doen waar één persoon de camera’s controleert en de ander zich als een ninja naar het doel begeeft. Tenminste, dat is de bedoeling telkens, maar elke keer mondt het weer uit in een schietgevecht.

Het verbinden met elkaar en opstarten van missies gaat vlekkeloos, goed gedaan Ubisoft!

99%
██████████████]

\,,/.<(*_*)> live long and prosper

100%
██████████
RECENSIES OVERZICHT
Watch Dogs 2
85 %
review-watch-dogs-2Watch Dogs 2 zet een goede levendige wereld neer waar veel te doen is. Het hackwereldje blijft een goede setting en het hacken blijft leuk om te doen. De game ziet er prima uit en ook de soundtrack is dik voor elkaar. De App Shop met al z'n apps is een ontzettend leuke toevoeging. Je kunt je skills heel divers uitbouwen, het is een uitgebreid RPG-systeem. De co-op werkt zeer goed en is leuk om met vrienden te doen. Al met al doet deze game het op alle fronten goed, blink het nergens echt uit, maar is het een hele stap ten opzichte van zijn voorganger. Het rijden en free-runnen daarentegen voelt nog steeds ontzettend onnatuurlijk aan, dat had een soortgelijke stap moeten maken om een echte classic van deze game te maken.
Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Frank van Doorn
Frank van Doorn
6 jaren geleden

Mislukte verplichte kleine missies heeft waarbij 100en mannetjes en vrouwtjes op je af komen heeft deze game vernield