Toen Verdun werd aangekondigd was ik direct verkocht. Want eindelijk kregen we een shooter op de Xbox One die naar de Eerste Wereldoorlog ging. De game is nu een aantal weken uit, maar kan het de verwachtingen waarmaken?

De slag om Verdun was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de WOI. Verdun heeft daarom een prima setting, ware het niet dat de game werkelijk op alle fronten de plank mis slaat.

Laten we eens beginnen met de verschillende modi. Er zijn er in totaal vier die je online kunt spelen. Zo is er Frontlines waarmee je met je squad probeert om de basis van de tegenstander in te nemen, dit doe je op het moment dat dit wordt aangegeven in de match. In Rifle Deathmatch neem je het gewoon tegen iedereen op, free for all dus. Attrition kan gezien worden als Team Deathmatch. En met Squad Defence kun je waves met vijanden van je af proberen te slaan waarbij je medailles en artillerie schoten kunt verdienen. Deze laatste mode is trouwens ook offline te spelen.

Online drama

Je hoort het al, de game focust zich echt op online gaming. En dat is op zich geen probleem ware het niet dat de servers niet naar behoren werken. Vaak kon er gewoon geen match gevonden worden of ik kwam met maximaal 3 (!) andere spelers in een match. Het is me echt een raadsel hoe je als ontwikkelaar een online game kunt maken die zo absurd bagger werkt.

Volgens Blackmill Games is Verdun gemaakt om het realisme van de Eerste Wereldoorlog in kaart te brengen. Dit zou je moeten merken aan alles. Nou dames en heren, het enige wat realistisch overkwam was het afsluiten van de game. De wapens die je kunt kiezen via een unlock systeem klinken allemaal alsof ze bij de opnames zijn afgeschoten in een zeecontainer. Daarnaast hoor je met een headset de voetstappen van je mannetje constant achter je. Dat is zeker met een surround headset erg irritant omdat je constant de neiging hebt om je om te draaien en te kijken of je niet in je rug aangevallen wordt. Tenzij de soldaten in WOI allemaal viervoeters waren heb ik hier geen logische verklaring voor.

Xbox of Xbox One?

Mocht je het cijfer onderaan direct hebben bekeken, dan denk je misschien: zo slecht kan het toch niet zijn? Helaas is niet minder waar. Want een ander punt waar Verdun nog had kunnen scoren waren de graphics, maar ook die zijn helaas zeer gedateerd.

Ondanks het feit dat er veel loopgraven en prikkeldraad is, oogt de wereld statisch. De omgevingen zien er plat uit dus verwacht geen gedetailleerde werelden. Bij sommige stukken kon ik gewoon pixels tellen. Het leek wel of ik terug ging naar het tijdperk van de originele Xbox. Jongens, dit is echt niet best.

Helaas ondervinden ook de controls problemen. Tuurlijk, de besturing is grotendeels zoals je gewend bent van shooters. Maar ik heb in mijn 21 jaar als gamer nog nooit een game gezien waarbij de controls last hadden van bugs. Wait, what? Ja, je leest het prima. Na meerdere keren rammen op dezelfde knop besloot de game 20 seconden later om een granaat te gooien, ongemakkelijk als je net achter vijanden aan sluipt. Daarnaast kwam ik meerdere keren onder de map wat resulteerde in het zoeken van een nieuw potje omdat ik er niet uit kwam.

De offline mode waarin je waves aan vijanden krijgt is ook totaal onrealistisch. Je zou van een realistische shooter verwachten dat je AI vijand zeer snel reageert en je, zodra je in beeld bent, aanvalt. In plaats daarvan sjokken ze je loopgraaf binnen waarna je ze eigenlijk redelijk makkelijk kan afschieten of met je bajonet kan steken. Oh ja, dat laatste is ook niet om over naar huis te schrijven. Het steken vergt meerdere buttonbashes en steekbewegingen voordat je vijand ook echt neergaat. Ik ga maar niet verder, want de frustratie is te groot.

De ontwikkelaar heeft ongetwijfeld zijn best gedaan en zich op bijvoorbeeld de juistheid van uniformen, wapens en omgeving gericht. Maar het lijkt alsof men daarin vergeten is dat de game wel speelbaar moet zijn. Dat je als speler niet na een half uur moet denken, pfff, laat maar, dit is niet te doen. Jammer en een gemiste kans. Is er dan helemaal niets goeds aan de game? Mwa, het enige pluspuntje wat ik zou kunnen bedenken zijn de trompetten die af en toe schallen bij een overwinning of bij het innemen van een punt. Maar dat was ook dan ook alles wat af en toe een glimlach op m’n gezicht wist te toveren.

Conclusie

Verdun had qua opzet veel potentie, maar uiteindelijk is er niks in de game wat weet te imponeren. De graphics zijn gedateerd, de controls hebben bugs, de SFX klopt voor geen meter en zo kan ik wel doorgaan. Oh ja, laten we niet vergeten dat de servers half werken terwijl dit een online game is. Het is dan ook een raadsel waarom deze game op de Xbox One maar liefst drie maanden is uitgesteld en dit het resultaat is. Verdun was veelbelovend, maar stelt in mijn ogen teleur in elk opzicht, met frustrerende gameplay en veel technische flaters. Waarom dan 40% hoor ik je denken. Omdat de game bij de release slechts €11,99 was, wat de pijn iets draaglijker maakt. Nu staat hij er voor net geen 20 euro en dat is al op het randje. Wil je de game toch proberen dan raad ik je aan te wachten tot hij ergens in de sale onder de 10 euro zit.

RECENSIES OVERZICHT
Verdun
40 %
review-verdunPluspunten:<br> + De prijs <br> Minpunten: <br> - Geluid<br> - Graphics <br> - Online werkt nauwelijks<br> - Controls<br> - En eigenlijk gewoon de hele game<br>
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments