Jaarlijks komt hij langs, de in mijn ogen beste sportsgame die er op de Xbox te krijgen is. NBA 2K is er weer. Kan hij wederom boeien?

Je kon voor de release al starten met MyCareer. Een mode die toch voor velen favoriet blijft. Met een beginner opklimmen naar het hoogst haalbare, de NBA. The Prelude, zoals dit stuk genoemd wordt, neemt best een aantal uren in beslag. Na de gebruikelijke instellingen en het customizen van je speler, gaan we starten met het verhaal. Je kan trouwens je wederom via de NBA2K app je eigen hoofd in kan scannen (iets wat wisselende resultaten oplevert).

We volgen dit keer A.I., een jonge basketballer die achterblijft als de stofwolken van de NBA Draft zijn opgetrokken en hij niet gekozen is. Voor diegene die geen idee hebben wat de Draft is. Je kan het zien als een soort loterij waarbij de grote teams om de beurt talenten kunnen kiezen om voor hen te gaan spelen.

Onze hoofdpersoon blijft dus achter en zoals de meeste basketballers die het net niet redden om de NBA te halen, gaat hij elders in de wereld aan de slag. We volgen hem bij zijn eerste stappen in de Chinese competitie. Je speelt wat wedstrijden, die trouwens heel origineel van Chinees tv commentaar zijn voorzien. De hoop om zo toch weer in beeld te komen bij de scouts van de grote teams blijft. Om niet teveel te verklappen kan alleen maar zeggen dat dit lijkt te lukken, maar niet zonder slag of stoot.

Overzichtelijker rapport na een wedstrijd

Het verhaal draait om vriendschap, liefde, ambitie, blinde ambitie en concurrentie en voelt heel reëel aan. De cutscenes zijn grafisch echt heel goed en het acteerwerk is absoluut nice te noemen. Een leuke bijkomstigheid is dat je ergens in het verhaal ineens een retro versie van NBA 2K moet gaan spelen en dat is wel grappig bedacht.

Uiteindelijk zal je, want anders houdt het spel voor je op, de NBA gaan bereiken en je eerste contract tekenen. Het is direct al duidelijk dat de nieuwe interface een stuk beter is dan de vorige. Je progressie wordt na elke wedstrijd goed in beeld gebracht. De ‘badges’ oftewel je speciale vaardigheden, bouw je langzaam op en je ziet nu ook snel hoever je daarin bent.  Dat is echt beter dan in de vorige delen. Ook in de verschillende skills die je hebt, zoals het scoren van 3 punters, is het duidelijker hoe je daarin verbeteringen kan ‘aanschaffen’ met de currency in de game. Het mooie daarin is dat er nu caps oftewel grenzen op de skills zitten die je pas als je een hoger niveau bereikt kan ophogen.

Welkom op het Career plein

De neighborhood heeft ook een opfrisser gehad. Als de Prelude klaar is, kom je daar vanzelf in terecht. Maar in plaats van een aantal straten, is het nu op een groot plein gesitueerd. Daar vind je alle opties zoals de kapper, de tattoo-shop, de NBA store en ga zo maar door. Men heeft de animaties binnen deze winkels een stuk verbeterd en de manier waarop je bepaalde zaken aanschaft mooier gemaakt. Even een shirtje passen en zien hoe dat je staat, dat zit er nu in. Een tattoo halen wordt echt gebracht alsof je daadwerkelijk het plaatje laat zetten.

Lekker snuffelen in de NBA Store

We zien ook events verschijnen waarin je extra punten kan scoren.

Voor de nieuwelingen in het spel of diegene die de boel even willen opfrissen heeft men de 2KU wederom in de game gezet. Deze 2K University geeft je aanwijzingen over hoe je het spel speelt. In de vorige delen was dit helemaal uitgesplitst maar dat is nu anders. Je speelt nu een potje in de oefenzaal en krijgt dan af en toe een tip in beeld. Ik vind dit minder helder omdat je niet gericht op iets kan oefenen. En het gaat zo langzaam dat het erg lang duurt voordat je alle tips hebt gehad.

Je favoriete Dutch Basketball League team in de NBA

Damn, ZZ Leiden speelt ook mee

Naast MyCareer is ook de franchise verbeterd. Het zelf beheren van een NBA team met alles wat daarbij komt kijken heeft een leuke feature van EA Sports NHL afgekeken. Men heeft namelijk het uitbreiden van de bestaande franchise, de bestaande league, erin gestopt. Je kan nu zelf in de NBA een tot zes extra teams creëren met alles wat daarbij komt kijken. Van het kiezen van je kleuren, stadion, logo en een stad in Noord-Amerika tot het aanschaffen van spelers, het zit er allemaal in.

Wat erg leuk is, is dat je via NBA2K.com de optie hebt om allerlei logo’s en reclames up te loaden naar de game. Aangezien ik als geboren Leidenaar groot fan ben van het plaatselijke eredivisieteam, ZZ Leiden, was dit direct iets wat mijn creatieve brein aangooide. Bouwend en uploadend bleek dat ik een redelijke kopie van het echte team kon maken. Met de bijbehorende lokale reclames, kleuren en logo’s op de shirts. En dat levert toch een extra kick op, om je eigen team in de NBA te zien rondknallen. Voor de mede-fans van dit team, ik heb de complete set geüpload dus die kan je zo oppikken.

Ook kan je de zaken zoals draft, contracten en allerlei andere administratieve zaken instellen. Maar die blijven voor mij toch lastig te begrijpen.

Gelukkig ben je niet verplicht dit allemaal zelf te regelen want 2K heeft er ook een aantal voorgevormde teams in gegooid. Ook alle bijzaken kan je door de game laten bepalen en dat is prettig want voor mij, zelfs met een redelijke kennis van Amerikaanse sporten en het systeem daar, blijft het soms een ondoorgrondelijk gebeuren. Wat wel jammer is, is dat men niet zoals bij NHL, de optie heeft ingevoerd om je team uit een grote Europese stad te laten komen. Maar verder kan je, als je het leuk vindt om daar tijd in te steken, al je creativiteit stoppen in het maken van een nieuw team binnen de bestaande NBA-stal.

Slimmer

Als we naar gameplay kijken voelt NBA als vanouds. Al lijken er wel verbeteringen te zijn in de manier waarop spelers looplijnen vormen of mee verdedigen. Uiteindelijk ben jij toch altijd afhankelijk van wat die andere vier AI spelers op het veld aan het doen zijn. Maken ze zich vrij, blokken ze een speler voor je en ga zo maar door. Dit alles voelt realistischer aan omdat de AI nu echt beweegt zoals dat in het echt gebeurt.
De verdediging is ook slimmer geworden. Gelukkig zijn er aardig wat assists op je beeld te toveren. Die geven je aanwijzingen over je spel. De verbeterde spelers vergen dat je veel alerter moet reageren. Om maar een voorbeeld te schetsen. Wordt er een screen gezet, switch dan direct naar je blokker zodat je teammate de verdediging kan overnemen. Doe je dit niet dan zie je de aanvaller ook direct doorstomen naar de basket. Dit soort kleine, veel voorkomende strategieën zijn nu veel duidelijker.

Wat nieuw is tijdens het spelen is de Takeover meter. Er is nu constant een meter in beeld die je, als hij vol is gespeeld, een boost aan je skills zal geven. Het is een soort van motivatieboost. Als je bijvoorbeeld een aantal goede 3-punters scoort dan geeft dit een extra zekerheid geeft dat je volgende 3-punter ook weer zal zitten.
Helaas werkt deze functie ook de andere kant op. Faal je keer op keer en blijf je de bal verliezen, dan komt er een vriesteken bij je speler te staan die aangeeft dat het niet zo lekker loopt. Zo’n momentje waarop een ‘ff wisselen Pietertje’ wel van toepassing is. Het is een creatieve manier om het wel of niet in de wedstrijd zitten van een speler te simuleren.

Een andere verbetering is het kunnen verplaatsen van de shotmeter en het verbeterde rapport van je schot waarbij je naast of je te vroeg of te laat was, ook direct ziet hoe de verdediging van je schot in elkaar zat.Ook zie je na elk geraakt schot je fans toenemen. Allemaal leuke grafische ‘beloningen’ die je toch even een boost geven.

Minnen

Zijn er dan geen minpunten? Tuurlijk. Het zogenaamde collision effect is niet altijd even helder en ik ben regelmatig vastgelopen tegen een andere speler. Dat oogt niet natuurlijk als dat gebeurt. Ook de laadtijden blijven een puntje van ergernis al moet ik zeggen dat ze over het algemeen al een stuk sneller gaan dan vorig jaar. Een van de voor mij lastige onderdelen is dat elke speler een andere timing laat zien. Dit maakt dat je soms een ogenschijnlijk simpele layup gewoon mist.

Een ander gemist onderdeel in de Franchise mode is het gebruik van echte conversaties. Het is echt doodsaai en vermoeiend om hele lappen tekst voorbij te zien komen tijdens een gesprek. Jammer dat men daar dus geen tijd in heeft willen steken.

Het laatste punt is het VC oftewel Virtual Currency verhaal. Het blijft een raar iets dat je met echt geld je MyCareer speler ontzettend kan boosten zonder ooit een wedstrijd te spelen. Voor mij mogen die extra geldkoeien er wel uit.

Let’s dance

Maar verder is NBA 2K19 het plaatje wat we zo gewend zijn van deze serie. Heel veel onderdelen hebben een opfrisbeurt gehad zoals de cheerleaders die er nu nog natuurlijker uitzien en ook realistischer bewegen. De outfits, de sfeer rond het veld, het heeft allemaal een poetsbeurt gehad. Ook schuiven ons illuster presentatie-drietal weer aan. De Shaq, Kenny ’The Jet’ en natuurlijk Ernie die ogenschijnlijk bezoek van Leco heeft gehad want zijn haar zit toch een partij goed. En zoals elk jaar zit er weer een heerlijke soundtrack bij de game.

De game heeft wederom een lekkere online functie, als je jezelf tenminste goed genoeg acht om tegen de vaak doorgewinterde Amerikanen te spelen. Ook is de Ultimate Team afdeling weer vertegenwoordigd in de MyTeam mode. Lekker kaartjes kopen en verzamelen om zo je eigen dreamteam op te bouwen. Ben je goed genoeg en wil je je skills wel tonen aan de rest van de wereld maar dan op straat, ga dan een potje Blacktop spelen. Van 1 tegen 1 tot 5 tegen 5 kan je lekker op een straatveld tekeer gaan.

Conclusie

Moet je NBA 2K19 kopen als je versie 18 al hebt? Wat mij betreft wel. Zeker als je het leuk vindt een eigen (Nederlands) team in de NBA te brengen, dan geeft deze versie toch iets extra’s. Maar ook qua gameplay is het weer een stapje vooruit.De strategie van zowel verdediging als aanval is duidelijker in beeld en de AI is een stuk slimmer geworden.

MyCareer zal je weer een aardige tijd bezig houden al ligt de grind naar meer VC om zo beter te worden daar altijd op de loer. Maar lekker carrière maken met je eigen speler blijft een leuke bezigheid. Al met al laat NBA 2K19 weer zien dat zij met hoofd en schouders boven alle andere sportsgames uitstijgen. Het wordt onderhand gewoon saai, zo goed zijn die gasten in het maken van deze game.

RECENSIES OVERZICHT
NBA 2K19
90 %
review-nba-2k19-eindelijk-nl-teams-in-de-nbaPlussen<br> <br> + Verhaal The Prelude geloofwaardig<br> + Offensief en defensief betere AI<br> + Optie om eigen team bij de NBA te voegen<br> + Knutselen in de Franchise<br> + Totaalplaatje blijft geweldig<br> <br> Minnen<br> <br> - Spelers lopen soms vast tegen AI spelers<br> - Laadtijden sneller maar nog wel lang<br> - Franchise mist echte gesprekken, teveel leesmateriaal<br> - Levels zijn te 'koop'
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments